Categories: Kanak-kanak

10 Tingkah Laku Anak Yang Nampak ‘Annoying’ Tetapi Sebenarnya Ciri-Ciri Anak Bijak

Perasan tak kadangkala tingkah laku anak nampak ‘annoying’ tetapi sebenarnya jika diperhatikan ia nampak bijak dan kreatif.

Pernah tak anda memerhatikan tingkah laku anak yang berusia dua hingga enam tahun? Walaupun anda sibuk dengan bermacam urusan, cuba ambil masa untuk memerhati dan mengenali kelakuan anak anda. Ia penting untuk anda membantu mereka supaya membesar sebagai anak yang lebih cemerlang di masa depan.

Berikut adalah beberapa tingkah laku biasa yang dimiliki oleh kanak-kanak lingkungan usia tersebut. Cuba perhatikan, adakah sama dengan anak anda?

1. Suka tanya banyak soalan

Jangan cepat marah, itu tandanya otak anak anda sedang ligat berfikir. Banyak bertanya soalan bermaksud mereka sedang belajar banyak perkara.

2. Suka berlari dan melompat

Itu maksudnya anak anda seorang yang aktif dan ceria. Ada banyak perkara di sekelilingnya yang hendak diterokai. Bawalah anak buat aktiviti di padang yang luas supaya dia bebas meneroka dengan berlari dan melompat dalam persekitaran yang selamat.

3. Suka menyepahkan rumah

Tingkah laku menyepah bukan terhad kepada permainannya sendiri tetapi juga barang-barang rumah seperti mangkuk, sudu, cawan plastik di dapur, tudung ibu, sapu tangan atau pakaiannya sendiri dan bermacam lagi. Itu sebenarnya petunjuk yang anak anda seorang yang kreatif ketika bermain. Otaknya kreatif berfikir di luar kotak. Mungkin dia bosan dengan mainan yang sama, jadi dia membuat mainan sendiri menggunakan barangan di persekitarannya.

4. Suka bercakap sendiri

Jangan cepat panik dan anggap anak anda bercakap dengan makhluk halus. Sebenarnya itu adalah tingkah laku kanak-kanak normal. Mereka sedang berimaginasi dalam dunia sendiri. Imaginasi membantu kanak-kanak menjadi seorang yang kreatif dan inovatif.

5. Tak boleh duduk diam

Mungkin anda boleh bagi dia buat aktiviti seperti melukis, mewarna, bermain lego untuk membolehkan dia duduk diam seketika.

6. Kuat menangis

Adakah anak anda jenis macam itu? Mungkin dia jenis anak yang suka diberikan perhatian. Cuba luangkan lebih masa dengan anak dan layan segala kemahuannya bermain bersama. Dalam masa yang sama pujuk dan beritahu anak supaya jangan suka menangis kerana ibu/ayah sentiasa ada bersamanya.

7. Bercakap pelat

Jangan ketawakan anak yang bercakap pelat nanti dia ingatkan itu perkara yang lucu. Layan percakapannya tetapi dalam masa yang sama betulkan kesilapan perkataan pelat yang diucapkan.

8. Tak boleh berenggang

Mungkin dia pernah melalui pengalaman ditinggalkan oleh anda (pergi kerja) tanpa memberitahunya. Jadi, anak takut akan ditinggalkan lagi membuatkan dia tak mahu berenggang dengan anda. Cuba tenangkan anak dan selalu beritahunya ke mana anda pergi. Lama-kelamaan dia akan faham dan tidaklah asyik hendak ‘melekat’ sahaja.

9. Suka main lawan-lawan

Biasanya ini berlaku di kalangan anak lelaki. Tingkah laku ini dipengaruhi oleh hasil kekerapan mereka menonton rancangan kartun yang banyak aksi berlawan dan bergaduh. Cuba pantau apa yang mereka tonton dan mungkin perlu kurangkan kekerapannya. Sebaliknya salurkan keaktifan dan minat mereka berlawan dengan menyertai aktiviti taekwando dan sebagainya.

10.Menconteng dinding rumah

Puas membebel dan melarang tetapi anak tetap suka membuat hasil karyanya di dinding rumah. Siapa tak angin tapi jangan larang minat dan kreativitinya. Sebaliknya korbankan sedikit ruang dinding rumah anda sebagai tempat khas untuk anak menconteng apa sahaja. Anda boleh menjadi kreatif dalam soal mengubahsuai dekorasi kediaman.

Sebenarnya terpulang kepada ibu bapa untuk mencorakkan anak masing-masing. Walaupun mereka nampak ‘nakal’ dan sukar dikawal tetapi kadangkala kreativiti anda dalam mendidik boleh menjadikan mereka anak yang bijak dan pintar di masa hadapan. Yang penting salurkan tingkah laku yang ‘annoying’ tersebut ke arah yang betul.

Hasnita Sawal

Recent Posts

Stop, Bayi Tak Boleh Minum Air Masak! Jom Ketahui Sebabnya

“Baby haus tu, tak cukup susu, bagilah dia minum air masak.” STOP! Jika anda menerima saranan

3 hours ago

Anak Kita Lahir, Nurse & Doktor Orang Pertama Puji “Comelnya”. Jangan Lupa Ucap Terima Kasih

Saat melahirkan anak adalah saat yang paling mendebarkan, itulah perjuangan antara

4 hours ago

Dah Nak Masuk Tahun Baru, Dah Latih Ke Anak-anak Duduk Dalam Car Seat? 5 Cara Ni Boleh Cuba Untuk Biasakan Si Kecil Dengan Car Seat

Tak lama lagi dah nak masuk tahun 2020, dah bersedia ke mak ayah dengan car seat yang diwajibkan untuk anak-anak…

5 hours ago

Jangan Sekadar Bilas-Bilas, Tak Bersih. Botol Susu Tak Sabun & Steril Membiak Kuman

Bagi anak-anak yang menggunakan botol susu, sangat penting bayi ibu ayah membersihkannya dengan baik

6 hours ago

Tak Perlu Beritahu, Suami Faham Ada Yang Tak Kena. Inilah Yang Isteri Nak!

Bukan mudah menjadi seorang suami. Terlalu banyak bebanan yang harus dipikul demi membahagiakan keluarganya. Suami

7 hours ago

Selama 72 Hari Baby D Gembirakan Mama Abah. Pergimu Buatkan Semua Sedih

Setiap yang bermula pasti ada pengakhiran, Allah yang lebih mengetahui dari segala-galanya dan perancangannya amat

8 hours ago