Setiap ibu bapa mesti impikan anak-anak yang bijak. Bagaimana cara untuk kita sebagai ibu bapa mendidik anak agar bijak, pandai dan mudah di didik? Dr. Zubaidi berkongsi cara untuk ibu bapa menjadikan anak bijak dan hebat hanya dengan luangkan masa selama 20 minit.

Baca: “Ibu Terima, Kasih Sayang Tetap Sama” 3 Kali Detail Scan, Semuanya Okay. Hari Ke 5 Kelahiran Baru Tahu Segalanya

MAHU ANAK BIJAK, LUANGKAN MASA 20 MINIT

Di zaman moden ini, kita selalu sibuk. Kita menyerahkan sebahagian masa kita Bersama anak kepada pembantu asing yang ada di rumah. Atau mungkin pada pengasuh di TASKA.

Tiada lagi hubungan anak-ibu bapa yang akrab.

Saya ingin kongsikan tip untuk melatih anak menjadi bijak

IKLAN

-Caranya ialah luangkan masa dengan anak selama 20-30 minit sehari. Tutup TV dan jauhkan telefon bimbit.

-Gunakan masa itu Bersama anak untuk membantu mereka melakukan kerja sekolah, membaca atau melukis. Jika anak masih kecil, habiskan masa itu dengan bermain Bersama anak.

-Gunakan kebijaksanaan kita untuk berinteraksi dan bermain dengan anak secara efektif.

IKLAN

-Ia boleh dilakukan di rumah, di taman permainan atau ketika berada di tempat awam ketika menunggu.

Baca: “Mana Makanan Cikgu?” Kawan Menangis Takut Sekolah, Dia Relaks Tanya Makanan Sedap

IKLAN

-Berikan sepenuh perhatian kepada anak. Jangan melayan anak sambil kita melayan telefon bimbit, menonton TV, atau membaca akhbar. Fokus pada anak. Libatkan emosi dan kasih sayang kepada mereka.

Sumber: Dr Zubaidi Haji Ahmad

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)