Anak-anak yang sentiasa buat perangai dan tidak mendengar kata, degil dan sebagainya sememangnya buat kita resah kerana memikirkan cara terbaik untuk mendidik mereka.Kita boleh cuba lembutkan hati mereka dengan 5 amalan doa ini.

Ditambah pula dengan suami atau isteri yang sama perangainya. Buntu bila berdepan dengan orang-orang yang disayangi semacam ini. Dek kerana sayanglah kita mahu mereka berubah.

Pun begitu nak melembutkan hati anak dan pasangan bukanlah mudah. Selain sentiasa doakan mereka dalam setiap solat kita, doa dan amalan yang dikongsikan oleh ustazah cantik manis kita ini harus kita amalkan. Ada 5 doa dan amalan yang patut kita cuba. Jangan culas.

5 Doa Amalan Ni Mama Papa Kena Praktik, Barulah Anak Lembut Hati!

Tip lembutkan hati orang yang kita sayang seperti anak, suami atau isteri dan ibubapa.

1.Mulakan dengan membawa Surah Fatihah sebanyak 3 kali.

2. Kemudian lengkapkan dengan Ayat Kursi sebanyak 3 kali.

3. Sempurnakannya dengan menyebut selawat Nabi sebanyak 3 kali.

IKLAN

4. Usah dilupakan dengan tambahan Surah Taha ayat 1-5 dan baca surah ini sebanyak 3 kali.

5. Akhir sekali sudahkannya dengan Surah Al Fath ayat 1-5 yang dibaca sebanyak 3 kali.

Kemudian hembuskan tiga kali di atas kepala dan ubun-ubun. In shaa Allah dengan izin Allah, mujarab lembutkan hati anak-anak dan pasangan kita. Juga ibubapa kita.

5 Doa Amalan Ni Mama Papa Kena Praktik, Barulah Anak Lembut Hati!

Bila hati anak dan pasangan lembut, barulah hidup makin terasa bahagianya. Petua yang dikongsikan oleh Ustazah kita ini adalah dengan membahagiakan orang lain terlebih dahulu dalam mencari kebahagian hidup bersama.

IKLAN

Sesuatu yang diberi dan tidak akan berkurang adalah KEBAHAGIAAN. Bahagiakanlah orang lain lalu engkau akan bahagia. Ada seorang sahabat yang datang menemui Nabi صلي الله عليه وسلم:

Dia mengeluhkan akan kerasnya hatinya, dia tidak merasakan kebahagiaan.

Maka jawab Nabi SAW,

“Jika engkau ingin hatimu menjadi lembut, bahagia, tenang, maka berilah makanan kepada fakir miskin dan usapkan tanganmu di kepala anak yatim.”

Orang yang paling bahagia adalah Rasulullah صلي الله عليه وسلم apabila seluruh waktunya dalam rangka untuk umatnya.

IKLAN

Rasulullah صلي الله عليه وسلم telah menjelaskan dalam satu hadith:

5 Doa Amalan Ni Mama Papa Kena Praktik, Barulah Anak Lembut Hati!

“Amal yang paling dicintai Allah سبحانه وتعالى iaitu rasa senang yang engkau masukkan ke dalam hati seorang muslim, atau engkau hilangkan rasa laparnya, atau engkau lunaskan hutang-hutangnya, atau engkau hilangkan kesulitannya.

Sungguh, aku menemani saudaraku untuk memenuhi keperluannya lebih aku sukai daripada i’tikaf di Masjid Nabawi selama sebulan.” [HR. at-Thabrani]

Maka lembutkanlah hati orang-orang yang kita sayang dan bahagiakanlah mereka yang berada di sekitar kita agar kita lebih merasakan kebahagian. Jom azam untuk sama sama perbaiki akhlak dengan mencontohi akhlak Baginda Nabi SAW.

Menarik: “Jumpa Nanti Di Syurga Sayang” Impian Timang Cahaya Mata Tidak Kesampaian, Hannah Delisha Keguguran!

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) sekarang!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI