Kita semua tahu bahawa penyusuan susu ibu adalah salah satu cara yang paling berkesan untuk melindungi dan meningkatkan kadar kesihatan dan kelangsungan hidup kanak-kanak.

5 Mitos Tentang Penyusuan Susu Ibu Yang Anda Perlu Tahu!

Di samping menjadi satu sumber pemakanan, susu ibu juga memainkan peranan yang penting dalam perkembangan bayi tersebut di masa hadapan. Penyusuan susu ibu membantu meningkatkan sistem imun bayi, IQ, dan tabiat makan yang sihat. Walau bagaimanapun, terdapat banyak mitos yang mengelilingi amalan ini. Mari kita lihat 5 mitos penyusuan yang patut disangkal:

Penyusuan badan memberi kesan kepada payudara

Ramai wanita berfikir penyusuan akan membuatkan payudara mereka menjadi kurang menarik. Padahal penyusuan susu badan akan membantu menguatkan payudara anda dan mengelakkannya daripada jangkitan. Jika susu tersekat dalam saluran susu, ia akan memberi peluang kepada pembentukan bakteria dalam tisu payudara, menyebabkan keradangan. Selain itu, penyusuan jangka masa panjang membantu mencegah kanser payudara dan masalah ovari. Anda juga akan mempunyai peluang untuk membina hubungan dengan bayi anda melalui penyusuan.

IKLAN

Kanak-kanak susu ibu berkembang lebih perlahan

Satu kajian baru-baru ini telah menunjukkan bahawa penyusuan susu ibu yang berterusan dalam tempoh 3 tahun pertama akan membantu bayi mewujudkan tabiat makan yang baik di kemudian hari. Anak yang disusui ibunya akan mempunyai sistem imun dan penghadaman yang lebih baik berbanding yang diberikan susu melalui botol. Penyusuan susu ibu yang dipam tidak setanding dengan susu ibu yang diberikan secara langsung. Kanak-kanak yang disusu botol mungkin mempunyai masalah untuk mengenal pasti apabila kenyang kerana isyarat penghadaman yang lemah. Jadi, mereka akan berterusan makan dan akhirnya mempunyai masalah dengan berat badan mereka.

Susu ibu semuanya sama

Susu seorang ibu akan sentiasa berbeza daripada susu ibu yang lain. Susu ibu sentiasa berubah bergantung kepada hari anak anda makan dan ia tidak akan sama walaupun selepas 8 jam suhu bilik. Fenomena ini berlaku kerana susu ibu sentiasa berubah bergantung kepada peringkat bayi. Apabila bayi anda mula menyusu, susu ibu tersebut lebih banyak mengandungi laktosa dan protein. Pada akhir penyusuan, bayi anda meminum susu yang kebanyakannya terdiri daripada lemak dan kalori.

IKLAN

Susu ibu mempunyai formula unggul sendiri

Ramai orang mempunyai tanggapan salah bahawa susu ibu mempunyai formula unggul dan mempunyai kualiti yang sama daripada setiap ibu. Sedangkan nutrien yang terkandung dalam susu ibu bergantung kepada pemakanan si ibu. Sebagai contoh, wanita hamil dan wanita menyusu yang kekurangan vitamin dan nutrien tidak dapat membekalkan susu ibu yang baik untuk anak mereka. Oleh itu, sangat penting untuk wanita hamil dan menyusu mengamalkan diet yang seimbang dan gaya hidup sihat.

IKLAN

Pembekuan susu ibu menjadikannya kurang berkhasiat

Jika anda tidak pasti jika dapat memberikan anak anda makan dengan kerap, anda boleh menyediakan susu ibu yang dibekukan setelah dipam. Susu ibu boleh dibekukan dengan selamat dalam bekas sehingga 4 bulan jika di dalam penyejuk beku biasa, dan sehingga 6 bulan dalam penyejuk beku yang ditetapkan pada 0 darjah.

Menurut statistik global, kurang daripada 40% daripada bayi berusia bawah enam bulan mendapat penyusuan susu ibu. Namun begitu, kadar ini semakin meningkat secara beransur-ansur dengan kesedaran kebaikan penyusuan susu ibu bagi kesihatan ibu dan anak.

Sumber: Hello Doktor

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI