Bagi yang biasa mengikuti perkembangan Hanis Zalikha di instagram, pasti tahu bagaimana caranya mendidik Yusuf Iskandar dan Alisa Aisyah. Walaupun seorang ibu yang memanjakan anak, ketegasannya tetap ada.

Isteri kepada Hairul Azreen ini sentiasa menjadi inspirasi buat ibu bapa muda dalam bab mendidik anak-anak kerana Hanis tak lokek berkongsi tip keibubapaan yang diamalkannya untuk Yusuf dan Alisa.

Dalam satu perkongsian baru-baru ini, Hanis ada berkongsi caranya mengajar Yusuf dengan membuat ‘Rules of Toys’.

‘Rules Of Toys’, elak lambakkan mainan

Maksudnya Hanis mendidik anaknya untuk ‘melepaskan’ secara sukarela dengan menderma mainan lama jika ada mainan baru. Setiap kali mempunyai mainan yang baru, mainan lama akan diberikan kepada orang lain yang lebih memerlukan.

Cara ini digunapakai bagi mengelakkan situasi dimana mainan terlampau ‘overload’. Bila terlampau banyak mainan, proses untuk mengemas pun akan jadi lebih sukar.

IKLAN

Pendekatan yang Hanis lakukan ini dapat melatih anak-anak supaya lebih peka dalam pemilihan jenis barang. Bukan itu sahaja, mereka tidak akan sewenang-wenangnya meminta mainan yang baru kerana mungkin mainan kegemaran mereka akan diberikan kepada orang lain.

Setidak-tidaknya anak-anak akan faham dan lebih menghargai mainan yang ada serta peka dalam pemilihan jenis barang.

Bagi ibu bapa yang nak cuba buat pada anak-anak sendiri, Hanis nasihat, biarkan anak-anak sendiri yang memilih jenis mainanan apakah yang ingin mereka berikan kepada orang lain.

IKLAN

Teknik ini melatih anak-anak supaya dapat membuat sesuatu keputusan berdasarkan apa yang mereka suka dan apa yang mereka tidak suka. Ini juga dapat mendidik mereka yakin membuat keputusan sejak kecil sehingga dah besar nanti.

Kredit: IG Hanis Zalikha

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

IKLAN

Pa&Ma dengan kerjasama 9 bulan 10 hari nak bagi webinar PERCUMA tanda terima kasih atas sokongan follower semua selama ini.

Webinar ‘Aku Tak Takut Beranak’ menampilkan barisan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.

Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone.

So apa yang anda kena buat untuk dapat HADIAH CABUTAN BERTUAH tu? Just daftar je kat sini https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aku-tak-takut-beranak/

FREE je tau Webinar ni!!