Bab berikan duit pada isteri ada suami yang masih lagi keliru. Antara nafkah isteri dan duit belanja ramai yang anggap sama. Lagi satu ada juga yang selalu cakap “ambil lah duit ni, abang sedekah..”

Tapi menurut perkongsian Mohd Fhais yang selalu berkongsi ilmu keibubapaan,  rupanya tak boleh sedekah kat isteri. Sebaliknya suami kena ubah sebut hibah setiap kali hulurkan duit pada isteri. Ikuti perkongsiannya.

Setiap hari jumaat saya akan bagi duit kat isteri. Tadi pun sama, saya bagi RM50 terus isteri jadi riang.

“Yeah, tak payah g cucuk duit”, kata isteri

Tiap Kali Hulur Duit Pada Isteri, Suami Mesti Niatkan Sebagai Hibah, Bukan Sedekah!

Cuma bezanya selalu saya niat sebagai sedekah. Tak boleh sebut sedekah rupanya. Sedekah ni kita tak boleh bagi sesuka hati.

Lebih-lebih lagi..Isteri yang masih ada suami yang berkemampuan tak layak terima sedekah !!

Hanya golongan asnaf boleh terima sedekah. Lagipun tujuan kita bersedekah untuk membantu mereka yang memerlukan. Selain matlamat utama sedekah untuk kumpul pahala.

IKLAN

Jadi hasil kajian yang saya buat. Rupanya duit yang saya selalu bagi isteri ni patut niat sebagai hibah.

Hibah ni adalah pemberian atas dasar kasih sayang bukan untuk kejar pahala.
Makin banyak hibah, makin banyak la kasih sayang kita rasa.

Tiap Kali Hulur Duit Pada Isteri, Suami Mesti Niatkan Sebagai Hibah, Bukan Sedekah!

Sama juga kalau ada bagi duit kat anak anak dan mak ayah. Niatkan sebagai hibah. Bab pahala tu Wallahu A’lam, mungkin dapat mungkin tidak tapi yang pasti kasih sayang makin bertambah.

IKLAN

Kasih sayang bertambah, semua orang bahagia. Nak rasa hidup bahagia? Buat la hibah selalu. Makin banyak hibah, makin bahagia la kita rasa.

Duit tak boleh beli kebahagiaan tapi duit boleh buat orang yang kita sayang bahagia.

P/S [Rujukan muftiwp.gov.my]

Kredit: Mohd Fhais (Parenting Influencer)

IKLAN

Beli PerySmith 5.5L Stand Mixer 1200W EasyCooking Series PS5500

[su_button url=”https://www.goshop.com.my/products/small-kitchen-appliances/perysmith-55l-stand-mixer-1200w-easycooking-series-ps5500-20160081?utm_source=pama&utm_medium=referral&utm_campaign=POC” style=”flat” background=”#ef2d2e” color=”#ffffff” size=”6″]PerySmith 5.5L Stand Mixer 1200W EasyCooking Series PS5500[/su_button]

 

KELAS ONLINE BREASTFEEDING PERCUMA dengan daftar Pa&Ma BF VIP Eksklusif member! Hanya RM20 sahaja. Daftar https://toko.ideaktiv.com/product/pama-bf-vip-eksklusif/

Tiap Kali Hulur Duit Pada Isteri, Suami Mesti Niatkan Sebagai Hibah, Bukan Sedekah!

Mama jom rileks jap, klik link ni!

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI