Bak kata pepatah, mencegah lebih baik dari mengubati. Ibu bapa selalunya menganggap di rumah anak-anak akan selamat, tetapi salah ye tanggapan begitu! Perhatikan setiap inci di rumah, mesti akan ada beberapa bahagian yang boleh menyebabkan kemalangan bermula dalam rumah.

Misalnya kejadian yang berlaku pada Jumaat, seorang kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun dikejarkan ke hospital swasta di Subang Jaya selepas ibu jarinya tersangkut pada tombol pintu yang rosak. Semasa kejadian, kanak-kanak lelaki itu telah memasukkan ibu jari kirinya ke dalam lubang tombol pintu yang rosak.

Menurut Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Subang Jaya Timbalan Penguasa Bomba Syed Shahril Anuar Syed Sulaiman, pihaknya terima kecemasan daripada pihak hospital mengenai kejadian itu pada 4.04 petang dan seramai tujuh orang anggota bersama dua jentera dikejarkan ke hospital untuk beri bantuan.

Pihak hospital memaklumkan kanak-kanak terbabit mengalami luka yang agak dalam pada ibu jarinya dan pihak bomba mengambil masa beberapa minit untuk memotong tombol pintu berkenaan menggunakan mesin ‘grander’.

IKLAN

Sebelum ini, ahli keluarga mangsa cuba mengeluarkan sendiri ibu jarinya yang tersangkut itu tetapi gagal kerana sudah membengkak sebelum ia luka.

Oleh itu, penting untuk ibu bapa periksa kembali keadaan sekeliling rumah supaya perkara yang tidak diingini seperti tidak terjadi di rumah kita pula. Antara aspek keselamatan yang ibu bapa boleh ambil di rumah :-

1. Jauhkan segala soket, wayar atau sebarang perkakasan yang ada arus elektrik daripada boleh di capai oleh anak kecil. Jika anak dah besar boleh ajar tips bahaya dan keselamatan menggunakan perkakasan elektrik di rumah. Tetapi dengan pantauan orang tua.

2. Asingkan peralatan rumah yang rosak atau disyaki rosak. Anak-anak kecil kalau boleh semua benda mereka anggap mainan mereka. Dengan mengasingkan barang-barang ini dapat elak dari mereka main.

3. Pastikan bilik air berkunci setiap kali digunakan supaya anak-anak tidak masuk ke dalamnya. Banyak kes anak-anak kemalangan dalam rumah disebabkan tandas, ibu bapa harus peka dengan perkara sebegini!

4. Awas dengan plastik sampah!Anak-anak ni nak buka baju pun macam nak lemas bila baju tu tersangkut di bahagian kepala apatah lagi bila bermain dengan plastik sampah yang boleh menghalang oksigen sampai ke otak bila ditekup rapat ke hidung ataupun terikat tanpa sengaja.

5.Simpan ubat di tempat tinggi, sebaiknya simpan ubat ni 1.7 meter daripada aras lantai. Walaupun sekadar paracetamol ataupun Vitamin C sekalipun jangan kita main letak je. Anak yang tengah dalam fasa berkembang ni memang tinggi elemen ‘curiosity’.

SUMBER: Harian Metro