Ramai tertanya-tanya, kenapa rumah sendiri bil elektrik setiap bulan mahal hingga ratusan ringgit sedangkan rumah orang lain yang menggunakan alat elektrik dan penggunaan pendingin hawa pun bilnya masih terkawal.

Lagi buatkan bil melambung tinggi apabila musim panas sekarang ini kipas dan aircond boleh dikatakan pasang 24 jam.

Biasanya kebanyakan barangan elektrik yang dijual kini mempunyai fungsi jimat tenaga. Tapi jika tak dikawal penggunaannya pun bil tetap tinggi. Bagi mendapatkan tip penggunaan jimat tenaga ini, saudara Mohd Azrin Roselan kongsi tipnya.

Menurutnya walaupun mempunyai ahli keluarga yang ramai iaitu seramai 8 orang tinggal satu rumah, bil elektrik yang perlu dibayar hanya dalam lingkungan bawah RM100 sahaja.

Tip Penjimatan Elektrik Di Rumah

Nak berjimat tak susah tetapi perlu disiplin tinggi. Ini amalan saya.

1. Sejak awal lagi sudah pasang lampu energy saver. Tahu tak lampu kalimantang kuat makan api.

IKLAN

2. Menggosok baju sekali banyak bukan nak pakai baru nak gosok. Iron guna api yang banyak bila nak capai suhu yang diset.

3. Air cond set mod Dry dan timer. Mod Dry tidak memaksa compressor Air cond bekerja sepanjang masa. Makluman Air cond rumah bukan jenis converter. Biaser-biaser sahaja.

4. Tutup lampu selepas digunakan. Ini perlu disiplin tinggi selain ambil tanggungjawab tolong tutup kalau ada yang terlupa.

5. Tidak meletakkan peralatan elektrik pada mod standby kerana masa api digunakan walaupun kecil. Off dan cabut plug.

IKLAN

6. Mengenal pasti barang elektrik menggunakan api yang kuat. Vacuum elektrik, Iron, Microwave, PC high spec dan sebagainya kuat guna api.

7. Sebelum masuk tidur akan buat round periksa barangan elektrik, lampu, kipas dan sebagainya yang tidak ditutup dan cabut plug bila tidak digunakan.

Ada yang mengatakan plug tak dicabut tidak ada significant pun sebab dah Off. Terpulang pada masing-masing malas nak argue bab ini.

Amalan saya selepas guna barangan elektrik akan cabut plug. Kalau beli barangan elektrik yang mempunyai energy saver rating adalah bonus sebab harganya tak murah.

IKLAN

Saya sudah buktikan tanpa barangan elektrik yang mempunyai converter boleh buat penijimatan sebab tabiat dan cara pengunaan.

Semoga bermanfaat dan taraf kos kehidupan meningkat marilah berusaha buat penjimatan ikut kemampuan masing-masing. Hasil penjimatan duit api boleh kumpul beli emas.

Kredit: Facebook Mohd Azrin Roselan

Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Ayuh, belajar cara didik anak untuk menyimpan sejak mereka kecil. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-simpan-duit/