Selain kuih muih sebagai juadah pembuka selera atau pencuci mulut yang wajib tersedia di atas meja, air juga tidak kurang hebatnya. Bosan dengan bancuhan kordial biasa, jom cuba air Mango Dessert ini pula untuk berbuka petang ini.
Resipi sedap, enak dan berlemak yang dikongsikan oleh Fatien Zaini ini nampak cukup hebat. Anak-anak mesti berebut. Jom cuba!
Bila hujung minggu, mulalah mak-mak bereksperimen mencuba pelbagai jenis menu kesukaan anak-anak. Dah bosan dengan coklat chip, apa kata cuba Coklat Almond Ball pula, air tangan Azlina Ina.
Bukan saja senang hendak membuatnya bahkan mesti dapat sambutan anak-anak. Siapa tak suka coklat kan? Jom cuba!
Resipi Kek coklat
5 biji telur
1 cawan gula
1 sb ovalate
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak
blender sebati
(pakai blender je ye, masuk kan dalam blender)
Dalam bekas lain satukan
2 cawan tepung
1 cawan serbuk koko
1 sk soda bikarbonat
1 sk baking powder
Tuang bahan blender dalam bekas yang ada tepung tadi kacau sebati, tambah air panas 1/2 cawan gaul rata. Siap boleh kukus atau bakar jadi kan kek coklat. Biarkan sejuk.
Dah sejuk korang masuk dalam besen dan pecah-pecahkan. Ramas-ramas kek sampai hancur semua.
Tambah kan badam nips dah bakar dan coklat chips. Tak ada sukatan, tak kisah kalau nak sedap masuk je lebih.
Cair marjering dan gaulkan coklat chips dan almond tadi. Tuang sikit-sikit marjerin cair tadi sambil gaul. Boleh try kepal.
Bulat-bulatkan macam ni.
Bahan Ganace:
500g coklat dark atau milk compound beryls
500ml whipping dairy
3sb majerin
Cairkan dalam pengukus atau oven. Whisk kan sebati. Dah sejuk boleh masukkan ball tadi.
Mesti korang teringat kartun-kartun zaman dahulu? Siapa yang selalu terpacak depan TV mesti tahu banyak kartun. Berapa banyak agaknya yang adik-adik BK kita ni tahu pasal kartun popular tahun 90-an dan awal 2000. Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Buah-buahan adalah salah satu sumber vitamin semulajadi untuk anak dalam proses tumbesarannya. Bukan setakat memberi vitamin ia juga boleh menguatkan sistem imunisasi anak.
Pilihan buah sebenarnya bukan terhad dalam satu kumpulan sahaja. Ada pelbagai jenis buah boleh diberikan asal sesuai dengan usia si kecil. Berbanding beri makanan rapu pada anak jadikan buah-buahan sebagai snek sihat.
Mungkin ibu boleh buat ikut kreativiti supaya anak lebih minat dan tertarik untuk menikmati hidangan buah.
Resipi jeli buah naga dan mangga yang dikongsikan oleh Puan Syaza Yasmin ni boleh dicuba untuk anak-anak. Mudah dan paling penting sihat untuk anak.
Lately Maryam taknak makan buah naga, dalam peti sejuk pula ada lebihan buah naga dan mangga banyak. Sebelum buruk, mama buat jeli buah naga dan jeli mangga.
JELI BUAH NAGA DAN MANGGA
Bahan-bahan;
– Agar-agar tali
– Susu segar
– Buah naga (blend atau lenyek kasar)
– Buah mangga (blend atau lenyek kasar)
– Puree kurma (atau madu untuk 1 tahun ke atas)
– Air
Cara buat;
– Masakkan agar-agar tali sikit dengan air
– Bila agar-agar dah melarut, masukkan puree kurma
– Dah larut, tapis dan asingkan agar-agar kepada 3 bekas
– Campurkan buah naga, buah mangga dan susu segar untuk 3 bekas berasingan
– Gaulkan puree buah dengan agar-agar dalam bekas masing2
– Masukkan bancuhan buah naga dan buah mangga dalam acuan. Bila dah separa mengeras, masukkan bancuhan susu segar
– Biarkan sejuk, dan boleh masuk dalam beli sejuk
* Puree kurma tu mama letak sikit sangat. Orang kata tak padan dengan bancuhan agar-agar yang banyak. So jeli langsung tak rasa manis, just ada rasa manis buah naga dan manis buah mangga. Susu pun rasa natural sangat.
* Susu segar perlu dimasak di atas api untuk baby bawah 1 tahun.
Bila bercakap tentang bihun goreng, pasti ramai mengaku penat nak mencuba masak bihun goreng yang cantik dan sempurna. Kadang-kadang lembiklah, ada masa putus-putus bihun jadinya. Tambah menyedihkan bila bihun yang dimasak bergumpal dan tak sekata dengan bahan yang lain. Uih penat sungguh nak masak menu yang satu ini.
(FOLLOWERS PA&MA YANG NAK DAPATKAN BARANGAN DENGAN HARGA MURAH BOLEH DAPATKAN DISINI)
Tapi bihun sebenarnya antara salah satu makanan kegemaran anak-anak. Nak tak nak kenalah juga buat kan? Sebenarnya nak masak bihun ni kena ada skill dan juga cara yang betul barulah cantik kejadianya. Jom ikuti perkongsian wanita ini.
Lately ni saya selalu ternampak orang post gambar bihun goreng tak jadi. Ada yang jadi lembik, putus-putus hancur….Saya tak pernah buat bihun tak jadi.
Kway teow sometimes tak jadi sempurna, tapi bihun tak pernah.
Ni cara saya :
Rendam bihun dengan air biasa. (Jangan rendam dengan air suam/air panas. Nanti bihun lembik). Tak perlu rendam awal. Selalunya nak start menumis baru saya rendam bihun. Saya suka guna brand Jasmine.
Bahan Tumis (blend)
Masukkan
Suggestion :
Lepas masukkan semua ni tutup kuali.Perlahan sikit api. Bagi semua rencah ni keluarkan air. Sebab tu saya tak letak air dlm bihun saya. Semua air dari rencah je. Make sure tutup kuali sbb kalau tak tutup takkan keluar air byk sgt. Bila semua rencah dah masak boleh masukkan sayur.
Saya suka letak kobis, carrot & daun bawang je. Carrot tu potong mancis utk nampak cantik. Bila semua sayur dah lembut, Masukkan garam & gula Akhir sekali masukkan bihun yg dah di tos. Gaul semua sampai rata.
Kalau rasa kurang masin boleh la tambah garam or kicap masin sikit. Kalau rasa kering, or bihun keras baru tambah air panas sikit (letak sikit2 dalam 3 sudu je).
Untuk hiasan: hirisan daun bawang, hirisan cili besar, telur dadar potong nipis & bawang goreng.
Ada gambar anak minum susu yang cute-cute? Jom share dengan Pa&Ma dan anda mungkin berpeluang memenangi hamper barangan bernilai RM100. Muat naik gambar anak anda di SINI
Pa&Ma dengan kerjasama 9 bulan 10 hari nak bagi webinar PERCUMA tanda terima kasih atas sokongan follower semua selama ini.Webinar ‘Aku Tak Takut Beranak’ menampilkan barisan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.
Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone.So apa yang anda kena buat untuk dapat HADIAH CABUTAN BERTUAH tu?Just daftar je kat sini
FREE je tau Webinar ni!!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Pemilihan makanan sebelum bersalin sangat penting untuk membekalkan tenaga, mengelakkan keletihan dan membantu ibu melalui proses kelahiran dengan lebih selamat.