Ibu dan bapa mana yang tidak gembira bila melihat prestasi anak-anaknya yang mampu menguasai pelbagai subjek dengan baik di sekolah. Satu kebanggaan atas usaha selama ini.

Pun begitu untuk menguasi kesemua subjek terutama Matematik dan Bahasa Inggeris khususnya bukan satu hal yang mudah. Ia memerlukan pengorbanan bukan sahaja dari anak bahkan kedua ibu bapa itu sendiri.

Bagi menguasai kedua subjek ini dengan baik, banyak usaha yang perlu dilakukan, namun tip ini boleh ibu bapa aplikasikan bapa anak sejak awal lagi iaitu di ketika anak masih bayi. Cuba praktikkan sebaik mungkin.

Ajar Anak Kuasai Bahasa Inggeris & Matematik Tak Perlu Stress, Mulakan Sejak Awal!

Berkomunikasi sejak awal

Melatih anak sejak kecil amat perlu. Maka diketika anak baru pandai bercakap, gunakanlah Bahasa Inggeris dengan perkataan paling mudah untuk anak kita ikuti. Misalnya, menunjukkan benda-benda disekeliling seperti ‘car’, ‘book’ atau ‘ball’.

Kemudian usahakan menambah jumlah perkataan ini dengan membacakan buku cerita dalam Bahasa Inggeris ini kepada anak kecil kita. Biar anak ingat setiap perkataan dengan intonasi yang baik. Jadi bukan hanya jalan cerita yang baik disukai anak bahkan anak mula faham satu persatu.

Gunakan sebagai bahasa utama di rumah

Di rumah pula, bagi mengurangkan kekeliruan pada anak, gunakanlah satu bahasa sahaja iaitu Bahasa Inggeris ketika berkomunikasi di rumah. Gunakan hanya perkataan yang mudah dan senang anak ingat disertakan dengan perbuatan supaya lebih senang anak faham.

Jika kesemua ahli keluarga menggunakan satu bahasa sahaja dengan penguasaan penuh, lama kelamaan anak akan turut mengikutinya.

Ajar Anak Kuasai Bahasa Inggeris & Matematik Tak Perlu Stress, Mulakan Sejak Awal!

Program kesukaan berbahasa Inggeris

Tidak dinafikan program-program kesukaan anak kita hampir kesemuanya dalam bahasa Inggeris. Jadi pilihlah program yang tepat dan sesuai serta penggunaan perkataan yang mudah untuk anak.

IKLAN

Antara program yang baik untuk anak adalah Blippe yang sentiasa memperkenalkan pelbagai perkataan mengikut aktiviti yang dilakukan. Di sini anak-anak boleh turut serta belajar.

Kira benda di sekeliling

Bagi menguasai Matematik pula, mulakan langkah mengira apa jua benda yang berada di sekeliling anak. Biar anak mula faham dengan nombor dan biasakan anak melihat nombor-nombor ini.

Ajar Anak Kuasai Bahasa Inggeris & Matematik Tak Perlu Stress, Mulakan Sejak Awal!

‘Game’ mengira

Bagi anak yang besar pula, setiap kali keluar makan, mulakan ‘game’ tambah atau darab pada anak. Tanyakan soalan tambah dan darab mudah supaya anak lebih berminat. Beri anak ganjaran anak dengan makanan kesukaan atau mainan kesukaan jika anak dapat menjawab dengan betul.

Hari Bahasa Inggeris & Matematik

Tetapkan satu hari seperti hujung minggu untuk ibu bapa menggunakan hari Bahasa Inggeris atau penguasaan Matematik untuk anak. Cara ini membuatkan anak mudah mengingat malah dapat menarik perhatian anak-anak.

IKLAN

Jangan paksa sebaliknya lakukan aktiviti ini secara santai sebagai bonding bersama anak-anak.

Ajar Anak Kuasai Bahasa Inggeris & Matematik Tak Perlu Stress, Mulakan Sejak Awal!

Kumon sebagai pilihan

Jika punya peruntukan lebih, ibu bapa disarankan memilih Kumon sebagai pusat pembelajaran dan perkembangan minda anak selepas sekolah bagi kanak-kanak menguasai dua subjek ini iaitu Matematik dan Bahasa Inggeris.

Kumon Malaysia yang merupakan sebuah pusat perkembangan minda dan pusat pembelajaran yang terkenal ini sememangnya menjadi pilihan ibu bapa untuk anak-anak mereka.

Ajar Anak Kuasai Bahasa Inggeris & Matematik Tak Perlu Stress, Mulakan Sejak Awal!

Malah di Kumon, kanak-kanak dilatih dan diajar untuk menguasai subjek Matematik dan Bahasa Inggeris dengan begitu baik mengikut potensi diri masing-masing.

Tidak hairanlah, Kumon diterima ramai malah sehingga kini mempunyai lebih 200 pusat Kumon di seluruh Malaysia dengan menawarkan program Kumon kepada kanak-kanak berusia 4 sehingga 17 tahun.

IKLAN

Kaedah pembelajaran Kumon yang terinspirasi daripada kasih sayang seorang bapa terhadap anaknya ditubuhkan secara rasmi pada tahun 1958 di Jepun. Kaedah ini memfokuskan kepada cara pembelajaran kanak-kanak mengikut potensi yang ada pada mereka, jauh sekali untuk memaksa anak-anak untuk belajar.

Di Kumon, anak-anak terbukti berjaya menyerlahkan potensi mereka dengan penguasaan dua subjek ini, objectif utama program Matematik Kumon ini adalah untuk membantu para pelajar menyelesaikan masalah Matematik dengan tepat dan pantas.

Ajar Anak Kuasai Bahasa Inggeris & Matematik Tak Perlu Stress, Mulakan Sejak Awal!

Malah Program Matematik Kumon menawarkan 20 tahap kertas kerja yang berkesan bermula dari peringkat 6A (Mengenal nombor sehingga 10) sehinggalah ke peringkat O (Pembeza dan Integrasi Lanjutan serta Persamaan & Perbezaan).

Manakala Program Bahasa Inggeris Kumon pula direka untuk membina kemahiran menguasai bahasa tersebut untuk kepentingan akademik dan kejayaan pada masa hadapan. Kebanyakan ibu bapa Kumon mendapati bahawa program ini sangat berkesan untuk membina asas akademik yang kukuh serta memupuk pelajar untuk berdikari.

Keyakinan daripada ibubapa ditambah pula prestasi cemerlang anak-anak, tidak hairanlah Kumon turut dipilih sebagai penerima Anugerah Jenama Pilihan Pa&Ma 2023.

Kumon telah dianugerahkan sebagai Pusat Pendidikan Berprestij Untuk Kanak-Kanak Pilihan Pa&Ma serta Pusat Pembelajaran Inovatif Matematik & Bahasa Inggeris Untuk Kanak-Kanak Pilihan Pa&Ma. Syabas!

Mulakan langkah pertama anda dengan menempah janji temu di Pusat Kumon terdekat anda hari ini dan Ujian Diagnostik untuk anak anda!

Klik link untuk tahu lebih lanjut : https://bit.ly/3RkQ8Sm

P.S. Kini, anak anda boleh mempelajari Kumon secara atas talian menerusi “Kumon Connect’. Akses lembaran kerja dan ikuti pembelajaran anak anda secara digital pada bila-bila masa, di mana-mana sahaja!

 

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI