Bila nak dapat anak baru, anda kena ajar anak sulung cara tunjukkan sayang pada adiknya supaya dia tak ‘menyakiti’ bila terlampau geram kerana sayangkan si adik.

Kita ingatkan si kakak atau abang cemburu akan kehadiran adik tetapi rupanya dia tak tahu bagaimana meluahkan perasaan emosi kasih dan sayang kepada adik.

Noor Afidah Abu Bakar, Certified Positive Parenting Educator (Parent Practice UK) mengingatkan para ibu bapa supaya peka terhadap perkembangan emosi anak supaya tidak berlaku salah faham antara ibu bapa dan anak sulung sehingga boleh mencederakan emosi anak kerana fikirkan dia cemburu pada adik barunya.

Tahukah anda ada anak kecil yang suka mengetuk-ngetuk kepala adiknya dan memicit-micit bahagian tubuh adiknya kerana dia sayangkan adiknya?

Ajar Anak Sulung Cara Tunjukkan Sayang Pada Adik Supaya Tak ‘Menyakiti’ Kerana Terlampau Geram

Begitulah realiti seperti yang diceritakan kepada saya oleh seorang ibu. Pada mulanya ibu sangkakan si kakak cemburukan adiknya dan berniat hendak menyakiti adiknya kerana marah, kecewa atau cemburu.

Walau bagaimanapun setelah diperhatikan dan diteliti oleh ibu, si kakak akan ‘menyakiti’ adiknya apabila dia terlampau geram kerana sayangkan adiknya.

Anak kecil belum pandai meluahkan perasaan sepenuhnya. Perkembangan bahasa mereka masih di peringkat awal. Perkembangan emosi mereka masih perlukan bimbingan.

IKLAN

Ada kalanya mereka sendiri tidak pasti apa yang mereka rasakan. Ada kalanya mungkin juga mereka terdengar orang dewasa berkata, “Mama pukul kerana sayang” atau “Ayah cubit kerana sayang”, maka mereka jadikan kata-kata dan perbuatan orang dewasa sebagai panduan untuk mempamerkan apa yang mereka rasakan.

Bimbing anak kenal pasti emosi

Bimbing emosi anak anda dengan mengajar mereka mengenalpasti emosi mereka.

Gembira.
Sedih.
Takut.
Marah.
Sayang.
Cemburu.
Kecewa.
Terkejut.
Benci.
Dan sebagainya.

IKLAN

Ajar Anak Sulung Cara Tunjukkan Sayang Pada Adik Supaya Tak ‘Menyakiti’ Kerana Terlampau Geram

Apa yang perlu dibuat selepas mengenalpasti emosi?

Ajar anak bagaimana caranya menghadapi emosi dan bagaimana untuk membimbing emosi.

IKLAN

Apa yang perlu dibuat apabila sayang?
Apa yang perlu dibuat apabila sedih?
Apa yang perlu dibuat apabila gembira?
Apa yang perlu dibuat apabila kecewa?
Apa yang perlu dibuat apabila marah?
Apa yang perlu dibuat apabila cemburu?

Jika anak tidak pernah dibimbing, tidak pernah diajar dan anak tidak pernah melihat cara kita membimbing emosi kita sendiri, anak tidak akan tahu bagaimana caranya.

Oleh itu apabila kita melihat tingkah laku anak yang tidak menyenangkan kita, cuba selami emosi anak. Apakah emosi anak ketika itu dan kenapa dia bertindak begitu?

Apabila kita tahu puncanya kita akan jumpa penyelesaian yang sepatutnya.

Berhati-hati juga apabila kita berkata yang kita melakukan sesuatu kerana sayang.
Cakap siang pandang-pandang.

Sumber: Parent Connect

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI