Penularan pandemik Covid-19 semakin hari semakin meningkat di seluruh dunia pada hari ini. Di Italy sudah lebih 10 ribu kematian dicatatkan dengan 92,472 kes orang yang positif Covid-19. Terbaru di Amerika Syarikat, Jabatan Kesihatan Illinois telah mengesahkan kematian bayi yang pertama akibat Covid-19 di negeri itu semalam. Bayi tersebut dilaporkan berusia kurang dari setahun.

Kes negara Uncle Sam itu juga dilihat meningkat secara mendadak apabila mencatatkan kes 123,776 positif virus tersebut dengan kes kematian sebanyak 2,229. Lapor sebuah akhbar antarabangsa, ujian masih lagi dijalankan terhadap bayi tersebut untuk mengenalpasti sama ada mangsa yang berusia kurang satu tahun itu mempunyai komplikasi lain selain dijangkiti Covid-19.

Pengarah Jabatan Kesihatan Illinois, Dr Ngozi Ezike dalam kenyataannya berkata, “Penyiasatan menyeluruh sedang dilakukan bagi menentukan punca kematian. Kita perlu lakukan apa sahaja yang boleh dilakukan untuk menghalang penularan wabak ini. Jika bukan untuk lindungi diri kita, tapi untuk lindungi mereka di sekeliling kita.

“Jika selama ini anda tidak kisah, mungkin ini masanya untuk anda sedar.”

IKLAN

Jarang berlaku berbanding orang dewasa

Jangkitan virus ini terhadap kanak-kanak adalah jarang berlaku berbanding kepada golongan dewasa dan mereka yang mempunyai masalah kesihatan. Dalam kebanyakkan kes yang menjangkiti kanak-kanak, virus ini menyebabkan simptom ringan dan sederhana seperti demam dan batuk. Namun ada sebahagian kes peneumonia ringan yang memerlukan rawatan di hospital.

Lapor akbar itu lagi, kanak-kanak hanya menyumbang kepada jumlah rekod yang kecil dalam kes jangkitan Corona Virus di seluruh dunia.

Dalam kajian yang telah dijalankan keatas 2,143 kanak-kanak di China yang terkesan dengan Covid-19, hanya enam peratus daripada mereka mengalami simptom yang teruk. Dari peratusan tersebut, lebih 60 peratus daripada mereka adalah berusia 5 tahun ke bawah.

Menurut kajian yang dijalankan, kanak-kanak yang lebih muda lebih teruk dijangkiti berbanding kanak-kanak yang lebih berusia kerana sistem pernafasan mereka yang belum berkembang sepenuhnya.

Sumber: Siakap Keli, The Guardian, People