Umur 7-12 bulan adalah usia penting perkembangan motor kasar bayi. Jadi, waktu ini selalulah bagi anak floor time. Floor time ni sangat penting untuk perkembangan anak-anak.

Menerusi perkongsian Puan Wan Nur Syakira, bayi akan belajar untuk meneroka dan gunakan anggota badannya untuk berkembang dengan baik dan cergas!

Tapi kenalah pastikan floor time itu selamat, letakkan baby mat, tiada benda kecil yang boleh dibawa masuk mulut. Usia ini memang usia yang anak akan mula menggerakkan badannya. Memang aktif.

Ha, kalau tak diletak penghadang, boleh sampai dapur tau. Jadi, apa manfaat floor time ni? Saya pun dapat tahu kelebihan floor time dari sebuah ebook perkembangan bayi yang saya rujuk untuk perkembangan baby saya dari newborn lagi, ‘Ebook Baby Step.’
Memang follow rapat content ebook ini.

Apa yang akan baby belajar bila floor time ni?

✅ Kawal kesimbangan ketika duduk di lantai
✅ Belajar kawal pergerakan kaki dan tangannya serentak untuk belajar merayap dari satu tempat ke satu tempat.
✅ Belajar untuk menahan berat tubuhnya ( terapis panggil weight bearing ) semasa bayi belajar merangkak dan seterusnya akan belajar mengawal tubuh semasa berpaut di perabot.
Bila baby tu ada kawalan tubuh yang baik, dah mahir kata orang tu guna tangan dan kaki serta imbangkan badan sebab selalu ada floor time ni,

Bayi akan mudah relatekan diri dia dengan persekitaran dan perkembangan sosial komunikasi dia akan berkembang dengan pesatnya!

Bayi akan rasa familiar dengan anggota dia sendiri dan seronok dengan persekitaran dia.
Kalau asyik baring aje atau letak dalam baby cot sahaja, memang susah anak nak meneroka,

Bila kita biasakan anak floor time dan letakkan beberapa mainan yang boleh anak main,
Bayi akan lebih mudah entertain diri sendiri. Main sendiri.

IKLAN

Nak bagi anak tahan lama ketika floor time?

Letakkan mainan yang selamat untuk diterokai. Cloth book, rattle, blok , bola yang boleh dipicit. Pada mulanya kita teman dan stimulate, communicate, dan kita boleh biarkan dia main sendiri sebentar.

Ha, anak yang boleh entertain diri sendiri ni akan mempunyai kawalan emosi yang baik tau.

Eh baby pun boleh main sendiri jugak ke? Boleh, pada sesetengah waktu. Kalau kita bagi suasana dan stimulasi yang betul untuk develop skill tu.

Gambar Hiasan

Taklah nak berkepit dengan kita 24 jam kan. Kecuali keadaan tertentu ( contohnya baby high demand ).

Melatih anak untuk “entertain ” diri sendiri pun sangat bagus untuk kesihatan emosi ibu ayah tau. Ni semua saya belajar dari terapis perkembangan kanak-kanak. Seronok betul tahu fakta tentang bayi ni. 😍

Kita tahu apa yang exactly bayi perlukan dari segi aktiviti dan ransangan. Jadi, tiap kali check up alhamdulillah, Sofiyyah dah penuhi setiap milestone umurnya. Ummi pun lega dan gembira dalam parenting journey sebab kita tahu apa yang kita tengah dealing with.

IKLAN

Kita tahu apa red flag dalam perkembangan kanak-kanak dan apa milestone perkembangan mereka. Jadi, tidaklah gelabah nak bandingkan anak sendiri dengan anak orang lain.

InsyaAllah, ilmu akan bantu anak kita membesar dengan baik! Itulah ajaibnya ilmu. Apa milestone perkembangan fizikal untuk anak 6 bulan ?

6 bulan :
✅ Duduk dengan sokongan
✅ Boleh tahan berat badan menggunakan kaki bila didirikan.
✅ Mencapai kaki dengan tangan bila dibaringkan.
Milestone perkembangan komunikasi untuk bayi umur 6 bulan
✅ Berhenti bergerak dan kelihatan fokus mendengar sesuatu bunyi
✅ Mula gunakan bunyi konsonan semasa mengeluarkan bunyi ” dada” , ” mamama,” ” baba”.
✅ Mengeluarkan bunyi ” babbling” untuk mendapatkan perhatian ibu ayah
✅ ” Eye contact ” lebih konsisten.

Saya rujuk ebook modul Baby Step Go Cilik untuk milestone ini semua. Cukup lengkap sehingga anak umur 18 bulan.

Apa red flag untuk bayi 6 bulan ?
❗ Tiada eye contact
❗ Tidak ketawa atau hasilkan bunyi.
❗ Tidak mencari sumber bunyi apabila dipanggil.

IKLAN

Jom berikan floor time kepada anak dengan pantauan dan selamat!

Featuring gambar Sofiyyah, 6 bulan 11 hari yang dah nak belajar duduk sendiri. Saya bagi dia teroka lantai tanpa baby mat dalam pantauan. 😊

Kredit: Wan Nur Syakira
#catatanparentingsyakira

Ketahui fungsi carseat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up! Daftar secara PERCUMA di https://toko.ideaktiv.com/product/sayang-nyawa-anak-dalam-kereta/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!