Anak-anak berebut mainan, bergaduh dan lepas tu berbaik semula antara situasi biasa. Ini yang dikatakan fasa anak nak membesar. Cuma ada ketikanya jika ibu atau ayah penat, anak-anak buat hal, mulalah perasaan marah itu semakin membara.

Disebabkan emosi ibu ayah tak dapat dikawal, anak-anak terkena tempiasnya. Selepas itu barulah kita tersedar kesilapan tersebut. Seperti yang dikongsikan oleh Ustazah Nazirah Abd Rahim, jika ibu bapa ada rasa nak marah cepat-cepat tarik nafas dan istighfar.

Anak-anak ustazah.. Jika ustazah marah.. Ustazah akan mulakan sebut “astagfirullahal azim” paling kuat..!

Ibu-ibu rasa panas tak bila marah anak-anak.. Hati makin panas. Anak pula bukan dengar kata. Bimbang lepas tu kita hukum fizikal anak. Ni yang selalu ibu bapa sedih.

Anak Bergaduh, Sebut Kuat ‘Astaghfirullah Al Azim’. Tak Perlu Jerit & Pukul!

Bila mulakan dengan ISTIGHFAR, terpelanting syaitan dulu! Antara hebatnya lafaz istighfar ini teknik ustazah marah anak-anak tanpa jerit atau pukul dan kita kurang stress
Astaghfirullahal Azim!!!!!

IKLAN

Suara ustazah kuat di sini dan berhenti sekejap biar anak-anak dengar-tanda ummi marah!
“Muhamad, mujahid, khawlah.. Main baik baik, jangan bergaduh anak anak..kalau bergaduh siapa yang menang? baru ustazah iringi dengan ayat perintah.

Biasanya.. Mereka terus diam dan jawab soalan ustazah tadi ” syaitan menang ummi ”
” nak syaitan menang ke tu.. Siapa yang rugi nanti tu ?” “syaitan bergelak ketawa tu suka kita bergaduh.. Nak dia menang ke anak anak?” ini antara ayat ustazah leraikan anak anak bila bergaduh

Anak Bergaduh, Sebut Kuat ‘Astaghfirullah Al Azim’. Tak Perlu Jerit & Pukul!
Gambar Hiasan

Anak-anak jawab “kita yang menang ummi”! Anak-anak jawab dan biasanya mereka akan sambung bermain semula dengan baik berkah dari kalimah “ISTIGFAR” yang kita amalkan
Amalan ISTIGHFAR dalam mendidik marah anak anak mendatangkan gerun “inzar” pada anak anak. Kesannya mereka cepat dengar kata dan suasana jadi tidak keruh dan berlarutan marah kita pada anak.

IKLAN

Berbeza bila ustazah marah anak.. Tak dimulai kalimah ISTIGHFAR.. Lambat ja mereka respon dan dengar. Keadaan akan jadi agak lama bebel anak anak. Nada marah kita juga berbeza.

Hati kita pun mudah panas..syaitan suka dan makin datangkan “panas” pada kita dan anak anak. Anak-anak pula tak dengar kata dan lambat serap nasihat kita. huh.. Disinilah ramai yang kalah!

Anak Bergaduh, Sebut Kuat ‘Astaghfirullah Al Azim’. Tak Perlu Jerit & Pukul!
Gambar Hiasan

Ibu-ibu boleh amalkan teknik ini ketika marah dan nasihat anak-anak. Amalkan dengan sabar.. Dan istiqamah. Baru akan beroleh hasilnya. Paling utama.. Ikhlaslah amalkannya bukan nak cuba-cuba. Bila kita ikhlas Allah pasti akan beri yang terbaik. Ingat kisah ustazah share PASAL IKHLAS DIDIK ANAK. Bukan CUBA CUBA. Ia bukan akhlak mulia.

IKLAN

Kredit: Ustazah Nazirah

Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!

Untuk mendaftar, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/

Anak Bergaduh, Sebut Kuat ‘Astaghfirullah Al Azim’. Tak Perlu Jerit & Pukul!

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI