Cabaran membesarkan anak hari ini memang banyak. Dengan pelbagai pengaruh media sosial dan persekitaran, ibu bapa harus lebih cakna dan tidak boleh serah bulat-bulat pada anak. Biarlah orang cakap kita tak percaya anak daripada kita menyesal kemudian hari.

Melalui perkongsian Dr Rozieta Shaary atau lebih dikenali sebagai Ibu Rose dalam Webinar Sayang Anak Ketat-Ketat anjuran Pa&Ma & Keluarga baru-baru ini, skil keibubapaan zaman dahulu tak boleh diaplikasikan semuanya dalam proses mendidik anak zaman sekarang.

Bagaimanapun, pengisiannya tetap sama dan perlu seperti menekankan soal adab, menghormati orang tua dan bercakap lemah lembut dengan ibu bapa. Ingat perkara ini tak boleh diabaikan ya!

Anak Buat Salah Tegur! Sikit-Sikit Kita ‘Back Up’ Itu Yang Jadi Anakku Sazali

Bukan itu sahaja, ibu bapa juga perlu memperbetulkan mind set bahawa anak kita hanyalah pinjaman daripada Allah. Amanah ini sangat besar untuk ibu bapa pikul. Selagi ada peluang, jaga dan sayangilah mereka sebaiknya.

Anak GURU ibu bapa

Menurut Ibu Rose lagi, anak cermin ibu ayah. Contohnya kalau kita marah anak sulung kita cuba perhatikan anak kita ada tak terikut-ikut sikap kita ketika memarahi adik-adiknya. Jika jawapannya YA ibu bapa kena perbetulkan diri.

IKLAN

Ibu bapa perlu faham kehadiran anak sebagai pinjaman sementara di dunia. Dia jugalah GURU kita. Contoh masa bujang kita nak bangun pukul berapa pun tak kisah. Nak makan apa pun tak kisah tapi bila ada anak, automatik kita terus fikirkan anak dulu.

Sebab itulah hadirnya anak dalam kehidupan suami isteri beri keinsafan pada kita dan dia GURU yang dihantar oleh Allah. Penting untuk ibu bapa tahu ilmu untuk perkembangan anak. Bila kita faham psiko sosial anak, baru lebih mudah dan kita tak salahkan anak semata-mata.

Sayang anak ada caranya

Sementara itu, dalam situasi lain pula, ada ibu bapa yang tak boleh terima orang tegur anaknya. Memang semua ibu bapa sayang anak-anaknya. Tapi jika teguran itu untuk kebaikan apa salahnya.

Maksud sayang anak ketat-ketat bukan anak buat silap kita pejamkan mata tetapi perlu sedia terima teguran, sama-sama cari penyelesaian sebab kita sayangnya tanpa syarat. Manusia biasa, buat kesilapan tu semua orang akan lakukan.

Kalau sikit-sikit kita back up anak, itu yang jadi ‘Anakku Sazali’ . Anak perlu faham dia perlu ada sikap tanggungjawab.

Bila kita tegur atau hukum biar berpatutan, jangan sebab kita nak lepaskan kemarahan semata-mata.

IKLAN

Selain itu, dalam bab memberi hukuman pada anak, ibu bapa perlu beritahu peraturan awal-awal. Bukan selepas kita marah atau hukum baru beritahu kesilapannya. Hukuman sepatutnya perlu diketahui sebelum anak buat salah. Bila mereka lakukan juga, mereka akan tahu apa hukuman yang akan mereka dapat.

Nak dengar penjelasan lebih lanjut Ibu Rose dan beberapa lagi panel boleh tonton video di bawah ini:

ARTIKEL BERKAITAN [“Dulu Kena Rotan, Sekarang Dah Tak Boleh” Didik Anak Ikut Zaman, Contohi Cara Rasulullah!]

IKLAN

BACA JUGA [Anak-Anak ‘Raja Copy, CCTV’ Paling Power! Apa Ibu Ayah Buat Semua Dia Tiru]

Anak Buat Salah Tegur! Sikit-Sikit Kita ‘Back Up’ Itu Yang Jadi Anakku Sazali

Dah tak ada idea nak masakkan apa untuk anak, semua dia tolak. Tak tahulah di mana silapnya padahal dah cuba macam-macam resipi. Untuk mommies yang ada masalah anak susah makan, jom segera dapatkan e-book 100++ Resipi Si Manja & Tip Untuk Mama!

Hanya RM20, memang berbaloi dengan pelbagai resipi menarik serta info pemakanan anak. Klik saja https://toko.ideaktiv.com/product/e-book-resipiselerasimanja/ untuk dapatkan e-book istimewa ini!

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI