Anak-anak anda gemar menjengket kakinya ketika berjalan? Jika Ya ia merupakan masalah fizikal dan tidak normal. Perlu ibu bapa ambil tindakan awal dan jangan anggap ia biasa-biasa ye.

Memang ibu bapa akan kata comel. Sebab itulah ada sesetengah ibu bapa tidak begitu ambil peduli jika anak berjalan menjengket. Ibu bapa mesti fikir itu cara dan gaya anak berjalan diawal usia. Kan? Tetapi banyak sebenarnya fakta yang ibu bapa perlu tahu tentang cara gaya berjalan berjengket.

5 Kemungkinan Anak Selalu Berjalan Menjengket

“Anak saya selalu jalan menjengket kaki”

Langkah pertama ibu bapa boleh buat ialah semak perkara-perkara ini :

1. Adakah mereka menjengket setiap kali ketika berjalan?
“Berjalan je mesti nak jengket”

2. Ada kekejangan otot kaki.
“Nampak macam sakit je bila jalan”

3. Adakah anak anda berjalan dengan gaya pelik atau awkward.
“Lain macam je cara dia jalan kan, abang?”

IKLAN

4. Adakah tapak kaki dia tak ada lekuk.
Di tapak kaki kita ada arch yang membantu untuk keseimbangan badan.
Boleh check kaki masing-masing.

5. Adakah dia jalan jengket sebab habit atau sengaja buat macam tu.
“Suka nak buat-buat jalan jengket la Zara ni”

Sebenarnya ada beberapa sebab jalan menjengket. Kita analisis sikit.

– Tanda masalah fizikal seperti motor skills disorder.
Atau shortening of muscles around ankle due to early exposure to walker when babies.
Sebab itu di Kanada, walker dilarang diguna untuk bayi.

– Tanda berkemungkinan ada masalah kelewatan perkembangan bahasa (speech delay)
Ada kajian dalam skala kecil (small study) menunjukkan perkaitan antara tip toe walking dengan perkembangan bahasa.

Ini ada kaitan juga dengan sensory development seperti movement, balance and coordination.

“Apa yang ibu bapa lakukan jika menyedari anak anda jalan menjengket?”

1. Jika disebabkan masalah fizikal, motor disorder dan otot, boleh rujuk kepada physioterapist dan occupational therapist (ortho setting)

2. Jika ada tanda lain seperti speech delay, sensory processing disorder, semak carta perkembangan kanak-kanak.
Available online. Free. Jika benar lewat daripada umur yang sepatutnya, berjumpalah terapis pertuturan bahasa berhampiran anda untuk assessment dan intervention.
Dan jika ada tanda-tanda sensory processing problem, rujuk terapis carakerja berhampiran untuk assessment dan intervention.

3. Jika anak anda berjalan berjengket sebab suka-suka dan habit.
Percayalah, tingkah laku ini akan faded over time. Insha Allah. Ia perkara biasa bagi kanak-kanak untuk belajar keseimbangan badan.

Tips penting! Bawa anak anda keluar untuk aktiviti sensori bersama alam.

Tanggalkan kasut.
Pijak rumput
Berjalan atas pasir
Masuk dalam air
Lompat atas lumpur

Biar mereka berpijak di bumi yang nyata.

Sumber: Terapis Cara Kerja, Mahfuzah Zainol