Dalam keadaan ibu sediakan makanan untuk bayi bawah setahun kadang-kadang boleh buntu apa nak masak. Asyik-asyik menu tu je. Betul tak? Anak pun cebek mulut bila tengok asyik-asyik menu yang sama.
Haa.. Apa kata buat kelainan sikit kali ni. Buat begedil versi baby pula. Ingat orang dewasa saja boleh makan bergedil. Anak kita pun sekali-sekala nak juga rasa makanan yang lain selain menu utamanya bubur nasi.
Perkongsian resepi oleh Ibu Husna Najla di facebooknya sangat mudah. Berikut step by step nak hasilkan bergedil cheese dan orang dewasa pun boleh makan.
❤️BERGEDIL CHEESE ❤️
Sesuai untuk bayi 8 bulan ke atas
IKLAN
Bahan-bahan:
Unsalt butter Bawang holand Isi ayam Bawang putih Cream cheese Kentang Carrot Brokoli Daun sup
Cara-cara:
IKLAN
1)Tumis bawang putih & Holland dengan Unsalt butter sampai kuning.. Masukkan isi ayam.. Goreng sampai kekuningan…
2)Cream cheese, brokoli, carrot, kentang stim sampai lembut..
IKLAN
3)Dah siap semua lenyek je.. Masukkan sedikit daun sup daun bawang.. Buat doh…
4)Boleh celup telor & goreng untuk diri sendiri @ anak toddler…
Selamat mencuba..
P/S make sure baby tak ada allergik cheese @ ayam. Cheese tak nak letak pun tak apa.
Lagi duaminggu nak raya, sesuai dah untuk kita mula buat kuih raya. Jadi hari ini Pa&Ma nak kongsikan resepi kuih raya paling mudah dan jimat hasil perkongsian saudari Rosienunaa , boleh buat biskut Semperit Susu guna 3 Bahan je, jimat dan confirm sedap!
“dari 2018 Kak Ena jual biskut guna resepi ni”
Sumber: Rosienunaa
“Cair di mulut”
Bahan-bahan
250 gram mentega
1/2 tin susu pekat
400 gram tepung jagung
Cara-cara
1. Gaul mentega dan susu pekat sampai sebati
2. Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit. Jangan masuk sekaligus ye
3. Uli doh sampai tak melekit di tangan
4. Warna semperit ni boleh adjust sendiri ikut citarasa pakai food coloring ye
5. Tekan guna acuan semperit corak kelopak 9
6. Hiaskan dengan topping. Boleh guna ceri atau chocochip
7. Bakar suhu 170C selama 25 – 30 minit
Dah siap! Selamat mencuba. Semperit susu cair di mulut.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Nasi-nasi istimewa sesuai dihidangkan untuk hidangan berbuka dihujung minggu bersama anak-anak. Mahu lebih istimewa apa kata kita cuba memasak Nasi Arab pula untuk keluarga.
Tak perlukan rempah, begini cara menghasilkan nasi arab paling mudah. Jom ikuti perkongsian resipi Nik Imana.
Alhamdulilliah, dah nak masuk 5 tahun jadi isteri orang. Hari ni masak Nasi Arab Mandy Ayam, resepi dah pernah share dalam group ni masa PKP tahun lepas, tapi tak pe lah kita share lagi sekali.
Bahan-bahan Ayam:
Ayam bahagian Whole leg
1 batang kulit kayu manis
1/2 sudu lada hitam
1/2 jintan manis
1/2 sudu jintan putih
1/2 sudu ketumbar
1 biji pati ayam
Sedikit garam
1 biji tomato
1 biji cili hijau dipotong
Sedikit madu, serbuk perasa, serbuk kunyit, serbuk cili, hirisan lemon -untuk panggang ayam
Nasi Arab:
3 pot beras basmathi
1 sudu planta/minyak sapi
Sedikit biji ketumbar
Lada hitam
Jintan manis
Jintan putih
Sambal nasi arab:
Cili merah
Tomato
Daun ketumbar
Garam & perahan lemon
1. Rebus ayam bahagian whole leg tu dengan 1 batang kulit kayu manis, 1/2 sudu lada hitam, 1/2 jintan manis, 1/2 sudu jintan putih, 1/2 sudu ketumbar, 1 biji pati ayam, sedikit garam, 1 biji tomato & 1 biji cili hijau dipotong.
Rebus beberapa ketika supaya ayam masak dibahagian dalam. Lepas tu toskan ayam. (rempah-rempah tu kalau tak suka tergigit, boleh blend bagi hancur)
2. Untuk masak nasi, aku guna 3 pot beras basmathi, cuci dan rendam setengah jam. Kalau guna beras biasa tak yah rendam, nanti hancur nasi korang tu.
Panaskan 1 sudu planta/minyak sapi, tumiskan sedikit biji ketumbar, lada hitam, jintan manis, jintan putih (kalau takut tergigit boleh blend halus) & bay leaves.
Sedikit tu maksud aku secubit kot. Tumis benda tu semua sampai baik bau pastu masukkan beras tadi, goreng sekejap pastu masukkan air rebusan ayam tadi ikut sukatan biasa korang masak nasi la & letak garam sikit.
Lepas tu bila nasi dah kering, taburkan daun ketumbar & buat lubang kat nasi tu sikit untuk letakkan pewarna kuning, pastu biarkan sampai nasi masak.
3. Ayam yang ditoskan tu sapu sedikit madu, serbuk perasa, serbuk kunyit, serbuk cili. Pastu letak hirisan lemon & panggang dalam air fryer/oven. Kalau nak masak ayam letak dalam nasi pun boleh tapi aku tak suka, so aku panggang je.
4. Untuk salatah, potong bawang holland, timun batang & tomato kecik-kecik. Lepas tu perah lemon, garam, gula & kacau. Kalau tak ada lemon, guna je cuka pon boleh.
5. Untuk sambal nasi arab, blend cili merah, tomato & daun ketumbar. Perasakan dengan garam & perahan lemon.
6. Untuk sup pulak, lebihan air rebusan ayam tadi aku tambah akar daun ketumbar pastu tambah garam & serbuk kunyit untuk nampak kuning.
7. Lepas tu boleh hidang lah ayam tu letak atas nasi lepas tu makan dengan semua condiments tu sampai lah semua tersadai di dinding kekenyangan.
Nak beri didikan agama pada anak-anak biarlah sejak mereka kecil. Ajarkan anak solat dengan cara simple dan anak mudah ‘tangkap’, baru dia teruja. Ketahui macam mana nak latih anak solat secara fun, jom daftar ke Kem Solat Anak: Mudah, Seronok & Berkesan sekarang! Klik https://toko.ideaktiv.com/product/kem-solat-anak/
Ramadan kali ini lebih istimewa bersama Pa&Ma Superb Huffaz. Nantikan bacaan doa dan surah pilihan dari anak-anak Genius Aulad bermula 3 April ini! Saksikan setiap hari jam 7.00 malam di Facebook Majalah Pa&Ma.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Lauk ayam antara yang menjadi kegemaran anak-anak. Walaupun hanya ayam goreng semata-mata, makan dengan nasi pun dah memadai.
Lagi bertambah selera jika anak-anak dapat makan ayam goreng panas-panas. Biasanya kalau ibu tak mahu peningkan kepala, menu ayam goreng kunyit, ayam goreng ala KFC ataupun berempah yang akan terlintas dalam fikiran.
Bagaimanapun untuk bagi kelainan rasa, ibu boleh cuba buat ayam goreng kari pula. Aroma rempah kari dengan gabungan beberapa bahan lain pasti membangkitkan selera anak. Kalau nak cuba, resipi Bella Shabudin ini sangat mudah.
RESEPI AYAM GORENG KARI YUMMEH
Biasa kan kalau ayam goreng kita goreng kunyit je kan. Kalau rajin sikit jadi ayam goreng berempah. Tapi kali ini bella nak share resepi campak-campak ayam goreng kari. Jom kita mulakan.
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam
Bahan A
•••••••••
3 ulas bawang putih
1 inci halia
5 tangkai cili kering
5 sudu makan serbuk kari
1 sudu makan lada sulah
Garam secukup rasa
Bahan B
•••••••••
1 biji telur
1 tangkai daun kari
6 sudu makan tepung jagung
6 sudu makan tepung gandum
Cara-cara:
1. Kisar kesemua bahan A
2. Gaul ayam bersama bahan A dan B
3. Perap selama sejam
4. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga masak
5. Sedia dihidangkan
Ayam goreng kari ni kalau makan dengan kari kosong je pun memang layan habislah.
Selamat mencuba 😘