Emosi ibu mengandung lebih sensitif daripada kebiasaannya. Sebab itu setiap tutur kata perlu dijaga bagi mengelakkan perasaannya terguris. Malah ada sesetengah ibu hamil tiba-tiba boleh menangis atau kerap merajuk tanpa sebab ataupun disebabkan hal yang kecil saja.
Dalam situasi ini, ibu mengandung mungkin dianggap mengada-ngada tetapi suami atau orang sekeliling perlu faham perubahan hormon ketika hamil ini pencetus kepada keadaan tersebut.
Seperti perkongsian seorang ibu, Adawiyah Abdul Rahman, sebolehnya bila bercakap dengan ibu mengandung, ada baiknya berlapik sikit. Sekurang-kurangnya dua-dua pihak tidak terasa hati.
JAGA EMOSI IBU MENGANDUNG
Bab merancang:
“ Laa…mengandung lagi ke? Tak pandai merancang ke???”
“ Mengandung lagi? Nak buat apa ramai-ramai…Hujan pun tahu berhenti tau…”
“Hmm…, memang tak merancang ke?? kesian yang kecik tu tak sempat nak manja…”
Kalau boleh elakkan la bercakap begini, sebab yang menanggung emosinya adalah si ibu…jangan tak tahu sebab mulut orang kadang ada si ibu sanggup nak gugurkan kandungan…
IKLAN
Bab mengidam lain pulak:
“Alah …ngada-ngada je tu…jangan layan sangat tekak tu…”
“Alah aku dulu pun mengandung jugak tak de lah mengada cam ni…”
Yang tak merasa tak apa, yang merasa tu Tuhan je tahu. Bukan dibuat-buat tapi tulah ajaibnya ibu mengandung, kalau nak tak boleh ditahan-tahan.
Para suami selagi mampu dan tak pelik tolonglah tunaikan apa hajat isteri. Tak berbaloi pun kalau dibanding dengan sakit mengandung dan melahirkan.
IKLAN
Bab temankan checkup lain pula reaksinya:
“ alaa..aku dulu pergi sendiri je…ok je…”
“Alaa cuba lah belajar berdikari…”
Lain orang lain sifatnya. Kadang bukannya isteri tak pandai pergi sendiri, tapi sekadar nak nikmati momen indah tu bersama-sama.
Jadi setiap percakapan tu walaupun bukannya berniat apa-apa, kadang-kadang boleh menggores hati. Bila mengandung hati lebih sensitif, maka tak salah kalau orang sekeliling jaga pertuturan.
IKLAN
Buat para ibu, selagi mampu, cubalah untuk berfikiran positif. Kalau ada yang toxic di kalangan anda cuba lah untuk “masuk telinga kanan keluar telinga kiri”
Sebab emosi kita sangat penting untuk anak kita. Insya-Allah kadang bersifat ‘tak ambil pusing’ kata kata orang ni sangat berguna untuk kita lebih harmoni dan bahagia.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sekarang terdapat pelbagai pilihan perkakasan dapur, bukan? Ada yang diperbuat daripada kayu, besi dan juga plastik. Tetapi penggunaan perkakasan plastik tidak digalakkan. Kenapa ya?
Kajian yang dilakukan
Amaran yang dikeluarkan oleh German Federal Institute For Risk Assessment (Bfr) ini berdasarkan bukti bahawa plastik yang digunakan dalam industri makanan mengandung banyak racun berbahaya yang boleh menyerap masuk ke dalam makanan. Bfr juga menggesa khalayak umum untuk menjauhkan sebarang sebarang alatan plastik daripada makanan yang panas
Hasil uji kaji kepada haiwan yang dijalankan, menunjukkan bahan kimia dapat meningkatkan tumor dalam hati, pankreas dan buah zakar pada tikus. Dalam masa yang sama, bahan kimia ini juga menjejaskan aspek kesuburan.
Walaupun terdapat kekurangan data yang membuktikan kesan bahaya bahan kimia oligomer kepada manusia. Tetapi badan keselamatan makanan ini menganggarkan risiko yang sama boleh berlaku kepada manusia kerana struktur bahan kimia yang sama.
Anggaran penggunaan
Dalam satu pendekatan yang dipanggil pengkelasan Cramer, pengkaji membuat kesimpulan bahawa jumlah kecil oligomer – 90 mikgram – akan mendatangkan bahaya kepada kesihatan seseorang individu dengan berat 60 kilogram.
Walau bagaimanapun, saintis mendapati dalam tinjauan amalan kegunaan harian perkakasan plastik ini, jumlah bahan kimia ini adalah lebih tinggi berbanding jumlah yang anggaran bagi kegunaan setiap hari.
Berdasarkan tinjauan ini, para pengguna dinasihatkan untuk menggurangkan dan mengelakkan penggunaan peralatan plastik sebanyak yang mungkin ketika makanan masih panas dalam suhu anggaran melebihi 70 °C.
Risiko bahaya perkakasan plastik
Menurut penyelidik, penggunaan perkakasan dapur yang diperbuat daripada plastik boleh ‘mengalirkan’ bahan kimia toksik kepada makanan yang dimasak. Ini kerana kebanyakan perkakasan plastik dapur mengandungi bahan berbahaya yang dipanggil oligomer.
Kebanyakan perkakasan dapur yang berada di pasaran diperbuat daripada bahan kimia sintetik. Ini adalah untuk menjadikan alatan tersebut mampu bertahan lama dalam suhu yang tinggi serta kalis minyak.
Pada suhu melebihi 70 °C, bahan kimia oligomer boleh mengalir kepada makanan atau minuman. Sekiranya ditelan dalam dos yang tinggi, bahan ini boleh mencetuskan penyakit hati dan tiroid. Ia juga dikaitkan dengan ketidaksuburan, kanser dan kolesterol yang tinggi.
Kesimpulannya
Jika anda lebih banyak menggunakan barangan perkakasan plastik di rumah untuk memasak, mungkin anda boleh mengurangkan penggunaannya. Ini kerana terdapat pelbagai pilihan alatan dapur lain yang boleh digunakan. Bukankah mencegah itu lebih baik?
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Walaupun tahu arwah Ridzuan Hashim sakit, Datuk Yusof Haslam tetap ambil bekerja arwah bekerja di bawah arahanya. Anak suruh ambil pelakon lain, tapi dia berkeras ingin bantu arwah mencari rezeki.
Begitu murni hati Datuk Yusof Haslam, pengarah yang disegani ramai. Namun kebaikan beliau tidak terhenti di situ, rupa-rupanya dalam diam beliau banyak membantu serta menghulurkan derma kepada yang tidak berkemampuan.
Kisah ini didedahkan sendiri oleh penerima-penerima zakat dan bantuan daripada beliau. Rata-rata kagum dengan sikap pemurah dan baik hati Datuk Yusof Haslam.
Masalah sakit kaki atau tumit bila bangun tidur biasa akan berlaku bagi yang aktif bekerja siang hari atau pun yang ada masalah berat badan. Termasuk juga surirumah yang tak duduk diam uruskan rumah tangga. Bila malam dapat berehat dan berlunjur rasa nikmat.
Cuma apabila bangun pagi, bila nak pijak lantai, terasa sakitnya kaki sampai terpaksa berjalan perlahan-lahan sebelum kembali ok. Bagi yang mengalami situasi ini, boleh cuba petua bawang putih bakar.
Petua Hilangkan Sakit Kaki Bangun Tidur
Dah 3 hari saya amalkan makan 3 biji bawang putih bakar ni setiap pagi sebelum sarapan. Masalah sakit kaki bila bangun tidur yang saya hidapi dah ok sekarang.
Kalau tak sebelum ni nak pijak lantai bila bangun tidur memang sakit. Kena jalan perlahan-lahan dulu baru ok.
Tapi sekarang bangun je.. terus boleh jalan laju. Petua ni ada seorang kakak bagitahu saya. Dah dekat 1 tahun dia amalkan. Badannya pun saya tengok cantik, perut pun kempis je.
Segala angin dalam badan dapat diatasi. Kebaikannya untuk seluruh badan. Apa yang saya tahu bawang putih ni dapat mencegah sel-sel kanser. Kalau nak tahu boleh google apa lagi khasiatnya.
Cara-Caranya:
Ambil 3 ulas bawang putih dan bakar dengan kulit sekali dalam 3 minit dengan api yang kecil. Lepas tu makan terus isinya saja. Makanlah hari-hari untuk kesihatan kita.
INFO: 10 Khasiat Bawang Putih
1. Mengandungi komponen yang bersifat perubatan
Bawang putih telah digunakan secara meluas dalam masakan kerana bau dan rasanya yang kuat. Pada zaman dahulu, kegunaan utama bawang putih adalah bagi tujuan perubatan dan kesihatan. Para saintis telah mendapati bahawa khasiat bawang putih datangnya daripada komponen sulfur yang terbentuk sewaktu memotong atau mengunyah bawang putih. Selain itu, bawang putih mengandungi allicin. Allicin merupakan satu komponen yang kurang stabil dan hanya akan mencul apabila bawang putih dipotong atau dihancurkan. Allicin dapat mengawal tekanan darah dan juga mencegah penyakit kardiovaskular.
2. Mengurangkan Simptom Selsema
Bawang putih dapat meningkatkan sistem imun. Satu kajian besar dijalankan selama 12 minggu mendapati bahawa suplemen bawang putih dapat mengurangkan masalah selsema sebanyak 63% berbanding dengan placebo. Selain itu, ada satu kajian mendapati bahawa dos ekstrak bawang putih yang tinggi (2.56 gram sehari) dapat mengurangkan jumlah hari selsema sebanyak 61%.
3. Mengawal tekanan darah tinggi
Penyakit kardiovaskular seperti strok dan serangan jantung merupakan pembunuh dalam diam di seluruh negara.
Tekanan darah tinggi atau hipertensi merupakan salah satu faktor utama menyumbang kepada penyakit ini. Kajian terhadap manusia mendapati bahawa bawang putih mengandungi komponen yang dapat mengawal tekanan darah bagi mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi.
4. Mengawal paras kolesterol
Selain mengawal tekanan darah, bawang putih juga berperanan dalam mengawal paras kolesterol dalam darah. Dengan ini, risiko penyakit jantung dapat dicegah. Bagi mereka yang mempunyai paras kolesterol yang tinggi, suplemen bawang putih dapat mengurangkan 10-15% kadar kolesterol jahat. Namun, bawang putih tidak memberi kesan kepada paras kolesterol baik (HDL) dan juga trigeliserida.
5. Mengandungi antioksida yang membantu mencegah penyakit Alzheimer dan demensia
Radikal bebas akan menyebabkan kerosakkan oksidatif dan seterusnya akan menyumbang kepada proses penuaan. Bawang putih mengandungi antioksidan yang dapat melindungi badan daripada kerosakan oksidatif tersebut. Kesan daripada gabungan pengurangan kolesterol dan tekanan darah, serta sifat antioksidan yang terdapat pada bawang putih dapat mengurangkan risiko penyakit yang berkaitan dengan saraf otak seperti Alzheimer dan demensia.
6. Mencegah kanser
Satu kajian yang dijalankan oleh Jiangsu Provincial Center for Disease Control and Prevention di China mendapati bahawa individu yang makan bawang putih mentah sekurang-kurangnya dua kali seminggu sepanjang tujuh tahun dapat mengurangkan sebanyak 44% risiko kanser paru-paru.
Selain itu, komponen organo-sulfur yang terdapat dalam bawang putih berkesan untuk menghapuskan sel yang berkaitan dengan barah otak.
7. Kesihatan rambut dan kulit kepala
Bawang putih dapat membantu pertumbuhan rambut. Ia mengandungi kandungan vitamin dan mineral yang tinggi seperti vitamin B6 dan C, manganese dan selenium. Kesemua vitamin dan mineral ini berperanan bagi mengekalkan kesihatan rambut.
Tambahan pula, sifat antibakteria dan antifungas yang terdapat dalam bawang putih juga menyumbang kepada kesihatan rambut kerana sifat-sifat ini membantu untuk membunuh kuman dan menjadikan kulit kepala lebih sihat.
8. Merawat jerawat
Jerawat merupakan masalah kulit yang disebabkan oleh pelbagai jenis benjolan yang terbentuk di permukaan kulit. Bawang putih mempunyai sifat anti-bakteria dan anti-septik daripada allicin. Allicin membantu untuk membunuh bakteria yang menyebabkan masalah jerawat. Ia juga dapat mengurangkan keradangan dan memperbaiki peredaran darah. Kesemua khasiat ini dapat memberi ruang kepada kulit untuk menerima lebih banyak nutrien seterusnya mengurangkan risiko masalah jerawat.
9. Mengurangkan Risiko Keradangan Sendi
Atritis merupakan penyakit yang disebabkan sakit dan bengkak pada sendi. Ia boleh terjadi pada semua peringkat umur, jantina dan latar belakang etnik.
Sifat anti-radang dalam bawang putih dapat mengurangkan simptom atritis. Dalam satu kajian tabung uji mendapati bahawa terdapat komponen spesifik dalam bawang putih yang dapat mengurangkan keradangan yang berkaitan dengan atritis.
10. Mengawal paras gula
Selain membantu untuk mengawal tekanan darah dan paras kolesterol, bawang putih juga terbukti dalam beberapa kajian dapat mengawal paras gula dalam darah, khususnya bagi pesakit kencing manis. Bawang putih merupakan sumber vitamin B6 dan C. Vitamin B6 terlibat dalam proses metabolisma karbohidrat manakala vitamin C pula berperanan bagi mengekalkan paras gula dalam darah.
Kesimpulan
Bawang putih merupakan salah satu bahan utama dalam masakan. Ia mempunyai pelbagai khasiat seperti mengawal paras gula, kolesterol, mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular serta mengekalkan kesihatan rambut.
Semoga perkongsian berkenaan khasiat bawang putih ini memberi manfaat kepada semua.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!