Menjadi impian setiap ibu bapa untuk mendapatkan anak kembar sebagai zuriat mereka. Telatah anak kembar pastinya akan mencuit hati dengan rupa mereka yang sama, kadangkala boleh mengelirukan siapa yang melihatnya.

Cubit peha kiri, peha kanan akan terasa. Anak kembar berkongsi rasa, boleh dikatakan seperti kawan baik sejak dari perut ibu mereka. Itulah yang dikongsikan oleh Angkasawan Negara, Dr Sheikh Muszaphar Shukor.

Mesti umum pernah melihat telatah kembar Noah dan Adam, anak kepada Dr Sheikh Muszaphar kan? Dr sheikh telah berkongsi di laman instagram miliknya tentang kembar comelnya itu berinteraksi satu sama lain ibarat kawan baik.

Anak Kembar Berkongsi Jiwa, Teman Baik Sepanjang Hayat

Pada pandangan beliau, anak kembarnya mampu menjadi kawan baik bila mereka meningkat dewasa. Gelagat yang mereka pamerkan juga jelas menunjukkan saat ini, mereka seakan kawan baik yang membuat semua benda bersama dan tidak memerlukan orang lain kerana mereka sudah saling melengkapi.

Bila adam tidur, Noah akan duduk di sebelahnya sehingga bangun. Mereka akan buat semua benda bersama, dari ke sekolah, makan, bermain, mandi dan tidur.

Tetapi lumrah manusia, bagaimana anda kini, kadangkala tidak begitu mencerminkan anda pada masa akan datang. Sama seperti yang dirasai oleh Dr Sheikh, beliau yakin kehidupan mereka akan berubah mengikut bila mereka besar nanti. Tidak kira dalam kehidupan, pekerjaan, pasangan dan sebagainya, dan waktu itu sebagai ayah hanya mampu melihat dari jauh saja.

Anak Kembar Berkongsi Jiwa, Teman Baik Sepanjang Hayat

Best of friends
It’s wonderful to see how the twins interact with each other .
As they get older they have become the best of friends . When Adam is sleeping , Noah would just stay by his side waiting for him to wake up .
They do everything together … from School , meals , play , shower and even sleep .
I guess you don’t need anyone else when you are a twin .
I’m sure life would be different as they grow up … with their own lives , work , spouses , etc – and Daddy will just watch from afar .
Salam Everyone .
Love As Always .
PS – Noah’s favourite word is Daddy …

IKLAN

Bukan mudah untuk menjaga dua bayi dalam satu sama. Ibu yang mempunyai anak kembar boleh amalkan tip ini, supaya anda sentiasa berada dalam keadaan yang baik sebelum dan selepas bersalin.

#1: PERSEDIAAN AWAL
Kebanyakan bayi kembar lahir awal dan ibu yang hamil kembar disarankan untuk rehat (bed rest). Lebih baik beli barangan anak-anak lebih awal terutamanya secara atas talian.

Anak Kembar Berkongsi Jiwa, Teman Baik Sepanjang Hayat

#2: SUSUN KELENGKAPAN SECARA TERATUR DALAM BEG BERZIP

IKLAN

Susun setiap set pakaian pakaian bayi (baju, seluar, sarung tangan, topi & stoking) dalam keadaan teratur dan tersusun supaya mudah digunakan. Ibu ini mencadangkan untuk meletakkan di dalam beg plastik berzip dan sediakan pek tambahan di dalam beg berlainan.

Anak Kembar Berkongsi Jiwa, Teman Baik Sepanjang Hayat

#3: BUAT CATATAN

Mesti buat catatan penting hampir semua perkara. Pengurusan ini sangat mustahak seperti bayi yang sudah menyusu dan siap yang telah ditukar lampin. Buat senarai dan wujudkan kalendar serta reminder di telefon.

Anak Kembar Berkongsi Jiwa, Teman Baik Sepanjang Hayat

IKLAN

#4: DAPATKAN BANTUAN AHLI KELUARGA

Dapatkan bantuan daripada ahli keluarga. Gunakan botol susu supaya ahli keluarga boleh membantu dalam. Biasanya apabila bayi kedua dan ketiga kenyang dan disendawakan, bayi pertama akan mula lapar. Pusingan penyusuan akan berterusan.

Anak Kembar Berkongsi Jiwa, Teman Baik Sepanjang Hayat

#5: SENTIASA BERKOMUNIKASI DENGAN PASANGAN

Pastikan sentiasa berkomunikasi dengan pasangan. Buat giliran untuk menjaga anak. Misalnya di waktu malam siapa tidur lebih pada malam tersebut dan bergilir. Suaminya bagaimana pun memberikan peluang untuk dia tidur 4-5 jam dan mengambil alih tugas.

Anak Kembar Berkongsi Jiwa, Teman Baik Sepanjang Hayat

SUMBER: Dr Sheikh Muszaphar Shukor

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI