Bergelar ibu dan bapa sebenarnya bukan mudah. Bukan hanya melihat setiap perkembangan anak bahkan pelbagai perkara perlu diberikan perhatian. Berdepan dengan masalah anak tidak sihat, demam dan sebagainya menjadi salah satu cabaran terawal bagi ibu dan bapa. Semuanya perlu dilakukan dengan baik agar anak terus selesa walau ketika sakit.

Tidak mahu kerap kali berdepan dengan masalah sebegini, ada baiknya ibu dan bapa menitik beratkan pelbagai aspek di rumah agar anak sentiasa sihat dan mengikuti perkembangannya seiring dengan usia.

Sebenarnya dalam menentukan kesihatan anak yang berpanjangan, persekitaran sekeliling anak-anak haruslah diberikan keutamaan selain pemakanan dan penjagaan lain yang perlu diberikan perhatian. Apa ibu ayah perlu lebih berikan perhatian?

Kerap demam dan masalah hidung tersumbat

Masalah seumpama ini paling kerap terjadi kepada anak kecil kita. Bukan hanya demam, bahkan hidung turut tersumbat dan berhingus. Anak-anak pastinya sentiasa berasa tidak selesa malah kadangkala menangis dek kerana tidak selesa sepanjang malam.

Pemakanan sihat dan suplemen tambahan

Bila anak kerap kali demam, periksalah pemakanan anak-anak. Adakah anak kita cukup nutrisi malah dibekalkan nutrisi yang sihat sepanjang hari. Jika anak kurang makan, bekalkanlah susu yang mencukupi untuknya agar terus dibekalkan dengan khasiat. Cari solusi seperti buah-buahan dan sayur-sayuran yang segar dalam pelbagai bentuk agar dapat menarik perhatian anak. Jangan dilupakan karbohidrat dan protein yang cukup penting untuk anak.

Sumber: Shuttlestock

Pengudaraan bersih

Kita beranggapan bahawa rumah kita adalah tempat paling selamat namun hakikatnya tanpa mengutamakan aspek kebersihan lebih-lebih lagi ruang udara yang bersih, rumah kita menjadi ruang paling tercemar dengan pelbagai virus dan bakteria yang tidak sihat untuk perkembangan anak.

IKLAN

Menurut Society for General Microbiology, bakteria dalam rumah boleh membiak setiap 20 minit pada suhu yang tepat. Malah sebuah kajian pada 2016 turut mendapati lebih daripada 340 jenis bakteria ditemui pada 30 objek berbeza yang telah tercemar di dalam rumah. Bahaya untuk anak!

Dua ruang utama iaitu dapur dan bilik air menjadi penyumbang bakteria utama. Namun jangan dilupakan ruang tamu dan bilik tidur yang menjadi tempat tumpuan utama di dalam rumah. Kesemua ruangan ini dicemari bakteria tanpa kita sedar. Jadi bagaimana ruang-ruang ini selamat untuk anak kita di rumah?

Bila berada di rumah bukan hanya selesa, paling utama pastikan ruang udara disetiap rumah kita bersih. Segala habuk perlu dibersihkan untuk memastikan anak-anak kecil dan seisi keluarga menyedut udara yang lebih bersih.

Pengudaraan yang lebih bersih dan terjamin serta bebas daripada pencemaran, terhindar dari virus bawaan udara yang tidak diketahui sudah semestinya membuatkan anak kita lebih sihat dalamannya.

Malah menurut Dr Amanda Elli, Pegawai Perubatan Perkhidmatan Penjagaan Utama, menghirup udara bersih adalah amat penting lebih-lebih bagi bayi dan anak-anak kecil. Udara yang bersih ini membekalkan oksigen yang lebih baik ke paru-paru dan seluruh anggota tubuh.

IKLAN

Dr Amanda Elli, Pegawai Perubatan Perkhidmatan Penjagaan Utama

Malah menurut Dr Amanda, pencemaran dari dalam rumah boleh menjadi lebih parah kerana kita menghabiskan lebih 80% masa setiap hari di rumah. Malah kajian dari WHO turut membuktikan pengudaraan dalam rumah adalah lima hingga sepuluh kali ganda lebih teruk daripada udara luar!

Sementara rakyat Malaysia bersiap sedia untuk fasa endemik, langkah keselamatan dan kebersihan tetap harus diutamakan. Selain sanitasi kendiri, pemakaian pelitup muka dan penjarakan sosial di tempat awam, langkah berjaga-jaga di rumah seperti kualiti udara dalam rumah juga wajar dititikberatkan. Justeru, penting untuk kita membuat pilihan bijak bagi memastikan udara yang kita hirup di rumah adalah bersih dan segar.

Pemasangan penulen udara antara yang boleh diusahakan oleh ibu bapa untuk memastikan anak kekal sihat malah terhindar dari virus yang tidak diketahui. Bukan hanya membersihkan segala habuk dan kotoran di dalam rumah bahkan penulen udara juga bertindak membebaskan kuman di udara yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Anak lebih selamat!

Penulen udara All Clean Virus Fit Sebagai Solusi

IKLAN

Apa solusi yang perlu ibu bapa lakukan? Penulen udara All Clean Virus Fit dari syarikat peralatan rumah terkemuka dari Korea Selatan, SK magic yang baru dilancarkan pada 1 Oktober lalu antara pilihan terbaik untuk anda.

All Clean Virus Fit bukan sahaja dapat menyingkirkan pelbagai bahan pencemar udara berbahaya dari kawasan tertutup, bahkan lebih penting, ia dapat menghilangkan 99.99% virus Covid-19 termasuk varian Delta, Koronavirus Manusia dan virus H1N1 menerusi fungsi pensterilan UV Arc Core yang terbukti, serta sistem penapisan 8 langkah yang menerapkan kecanggihan Penapis Habuk Gentian Tembaga Ultra Halus.  Bagi menjamin liputan menyeluruh, All Clean Virus Fit juga dilengkapi ciri sedutan pintar 360° dari pelbagai arah. Memang hebat!

Menyedari kepentingan penjarakan sosial, SK magic juga menawarkan pilihan perkhidmatan tanpa sentuh kepada pelanggan dengan menyediakan inovasi penyelenggaraan produk secara jarak jauh. All Clean Virus Fit mudah dibuka dengan bolong ventilasi dan kipas yang boleh dicuci, sekali gus memudahkan kerja pembersihan dan penyelenggaraan.

Penulen Udara All Clean Virus Fit berdaftar dengan Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (USFDA) sebagai peralatan kesihatan dan perubatan. Teknologi ini berkesan untuk pengguna yang mengalami masalah pernafasan atau alahan, bagi membantu mereka bernafas lebih baik di tempat tertutup, di samping meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan pengguna.

Penulen Udara All Clean dapat disewa dengan harga pengenalan serendah RM79 setiap bulan, manakala All Clean Virus Fit boleh dinikmati pada cuma RM99 setiap bulan. Untuk maklumat lebih lanjut, sila layari SK laman web rasmi magic Malaysia di https://www.skmagic.com.my atau laman Facebook di https://www.facebook.com/myskmagic.

Atau terus ke Instagram https://www.instagram.com/myskmagic_/ juga Youtube di https://www.youtube.com/channel/UC4c_lTZU97t0eu-yrPjF-mQ.