Saat melahirkan anak adalah saat yang paling mendebarkan, itulah perjuangan antara hidup dan mati. Perjuangan untuk melahirkan zuriat yang ditunggu-tunggu setelah membawa perut selama 9 bulan lamanya.

Namun antara rasa sebak, gembira dan terharu saat melihat jasad si kecil ini, jangan pula kita lupa berterima kasih kepada orang-orang yang bertungkus-lumus menyelamatkan nyawa kita dan bayi. Ucapkanlah terima kasih kepada semua yang terlibat.

Anak Kita Lahir, Nurse & Doktor Orang Pertama Puji “Comelnya”. Jangan Lupa Ucap Terima Kasih

Masa kita kesorangan dalam Labour room, orang yang banyak tanya tentang keadaan kita adalah Jururawat, yang pura-pura tanya soalan lain untuk menghilangkan rasa nervous kita.. Padahal soalan tu dia recycle guna kat patients lain juga.

Adakalanya dia belai kita seperti kita ni keluarga dia, padahal itulah sekali jumpa.. Teringat lagi pakar Bius lelaki berbangsa Cina duduk setia dibahagian kepala menunggu pembedahan dijalankan sambil itu dia tepuk tepuk dilengan sambil membuat lawak supaya kita sudi tersenyum walaupun kelat..

IKLAN

 

Anak Kita Lahir, Nurse & Doktor Orang Pertama Puji “Comelnya”. Jangan Lupa Ucap Terima Kasih

 

IKLAN

“Puan, jangan tidur ye” sedang perut dipunggah, mereka risau aku menutup mata terlalu lama, rasa mamai, penat, takut.. Mereka bercakap lagi.. Walau aku penat tapi mereka lebih penat..

Kemudian terdengarlah tangisan bayi memecah dipelusuk bilik bedah, berapa ramai dari kita yang pernah ucap terima kasih disaat itu?? Pasti yang utama kita fokus anak kita je kan sampai terlupa pasukan yang membantu kita melahirkan permata hati kita.. Saya bertuah kerana lepas terdengar je tangisan saya terus ucapkan “Terima kasih Doktor, Terima kasih Nurse dan semua” segala pelatih ada dalam tu dan yang terutama bersyukur kepada Allah walau takde rezeki bersalin Normal.

Anak kita lahir, depa la org pertama yang puji cantik comel, padahal kita tengok macam kecut-kecut je baby kita tu, dan entah berapa ribu baby dah mereka sambut tetap bagi pujian sama sebab nak bagi kita happy nak hilangkan rasa sakit kita.. Hati kita pun kembang berbunga orang dok puji anak kita

IKLAN

Anak Kita Lahir, Nurse & Doktor Orang Pertama Puji “Comelnya”. Jangan Lupa Ucap Terima Kasih

Sampai di wad, beberapa jam lepas rehat, datang 2 misi cantik, suara lembut wajah ada senyum, “Cuci sikit ye Puan” atau “Cucuk sikit ye Puan” itulah ayat dia, dia mencucikan -tut- kita diwaktu kita tak boleh nak bangun membersihkan sendiri, malu takyah nak cakaplah tapi kalau tak cuci berlengas dek darah lagi tak selesa, pernah ucap terima kasih tak? Sebab itu sekali je mungkin kita bertemu dia..

Mereka juga manusia, memilih kerja begitu untuk menjadi sosok yang bermanfaat kepada orang lain, pahalanya besar dan hiburkanlah pula hati mereka dengan ucapan “Terima Kasih”.

Sumber: Nur Sakina 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI