Selalu kita lihat anak makan banyak tapi badan tetaplah kurus. Risau juga dibuatnya bila makanan yang dimakan seolah-olah ‘tidak sebati’ dengan tubuh anak. Macam pelik juga jadinya anak orang lain makan dalam jumlah yang sama dengan anak kita makan tapi ana kita tetaplah kurus.

Ibu bapa mana yang tidak mahu si kecil mereka kelihatan sihat dan gebu? Bagi mereka, ini merupakan indikator bahawa bayi mereka sedang membesar dengan baik. Namun begitu, apa yang perlu dilakukan jika bayi terlalu kurus jika dibandingkan dengan bayi lain?

Anak Makan Banyak Tapi Kurus

Anak Makan Banyak Tapi Kurus, Ini Senarai Makanan Naikkan Berat Secara Sihat!
Kredit foto: Freepik

ENAM tip menggemukkan bayi yang terlalu kurus.

1. Beri bayi minum susu ibu
Secara semulajadinya, susu ibu merupakan sumber makanan utama untuk bayi. Susu ibu mempunyai nutrisi semulajadi yang sepatutnya sudah mencukupi untuk tumbesaran bayi.

Sebagai ibu, anda seharusnya memberi susu badan mengikut jadual yang telah ditetapkan atau ketika bayi itu lapar. Jika bayi mempunyai masalah untuk minum susu secara terus dari payu dara ibunya akibat kondisi pra matang atau bibir sumbing, perah susu badan anda ke dalam botol susu. Jika si ibu pula yang mengalami jangkitan pada puting (mastitis), segera dapatkan rawatan doktor.

2. Beri bayi minum susu formula
Sebagai alternatif buat bayi yang tidak mahu menyusu badan atau si ibu sibuk bekerja, anda boleh pertimbangkan untuk memberi bayi susu formula. Sebenarnya, susu formula juga berkhasiat dan mengandungi nutrien yang tidak jauh beza dengan susu badan.

Selain itu, susu formula dapat membantu memperbaiki sistem pencernaan bayi sekaligus meningkatkan berat badan bayi.

Jika anda masih was-was mengenai pemilihan susu formula yang terbaik buat si kecil anda, dapatkan nasihat daripada doktor atau pakar pediatrik mengenai jenis susu formula khusus yang paling sesuai buat bayi anda.

IKLAN

3. Tenangkan bayi segera jika menangis
Meskipun agak tidak logik, bayi yang kerap menangis cenderung mengalami kesukaran untuk naik berat badan. Ia adalah sama kesannya seperti bayi lapar atau tidak cukup tidur.

Untuk menenangkan bayi, anda boleh mendukung, memeluk dan mengusap badannya dengan lembut. Jika ia masih tidak membuahkan hasil, anda boleh cuba membedung bayi menggunakan kain.

Anak Makan Banyak Tapi Kurus, Ini Senarai Makanan Naikkan Berat Secara Sihat!
Kredit foto: Freepik

4. Jaga waktu tidur bayi
Aktiviti bayi yang baru lahir hanya makan dan tidur. Ia merupakan kombinasi dua perkara yang dapat membantu menaikkan berat badan bayi. Bayi yang normal akan tidur selama 16 jam sehari.

Oleh itu, ibu bapa perlu merancang jadual si kecil anda dengan sebaiknya agar waktu tidur dan waktu minum susu mereka adalah teratur setiap hari. Bagi memastikan bayi tidur lebih selesa, sediakan katil bayi yang selesa dan selamat daripada sebarang bahaya.

5. Jaga kebersihan kulit bayi
Kebersihan kulit bayi amat penting bagi si kecil untuk mereka berasa lebih selesa sepanjang harinya. Ia juga penting untuk membuat mereka lebih seronok dan tidak membuat perangai apabila tiba waktu tidur atau waktu minum susu. Ini sekaligus dapat membantu menaikkan berat badan mereka secara semulajadi.

IKLAN

Caranya, pastikan mereka selalu memakai pakaian yang lembut, kering dan bersih bagi mengelakkan kulit gatal. Selain itu, kerap mandikan bayi dan hindari daripada menggunakan produk kulit bayi secara berlebihan bagi mengelakkan infeksi dan iritasi.

6. Jaga pemakanan bayi
Akhir sekali, apa yang ibu bapa boleh lakukan adalah jaga pemakanan si kecil jika bayi sudah boleh makan makanan pejal. Antara jenis makanan yang boleh diberikan pada bayi untuk menggemukkan bayi adalah:

Produk tenusu seperti susu penuh lemak, yogurt atau keju. Gandum penuh seperti roti, pasta atau nasi. Sayur-sayuran dan buah-buahan berkalori tinggi seperti kesemua sayur hijau, pisang, pear dan avocado

Apa yang perlu dilakukan oleh ibu bapa adalah memberi perhatian sepenuhnya terhadap si kecil anda jika mereka terlalu kurus dan memerlukan lebih nutrisi dan khasiat. Jika berat badan bayi anda masih tidak menaik meskipun sudah berbagai cara dilakukan, bawa si kecil anda berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan khidmat nasihat dan rawatan yang sebetulnya.

IKLAN

Ini Senarai Makanan Naikkan Berat Secara Sihat!

1. Susu segar full cream
2. Susu soya
3. Whole cream yoghurt (bukan yang berperisa)
4. Keju
5. Pisang
6. Millet
7. Avokado
8. Sweet potato
9. Telur
10. Kentang
11. Mentega
12. Ghee
13. Mentega kacang
14. Minyak zaitun
15. Kekacang
16. VCO
17. Kacang kuda
18. Dhal
19. Kacang merah
20. Oat

Anak Makan Banyak Tapi Kurus, Ini Senarai Makanan Naikkan Berat Secara Sihat!
Kredit foto: Freepik

Ibu-ibu  yang pening berat anak tak naik-naik boleh cuba makanan dalam senarai di atas itu.

Nak sentuh sikit nombor 18 mungkin kita di Malaysia jarang kenalkan dhal pada anak-anak. Kita makan dhal cicah roti canai. Tapi di India seawal usia 6 bulan mereka sudah kenalkan dhal pada bayi.

Selain dari membantu menaikkan berat badan, kacang dhal juga tinggi kandungan kalsium dan protien. Orang-orang yang mengamalkan diet vegetarian di India, inilah sumber utama protein mereka.

Kacang dhal juga bagus untuk sistem pencernaan dan dapat mengelakkan sembelit. Tinggi kandungan serat, sumber vitamin C, mengandungi flavoneid, zat besi yang mana sangat bagus diambil oleh orang-orang yang ada masalah anemia atau bayi yang ada masalah HB.

Kredit: Nuyu Cuma via Resepi Makanan Bayi

Krediy foto (top image): Freepik

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI