“Anak orang lain tak apa lah baik, boleh duduk diam. Anak saya lasak. Panjat, lompat sana sini, pegang itu ini ”

” Anak orang lain tak apa lah senang dengar cakap. Anak saya tak makan saman…”.
Selalu kan kita baca atau dengar ayat penuh negatif begini yang keluar dari mulut ibu/bapa kandung anak sendiri?.

Terutamanya bila musim nak raya dan kunjung mengunjung ke rumah orang. Cuma sejak kita tak beraya seperti zaman sebelum PKP Covid, slow down lah sikit ayat-ayat ini bertaburan. Yang pasti ia cuma sementara. Ayat-ayat negatif ini akan kembali aktif di masa hadapan.

Kemudiannya, ayat- ayat ini akan di sokong oleh kesimpulan PALING negatif yang berbunyi: ” Duduk rumah je lah kalau macam ni. Tak payah bawa anak beraya kalau dah banyak bunyi sangat “.

Maaf, tetapi ini ayat paling kebudak-budakan yang boleh keluar dari mulut mana-mana orang dewasa yang berakal.
*****
Jika anak kita dan anak orang lain itu berbeza akibat isu perkembangan akal dan pembelajaran yang di miliki, maka YA, sangat patut orang sekeliling cuba fahami keadaan anak tersebut serta sangat layak ibubapanya menerima empati cukup tinggi dari yang memerhati.

Namun , jika TIDAK ADA BEZA kenormalan akal di antara anak kita dan anak orang lain, maka kenapa ibubapa sampai hati keluarkan ayat negatif untuk ‘back up’ (buat alasan) kepada perangai anak seolah-olahnya dia itu ada masalah akal?

PADA USIA BERAPAKAH MULA SESUAI AJAR DISIPLIN?

Kenapa? Saya nak tanya, anak-anak kita ini hanya perlu ‘behave’ bila di rumah orang sahaja kah? NO. Anak-anak yang di kawal oleh ibubapa dan terkawal sikapnya itu adalah

JANGKAAN BIASA SEMUA ORANG DI SEMUA TEMPAT DI SELURUH DUNIA.
– Anda pergi ke merata kedai dan anda lihat notis: “Jika pecah, perlu bayar”, “Nice to see, Nice to hold, Once Broken, Consider Sold”
– Anda pergi ke merata tempat dan lihat notis : ” Di larang sentuh”, ” Di larang duduk “, “Di larang masuk “, “Di larang petik”, “Di larang berlari”, “Di larang terjun”, “Di larang panjat”
–  Anda pergi ke sebahagian kawasan dan anda lihat notis: “Sila senyap di dalam perpustakaan”, “Sila jangan buat bising. Ini kawasan hospital/wad”, “Sila hormati orang yang sedang solat”, “Sila jangan kotorkan kawasan masjid”, ” Sila pam selepas guna “, “Sila tutup pili air selepas guna”, “Sila jangan buang sampah merata-rata”
– Anak anda pergi ke sekolah dan dia tidak terkecuali dari peraturan sekolah seperti kemaskan mainan dan peralatan selepas guna, susun selipar dengan elok, letak pinggan dan cawan kotor ke dalam besen selepas makan, beratur tunggu giliran, tak bertolak-tolak atau berebut semasa bermain, tanpa ambil kira dia biasa atau tidak dengan semua peraturan tersebut semasa di luar sekolah.

Ini semuakan BUKTI ibubapa memang di jangka untuk kawal anak di mana-mana sahaja dan anak-anak memang di jangka untuk patut boleh dengar dan ikut arahan munasabah?
Dan kerana itu DISIPLIN BERMULA DARI RUMAH. Dan kerana itu DISIPLINKAN ANAK MEMANG TUGAS IBUBAPA yang utamanya.

Disiplin bukan denda atau hukuman.

Disiplin ialah mengajar had dan batasan, pengukuhan kelakuan baik serta tak menggalakkan kelakuan dan sikap tak elok.

IKLAN

Itu maksud disiplin. Maka,bila seseorang anak itu tidak didisiplinkan sejak awal, maka kita sebut tak berdisiplin iaitu berbuat sesuka hati, tidak pandai beza baik atau buruk dan lebih banyak berkelakuan tak sepatutnya dari berkelakuan yang elok.
*****
DISIPLIN BERMULA SEJAK BAYI KECIL NAMUN KAEDAH DISIPLIN ITU YANG BERBEZA MENGIKUT USIA.

Anak-anak 4- 9 Bulan: Halang, Alih Tumpuan (distract) & Alih Arah (Redirect)
Kerana:
Fahaman kognitif anak di usia ini lebih mentah berbanding bayi lebih berusia
dan Mereka dalam fasa aktif menjelajah dunia menggunakan skil motor kasar dan skil motor halus(anggota badan) serta rangsangan sensori

Maka, strategi disiplin perlu beri tumpuan kepada kawalan kerosakan (damage control) berbanding pelajaran sebenar.

Contoh kaedah:
1️⃣ Halang: Alihkan barangan merbahaya atau yang anda tak mahu anak capai. Tutup kawasan yang anda tak mahu anak jelajah.
2️⃣Alih tumpuan (distract): Bila anak capai cermin mata anda dan mula main ketuk-ketuk, alih tumpuannya kepada perkara lain atau objek lain seperti: ” Oh tengok!, Kucing, meow..meow ”
3️⃣Alih arah (redirect): Jika anak anda suka cucuk-cucuk hidung dan mata anda, anda hanya perlu tarik tangannya secara lembut- cium tangan anak -alihkan ke arah sesuatu yang lebih seronok dan patut seperti permainan.

Nota 1: Seawal usia 6 bulan iaitu ketika anak sudah alami pekembangan mental ke-5 nya yang membolehkan anak faham konsep hubungan , antaranya: kaitan sesuatu bunyi perkataan dengan suasana, manusia atau aktiviti, ibubapa boleh gunakan perkataan ‘No’ untuk halang anak buat sesuatu.

NAMUN, ramai pakar menyarankan agar penggunaan ‘No’ ini di hadkan agar kuasa perkataan itu tidak berkurangan bila terlalu banyak kali di gunakan. Malah, terlalu banyak ‘No’ boleh juga ‘merencatkan’ sifat ingin tahu anak kerana risau atau takut dengan reaksi ibubapa.

Maka, gunakan ‘No’ hanya pada situasi bahaya seperti anak mahu capai pisau atau terhadap kelakuan yang tidak boleh di toleransi seperti gigit atau pukul.

Manakala jika anda sekadar mahu halang anak dari melakukan sesuatu yang kurang sesuai, GANTIKAN perkataan “No’ dengan ayat mudah: “Sampah kotor. Yukks! Kotor. Jom cari mainan lain”

IKLAN

Atau, buat bunyi specifik seperti “Aaahhh! aaaaahhhhh” dengan mimik muka dan isyarat jari bila anak mula nak sepahkan kain baju yang sudah di lipat oleh anda misalnya.
Ingat, anak TIDAK faham maksud perkataan. Tetapi dengan pengulangan, dia boleh mengecam bunyi perkataan itu dan mengaitkannya dengan sesuatu situasi yang anda tidak ‘approve’. Malah, menjelang usia 9 bulan, iaitu usia emas anak mula suka meniru, anda mungkin boleh lihat anak pula yang terlebih awal buat bunyi “Aaahhh! aaaaahhhhh” lengkap dengan aksi bila melihat timbunan baju berlipat.

Nota 2: Luangkan banyak masa bermain lakonan ulang kejadian sebenar bersama anak. Misalnya: Pura-pura sengaja tarik kain meja dengan cawan plastik berisi air di atasnya sehingga cawan jatuh dan tumpah. Kemudian, pura-pura terpijak air tersebut dan jatuh. Berlakon anda dalam kesakitan akibat terjatuh dan beritahu anak dengan bahasa mudah tentang mengapa tidak OK untuk tarik-tarik kain meja atau sengaja jatuhkan sesuatu objek dari tempat tinggi.

Anak-anak 10 -18 Bulan: Abaikan & Akibat yang Logik
Anak-anak di usia ini sudah ada memori yang lebih, fahaman asas cause and effect ( punca & akibat) dan sifat ingin tahu untuk bersosial dan berhubung dengan dunia.

Maka, jika dahulu picit-picit dan campak-campak makanan dilakukan semata-mata kerana anak mahu bereksperimen mengenal sesuatu objek menggunakan anggota badan dan sesnsorinya, kini, di usia ini, anda JELAS DAPAT LIHAT ANAK MELAKUKAN HAL TERSEBUT DENGAN TAMBAHAN MINAT UNTUK LIHAT REAKSI ANDA TERHADAP PERBUATANNYA.

Anak tidak nakal, tetapi kini dia mula melangkah setapak legi dalam mengenal dunia melalui reaksi orang sekeliling. Maka, respon ibubapa sangat penting dalam menyampaikan mesej yang betul.

Dalam contoh campak-campak makanan, ibubapa boleh cuba abaikan(ignore) perbuatan anak terutama sekali jika jelas anak hanya mahu pancing reaksi anda. Jika abai tidak berhasil, beritahu anak dengan poker face (wajah tiada emosi): “Kita tak campak makanan (sebut sambil geleng kepala dan tiru aksi dia campak makanan). Kita makan makanan (angguk kepala sambil masukan makanan ke dalam mulut).

Jika anak masih campak makanan dengan sengaja, ini masanya guna strategi akibat yang logik (akibat yang berkaitan dengan sikap yang di tunjukkannya). Beritahunya “Makan time is over” sambil angkat anak keluar dari kerusi makannya. Tawarkan bola kepada anak dan sebut, ” Ini untuk campak. Bukan makanan. (geleng sambil tunjuk kepada makanan)”.

Ulang dan ulang kesemua ini pada setiap kali waktu makan jika anak masih suka campak makanannya dengan sengaja. Strategi yang serupa boleh digunakan jika anak berkelakuan tidak elok misalnya menolak rakan, menggigit, menjerit dan sengaja mengamuk mahukan sesuatu.

PERCAYALAH, anak anda di usia ini sudah tahu baca emosi, nada suara dan reaksi anda serta orang sekeliling. Dia mungkin tidak faham sepenuhnya tentang punca disebalik sesuatu reaksi tetapi anak lebih dari tahu jika sesuatu reaksi itu menyeronokkan atau tidak, di sukai atau tidak.

IKLAN

Buktinya anda lihat bayi model di dalam video ini mengubah tingkahlakunya demi elak di marahi walau dia hanya baru berusia 15 bulan.

Dan, ingat kembali kejadian anak anda sudah pandai bawa lari sesuatu yang di pegangnya, atau mula pandai sorok-sorok buat sesuatu perkara kerana tak mahu tertangkap oleh anda. Ini semua bukti anak di usia ini FAHAM LEBIH BANYAK DARI APA YANG DIA MAMPU TUTUR. Ibubapa sahaja yang kadang-kala suka pandang rendah dengan kebolehan anak faham dan terima sesuatu pelajaran.

Malah, eksperimen berulang ke atas anak-anak di usia ini buktikan, usia 18 bulan adalah usia kemuncak anak faham garis jelas dalam membezakan sikap baik atau buruk yang ASAS. Fahaman dan naluri ini hanya perlukan bimbingan dan pengukuhan berterusan oleh ibubapa SEBELUM ia mula pudar dan hilang arah akibat kurang tunjuk ajar.
*******

10 perkembangan mental pertama dan asas anak manusia mula terjadi pada usia anak 5 minggu dan selesai pada usia 75 minggu (18 bulan). Ini bermaksud, jika cantik asas ini hasil bimbingan ibubapanya, maka mudahlah anak tersebut berkembang sebagai anak toddler, 2-3 tahun yang berkelakuan bagus.

Anak 2-3 tahun yang’sweet’ dan ‘nice’ itu BUKAN mustahil. Malah saya pasti anda sendiri pernah berjumpa dan kenal dengan anak-anak toddler yang ‘sweet’ dan ‘nice’ dan anda tak dapat elak dari merasa kagum dengan didikan yang dia telah terima.

Anda juga pasti telah berjumpa dengan anak-anak toddler yang sekecil 1-3 tahun namun sangat ditakuti oleh orang sekeliling malah di takuti oleh ibubapanya sendiri!. Anak-anak ini mengawal ibubapa dan keadaan sekeliling dengan manipulasi perangainya.

Tiada istilah terlambat dalam membetulkan tingkah laku anak. Cuma proses membaiki itu tentulah lebih mencabar berbanding memasukkan/menanamkan (instill) yang baik sejak awal. Namun ilmu, konsisten dan kesabaran pasti ada hasilnya.

” TEACH THE CHILDREN…SO IT WILL NOT BE NECESSARY TO TEACH THE ADULTS”: Abraham Lincoln.

Kredit: Baby Language (Pn Uswatun Hasanah)

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)