Anak-anak kita semua bijak. Tak perlulah nak dibandingkan pencapaiannya dengan anak orang lain. Apa yang penting, didikan yang sempurna daripada ibu ayah penentu kejayaan anak.

Cuma perasan tak keistimewaan anak kita antara adik beradiknya berbeza. Antara anak sulung, anak kedua, ketiga, keempat sehinggalah bongsu boleh nampak kelebihan tertentu dalam diri mereka.

Seperti perkongsian Encik Mohd Fhais Salim, ibu bapa boleh menilai anak-anak sendiri melalui kaedah ini.

Tanda-tanda anak yang jenis otak kiri:

1 – Dia suka berkira-kira, kakak dapat banyak adik dapat sikit. Hah, bab nombor ni dia amat sensitif.

2 – Banyak tanya sikit dari anak otak kanan. Dia tak suka explore sangat, dia suka bertanya bila nak tahu sesuatu.

3 – Dia nak buat apa-apa pun dia akan ambil cara yang paling mudah.

4 – Hah, anak otak kiri ni pun kadang-kadang boleh jadi sangat suka buat eksperimen sendiri.

IKLAN

5 – Berita baiknya, anak suka berfikir, analisis dan merancang. Kalau nak didik anak, kita tak boleh spoonfeed tapi guide je biar dia buat sendiri.

6 – Banyak belajar dengan fakta dan logik. Perkara yang depan mata dia lebih mudah faham dari perkara yang kena di bayangkan.

7 – Susah nak dengar arahan yang panjang dan berjela. Kena cakap ringkas dan jelas baru dia senang ikut.

8 – Dia lebih suka bermain yang guna akal. Contohnya main susun blok dan puzzle berbanding berlari-lari.

9 – Lemah sikit bab emosi. Tapi kalau kita pandai komunikasi berlogik dengan dia senang dia kawal emosi.

IKLAN

10 – Cepat belajar. Ya! Anak otak kiri ni ada kebolehan untuk ikut arahan yang teratur. Jelas arahan kita, cepat la dia belajar.

11 – Mudah reasoning dengan dia. Kita jelas baik-baik, dia cepat terima dan redha.

12 – Biasa kurang bercakap tapi kalau dia ada benda nak cakap, tak berhenti-henti mulutnya.

13 – Cepat menghafal. Abc, nombor, ngaji semua tu kacang je nak hafal kalau dia praktis.
Ini antaranya, ada banyak lagi saya share nanti ya.

IKLAN

Apa pun, anak otak kiri ni ada banyak kelebihan dia. Pandai kita gilap, memang cemerlang la masa depan dia nanti.

Kredit: Mohd Fhais Salim
Parenting Coach

Anak ada bakat? Sertai Bakat Cilik Pa&Ma sekarang!! Kalau anak-anak ada bakat hebat, janganlah simpan sendiri. Jom, support mereka dengan menyertai Bakat Cilik Pa&Ma. Rakam aksi anak-anak dengan bakat mereka dan hantarkan kepada Pa&Ma.

Nak join? Klik saja https://toko.ideaktiv.com/product/bakat-cilik/ atau untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi https://wa.me/+60179701167

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)