Bayi memerlukan susu yang mencukupi untuk membesar menjadi kanak-kanak yang sihat dan kuat. Seawal usia mereka lagi, susu ibu merupakan pilihan yang terbaik. Namun lama kelamaan, si ibu mungkin akan terpaksa memperkenalkan si kecil mereka dengan susu botol terutamanya yang berkerjaya.

Keadaan ini mungkin akan mengganggu bayi anda kerana mereka masih tidak dapat menerima kenyataan bahawa mereka terpaksa berpisah dengan sumber makanan dan minuman utama mereka. Bagaimana untuk mengatasi masalah ini? Ikuti artikel ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai tip ajar bayi minum susu botol.

“Anak Saya Tolak Botol, Susah Nak Bekerja” Sebenarnya Ada Cara Nak Pujuk Bayi Minum Susu Dalam Botol

#1. Biasakan si kecil dengan puting botol
Cara ini dapat dilaksanakan dengan menyusukan bayi dengan susu badan yang telah diisi di dalam botol setiap kali selepas menyusu badan. Namun anda diingatkan untuk mengisi botol tersebut dengan susu dalam amaun yang sedikit sahaja. Ini hanyalah praktis untuk membiasakan mereka dengan puting yang bakal digunakan kelak.

IKLAN

#2. Gunakan puting botol dengan lubang yang kecil
Bagi kebanyakan kanak-kanak terutamanya yang masih bayi, puting botol biasa dengan lubang yang besar akan menjadikan mereka lemas dengan susu. Bagi peringkat awal, gunakan puting botol dengan lubang yang kecil terlebih dahulu.

#3. Pastikan susu yang ada digunakan adalah ‘fresh’
Sebaiknya, anda gunakan susu yang ‘fresh’ iaitu susu yang baru sahaja dipam daripada payudara anda dan belum dibekukan. Konsepnya sama sahaja seperti makanan yang kita makan. Bayangkan makanan yang baru sahaja dimasak, dimasukkan ke dalam mulut. Begitu juga halnya dengan susu badan.

IKLAN

#4. Pastikan posisi menyusu betul
Ini sangat penting untuk memastikan bayi dan anda sendiri berasa selesa. Sebagai contoh, anda boleh meletakkan bayi pada posisi sepertimana anda menyusukan bayi dengan susu badan. Paling penting, anda perlu memastikan kepala mereka berada pada kedudukan yang agak tinggi untuk mengelakkan bayi tersedak.

#5. Berikan susu ketika si kecil belum lapar
Anda diingatkan untuk tidak memberi susu ketika bayi sudah lapar. Ini untuk mengelakkan mereka daripada mengamuk dan langsung hilang minat untuk menyusu. Jadi, berikan susu kepada mereka apabila bayi berada dalam keadaan yang tenang dan aman.

IKLAN

#6. Biarkan individu lain menyusukan si kecil bagi pihak anda
Jika si ibu menggunakan susu botol untuk menyusukan bayi, ia hanya akan mendatangkan kekeliruan kepada si kecil kerana mereka menjangkakan untuk menyusu badan. Oleh itu, anda boleh minta bantuan daripada individu lain yang rapat dengan anda terutamanya pasangan anda untuk melakukannya bagi pihak anda.

#7. Jauhkan diri anda daripada si kecil
Bayi boleh mengesan bau ibunya walaupun anda berada di dalam bilik yang bersebelahan dengannya. Oleh itu, si ibu perlu menjauhkan diri anda buat seketika ketika individu lain sedang menyusukan bayi anda dengan susu botol bagi mengelakkan kekeliruan berlaku.

Sumber: Hello Health

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI