Anak saya bulan depan 2 tahun. Sekarang memang nampak protes kalau dia nakkan sesuatu dan saya nak tahu apa perlu saya buat sebab anak saya selalu sepak dan pukul orang yang dia tak familiar. Yelah orang nampak dia rude. Tapi bagi saya, dia protective. Dan bila dia mengamuk nakkan sesuatu saya cuba alihkan fokus dia contohnya…”Tu tgk ada bird”..atau geletek dia smpai dua-dua gelakk.

Jawapan;

Anak pada usia begini tidak menyepak atau memukul kerana biadap atau buruk perangai. Mereka belum faham pun bagaimana untuk bersosial.

IKLAN

Oleh itu, jika dia menyepak atau memukul orang, puan cepat-cept halang kakinya atau tangannya dan ambil tangan itu untuk dia bersalam atau membelai, jika yang hendak ditamparnya itu adalah anak kecil juga.

Ambil masa terangkan bahawa bila dia berjumpa orang, salam. Jangan sepak. Boleh belai. Ulang banyak kali pada masa yang berbeza.

Jika dia dah sepak atau pukul, minta maaf kepada orang itu. Orang yang faham, akan tahu anak itu belum memahami lagi dan sedang dididik. Yang tidak faham itu, kita kasihan saja pada mereka. Mereka sudah lupa mereka dulu pun begitu. Apa boleh buat.

IKLAN

Mengalih perhatian anak kepada perkara lain, adalah tektik yang baik sebenarnya.

Jika anda berasa payah untuk mengawal tingkah lakunya, maka kurangkan berjumpa orang lain. Dan perbanyakkan menerangkan kepada anak bagaimana untuk berkelakuan bila berjumpa orang lain dan sebagainya. Boleh guna buku-buku.

Semoga perkongsian Ibu hari ini membantu.

IKLAN

Salam kasih,
Ibu Rose

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Pa&Ma BF VIP Eksklusif mengalu-alukan ibu yang sedang hamil dan menyusu anak mendaftar sebagai peserta. Harga promosi pendaftaran peserta hanya RM20 sahaja. Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pama-bf-vip-eksklusif/