Perasan tak anak-anak di usia 6 bulan ke atas semua benda nak masuk mulut sehinggakan ibu pula yang risau takut anak tertelan. Sebenarnya tindakan bayi memasukkan objek ke dalam mulut adalah satu proses pembelajaran baru untuk mereka.

Menurut Patologis Pertuturan Bahasa, Aishah Kassim mouthing atau memasukkan objek dalam mulut atau bahasa lainnya mengutip sebenarnya penting untuk anak-anak develop kemahiran mereka.

Dengan memasukkan objek dalam mulut, anak belajar untuk explore objek yang ada di keliling mereka. Tugas ibu bapa adalah pantau anak sekiranya objek tersebut membahayakan. Anda juga boleh menyediakan teether untuk mudah bayi menggigit. Selain itu dengan mouthing akan membantu anak tingkatkan kemahiran eye hand coordination dan motor halus.

Bila mengutip anak akan fokus pegang sesuatu objek dan membawa ke mulut. Ini akan membantu anak belajar gag reflex tanpa rasa takut dan sebagai persediaan untuk bayi memulakan makanan selain susu.

IKLAN

Bayi berusia bawah 6 bulan akan mempunyai gag reflex iaitu reflex yang akan membuat mereka seperti rasa tercekik apabila memasukkan objek ke dalam mulut, jadi dengan mouthing akan membantu mereka menghilangkan rasa takut itu.

ARTIKEL LAIN [ Umur 4-8 Bulan Suka Masuk Kaki Dalam Mulut? Jangan Pelik, Itu Bukan “Mintak Adik!”]

Oleh itu, mouthing ni penting sebenarnya untuk perkembangan anak-anak. Ibu bapa jangan halang perkembangan ini sebab ini merupakan perkembangan yang normal dan perlu pantau sahaja daripada sebarang bahaya.

Sumber: Aishah Kassim

IKLAN

Beli set pembelajaran Omar Hana di sini

LEARNING SET OMAR HANA

 

IKLAN

KELAS ONLINE BREASTFEEDING PERCUMA dengan daftar Pa&Ma BF VIP Eksklusif member! Hanya RM20 sahaja. Daftar https://toko.ideaktiv.com/product/pama-bf-vip-eksklusif/

Mama jom rileks jap, klik link ni!

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)