Seiring pertambahan usia anak, ibu perlu melatih si kecil untuk menggunakan tandas dan bebas daripada lampin. Ia boleh dilakukan apabila anak sudah mula bersedia. Namun ‘Potty Training’ bukan hanya melatih anak ke tandas sahaja, tetapi pelbagai perkara perlu dilakukan supaya anak faham kenapa mereka perlu menjaga kebersihan selepas menggunakan tandas.

Untuk parent, teachers dan saya sendiri…. Toilet train bukan sekadar anak berjaya kencing di tandas sahaja ⚠️⚠️⚠️⚠️

Toilet train termasuk anak boleh:

1- Buka dan pakai kembali seluar.

2- Duduk di atas toilet bowl, kalau tak reti duduk squat elok-elok di lubang. – ini wajib ajar. Kencing berdiri bukan cara kencing yang betul, kencing squat di mana mana bahagian lantai bukan cara yang betul dan squat di atas toilet bowl adalah sangat bahaya.

3- Mencuci private part setelah selesai urusan di dalam tandas.

4- Cuci kembali mangkuk tandas/ lantai (sekiranya perlu) selepas menggunakan tandas – ini boleh dikaitkan dengan najis jika terpijak dan juga ibadah (tapi takyah la expect cerita term segala bagai pada anak 2,3,4 tahun, yang basic sahaja sebagai Muslim)

IKLAN

5- Flush toilet (tak reti minta tolong- ibu, ayah, teacher) – mesti ajar juga part ni. Wajib.

6- Lap kembali bahagian private part sebelum memakai panties/ spender- ini tujuan kesihatan dan kebersihan.

7- Tutup pintu/ rapatkan sedikit ketika menggunakan tandas- dah besar boleh ajar lock dan unlock.

IKLAN

Ajarkan dari awal dan normalkan. Anak-anak kita ni memang takde pengalaman lain sebelum ni, jadi apa sahaja yang kita ajarkan itu yang akan jadi belief system dia dan inshaAllah they will follow.

Dia macam kencing je, popo jee. Tapi dia melibatkan banyak kesan-kesan lain- kesihatan, kebersihan, komuniti, ibadah, etc.

Jom kita cuba sebaiknya ya 💪💪💪

Oh satu perkongsian sikit- one parent dekat my school, bagi tau anak dia tak reti bersihkan diri bila popo (berak). Macam ringankan, but it is really needed. Sebab kalau teacher tak tau, boleh jadi banyak hal-hal lain di kemudian hari.

IKLAN

So, parent share your kids toilet train progress with your kids’ teacher. Kita kena seiring dalam membentuk jiwa kecil ❤️❤️❤️

Have a good rentas week. Be safe 😃

Kredit: Teacher Aisha Saad

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!

Jom daftar sekarang, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/