Copy of NEWBORN - 2020-05-30T122440.958

Tidur diketahui amat penting dalam pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. Kanak-kanak yang tidak mendapat tidur yang cukup bukan sahaja akan berasa letih, tetapi juga akan membuatkan mereka hilang tumpuan.

Anak Umur 1 Bulan Waktu Tidur Siang 6-7 Jam, Waktu Malam 8-9 Jam. Ini Jadul Waktu Tidur Anak Ikut Umur

Ni saya kongsikan tempoh masa tidur anak seperti yang disaran oleh United Kingdom National Health Service (NHS).

Umur seminggu
Siang : 8 jam
Malam : 8 jam 30 minit

Umur sebulan
Siang : 6-7 jam
Malam : 8-9 jam

Umur 3 bulan
Siang : 4-5 jam
Malam : 10-11 jam

Umur 6 bulan
Siang : 3 jam
Malam : 11 jam

IKLAN

Umur 12 bulan
Siang : 2 jam 30 minit
Malam : 11 jam

Begitu juga dengan tidur siang, ia sama pentingnya dengan tidur malam. Teruskan membaca artikel ini bagi mengetahui manfaat tidur siang dan mengapa ianya penting untuk kanak-kanak.

Mengapa tidur siang penting?

Bukan orang dewasa sahaja memerlukan tidur siang, tetapi kanak-kanak juga amat memerlukannya. Tidur siang atau meridap merupakan kunci untuk memastikan kanak-kanak mendapat rehat yang sepatutnya diperlukan oleh mereka setiap hari. Bukan itu sahaja, manfaat tidur siang juga adalah untuk pembangunan fizikal dan mental di alam kanak-kanak.

IKLAN

Manfaat tidur siang

Terdapat beberapa manfaat tidur siang atau meridap. Antaranya adalah:

Membantu anak belajar- Satu kajian ke atas kanak-kanak prasekolah mendapati bahawa tidur siang dapat membantu mereka melakukan lebih baik ketika bermain mainan yang melibatkan memori.

IKLAN

Kanak-kanak kekal cergas- Beberapa kajian mendapati kanak-kanak cenderung untuk makan lebih banyak, terutama makanan yang tidak sihat, apabila mereka tidak mendapat tidur yang cukup. Justeru, ia membuatkan mereka cenderung mendapat obesiti. Kanak-kanak yang cepat letih juga tiada cukup tenaga untuk bergerak aktif dan bersenam.

Mood lebih baik jika tidur cukup- Anak yang tidak cukup tidur akan menunjukkan tantrum dan meragam. Malahan, ada kajian yang menunjukkan bahawa kanak-kanak yang melangkau meridap akan kurang gembira dan menunjukkan reaksi yang teruk pada kejadian yang mengecewakan.

Bila perlu melangkau tidur siang?

Keputusan untuk melangkau meridap boleh dibuat berdasarkan tingkah laku kanak-kanak dan jumlah tidur malam mereka. Berikut adalah keadaan bila ibu bapa boleh melangkau anak tidur pada waktu siang:

-Jika anak anda mudah terlelap di malam hari.
-Anak nampak cukup rehat pada siang hari.
-Kanak-kanak jarang tertidur semasa dalam kereta ataupun ketika menonton TV.
-Tidur siang adalah perlu untuk setiap bayi dan kanak-kanak, tetapi ibu bapa juga perlu tahu akan keperluan tidur siang mengikut peringkat usia anak mereka. Jika anda dapati anak kerap letih dan seperti tidak cukup tidur, maka mungkin anda perlu mengajar anak untuk tidur siang.

Sumber: Dr.Redza Zainol
Rujukan: Hello Doktor

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI