Malang tak berbau, ada waktunya sewaktu anak sedang bermain tanpa dijangka tangan atau kaki terpatah kerana terlalu lasak. Apa nak buat bila tulang anak patah? Jangan cemas dan ikuti panduan yang dikongsikan ini.

Ada yang memilih untuk pergi berurut namun ada juga yang terus ke hospital untuk menjalani pembedahan. Cara bagaimana yang lebih tepat? Ini yang disarankan oleh Dr Azaiddin Akasah, Pakar Ortopedik dari Hospital Islam Az-Zahrah.

Bagaimana hendak kenal pasti jika tulang anak terpatah atau tidak? Menurut perkongsian Dr Azaiddin, tulang anak yang patah bukan hanya anak akan sakit bahkan di kawasan yang patah akan mengalami lebam-lebam serta bengkak.

Apa Nak Buat Bila Tulang Anak Patah? Perlu Pembedahan Atau Hanya Urutan Tradisional, Ini Pencerahan Doktor!

Bahkan kebiasaannya anggota tubuh anak akan terbatas fungsi pergerakkan serta kemerah-merahan.

Ada sesetengah ibu bapa yang memilih untuk pergi berurut berbanding melakukan pembedahan. Namun ini yang dikongsikan oleh Dr Azaiddin.

Tidak semua tulang patah sesuai dirawat secara tradisional. Ada yang perlu dilakukan X-ray dan perbincangan dengan pakar atau doktor terlebih dahulu.

Sebahagian patah perlu dibedah untuk dibetulkan dan stabilize. Ada kriteria-kriteria tertentu yang perlu dipenuhi untuk pembedahan, maka perlu berbincang dengan pakar terlebih dahulu.

IKLAN

Apa Nak Buat Bila Tulang Anak Patah? Perlu Pembedahan Atau Hanya Urutan Tradisional, Ini Pencerahan Doktor!

Apakah komplikasi boleh berlaku daripada patah tulang?

Secara amnya terdapat tiga kategori patah.

* Non union (patah sambung tak sempurna/fibrous union)

* Mal union (patah sambung diposisi yang salah)

* Delay union (lambat sambung)

IKLAN

Menurut Dr Azaiddin lagi, anak yang mengalami patah tulangnya tidak perlu diberikan sebarang jenis suplemen untuk tulang cepat sembuh. Tulang yang patah akan sembuh dengan sendirinya secara natural.

Apa Nak Buat Bila Tulang Anak Patah? Perlu Pembedahan Atau Hanya Urutan Tradisional, Ini Pencerahan Doktor!

Malah Dr Azaiddin turut menasihatkan ibu bapa agar membenarkan anak untuk melakukan aktiviti mengikut kecenderungan dan kemampuan anak itu sendiri.

Carilah aktiviti dan sukan yang mempunyai impak yang rendah dan tidak terlalu cenderung untuk terlibat dengan kemalangan. Kurangkan aktiviti lasak mengikut kemampuan anak.

Selain itu, pakaikan anak dengan pakaian dan peralatan yang sesuai untuk melakukan aktiviti terutama aktiviti lasak. Pakaian dan alatan ini sedikit sebanyak mampu mengurangkan risiko jatuh dan kemalangan.

IKLAN

Menarik: Kena Marah Dengan Daddy Conteng Pintu Bilik Air, Ramai Terhibur Dengan Jawapan Fatima!

Apa Nak Buat Bila Tulang Anak Patah? Perlu Pembedahan Atau Hanya Urutan Tradisional, Ini Pencerahan Doktor!

Nak goodies istimewa dari Simpan SSPN, jom daftar SINI (https://toko.ideaktiv.com/product/simpan-challenge-pama-sspn/)

Biasa dah kita dengar orang memburu malam Lailatulqadar bila akhir bulan Ramadan ini kan? Tetapi kali ini nak kena dengar juga cerita keindahan malam Lailatulqadar yang di kongsikan oleh Mama Irma Hasmie dan adik-adik Bintang Kecil ni.

Apa sebenarnya malam Lailatulqadar dan apa perlu kita buat untuk 10 malam terakhir? Kenalah saksikan sampai habis 1001 Malam Istimewa diserikan oleh KARIHOME.

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI