Pelakon dan usahawan terkenal, Tya Arifin bimbang dengan kesihatan anak sulungnya, Arif Jiwa yang kerap mengalami masalah sukar untuk bernafas dan bersin-bersin. Hal ini dikongsi olehnya menerusi sebuah posting di Instagramnya.

Sebelum ini Arif memang suka ada masalah susah nafas, bersin bersin. Suka datang suka pergi dan datang lagi 😅

Tya yang juga merupakan menantu kepada Dato’ Seri Siti Nurhaliza berkongsi bahawa dia sudah melakukan pelbagai rawatan tetapi keadaan anaknya masih sama sehinggalah dia mengambil keputusan untuk membuat ujian alahan.

Pergi ke klinik, ingatkan batuk or selseme. Minumlah ubat. Pergi ke TNT juga, sekejap hilang dan datang lagi.

Karna tak puas lagi, so datanglah ke dokter allergic untuk test.

Jadi buat test allergic pada susu ke, cheese ke, kacang ke, coklat, sampai hewan peliharaan pun ditest, tu yang kenapa belakang arif titik titik.

Alhasil,
Arif memang allergic DEBU / Dusk.

Kena selalu liat:
1. kebersihan carpet, bantal, langsir.
2. Kena tukar 5-7 hari sekali
3. Bantal setiap hari dijemur panas atau dicuci.
4. Elakkan tempat berkarpet.

IKLAN

Ibu kepada anak dua ini juga tersilap menyangka bahawa selama ini anaknya alahan terhadap produk diary sehinggalah keputusan ujian alahan menunjukkan anaknya langsung tidak mempunyai alahan terhadap makanan.

Dia turut menasihati agar ibu bapa lain agar membuat ujian pengesahan alahan supaya dapat mengenalpasti masalah sebenar.

Jadi ibu ibu pastikan kenali punca sebenar, dah kasian Arif selama ini kena menahan makan coklat cheese etc 😜😅 ternyata debuuu je.

good news for him.

Semoga bermanfaat ibu ibu…

Tambah Tya lagi, kos rawatan yang dilakukan lebih kurang RM1000 dan dilakukan di sebuah hospital terkemuka di Ibu Negara.

IKLAN

Wah ramai yang alami hal sama ternyata, tya buat di Dr Kent Woo , Gleaneagles. Buat skin test allergic. Cost RM 700-RM 1k, boleh cakap Arif jiwa punya test

Warga maya turut berkongsi pengalaman yang sama. Ada juga yang menasihati para ibu supaya melakukan ujian alergik jika anak mengalami tanda-tanda sama supaya anda tahu punca sebenar.

@tyaarifinnw tq tya for sharing. My kid pon sama until now xbagi makan anything dairy.. sian dia kalo abg sama kakak dia makan 😌

yatiekitchen
Alhamdullillah go for the right Dr❤️

innfilet
Yuppp.. mmg kena buat test alergik utk pastikan masalah yg betul.. anak buah sy since 3 bulan eczema.. Alhamdulillah di usia dia 5 tahun berjumpa #Shiruto

zurina_r
My 2nd dotter 9yo; debu, COKLAT, almond, cow milk & bulu kucing. Akak buat her allergic test during her 6m old

IKLAN

Info Alahan Hama:

Alahan hama adalah tindak balas alergi terhadap pepijat kecil yang biasanya hidup dalam habuk debu rumah. Tanda-tanda alergi ini termasuk yang menyerupai demam hay, seperti bersin dan hidung berair.

Ramai orang yang mengalami alahan hama atau habuk juga mengalami tanda-tanda asma, seperti nafas berbunyi dan kesukaran bernafas.

Antara gejala biasa untuk alahan hama adalah:

  • Bersin
  • Hidung berair
  • Gatal, mata merah atau berair
  • Hidung tersumbat
  • Gatal hidung, lelangit atau tekak
  • Titisan postnasal
  • Batuk
  • Rasa sakit dan tekanan pada muka
  • Bengkak, kulit berwarna biru di bawah mata
  • Untuk kanak-kanak, kerap menggosok hidung

Sekiranya alergi hama anda menyumbang kepada asma, anda juga mungkin mengalami:

  • Kesukaran bernafas
  • Kesesakan dada atau kesakitan
  • Siulan atau mengeluarkan bunyi apabila menghembuskan nafas
  • Masalah tidur yang disebabkan oleh sesak nafas, batuk atau berdehit
  • Batuk atau berdehit yang bertambah buruk disebabkan oleh virus pernafasan seperti selesema

Hama alahan boleh berkisar dari tahap yang ringan hingga teruk. Kes alahan hama yang ringan boleh menyebabkan hidung tersumbat, mata berair dan bersin.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Kredit: Tya Arifin, Hello Doktor

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?

Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa. Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/