Biasanya jika diberi pilihan lauk ikan dan ayam anak-anak lebih suka pilih ayam lagi. Cuma kalau setiap hari ayam, ibu bapa pun jemu. Sesekali boleh ubah selera anak untuk makan ikan. Cuma kena pandai sesuaikan menu.
Perkongsian Puan Niza Hamid mengenai resipi ikan cencaru sumbat kelapa ni boleh dicuba. Mesti anak suka. Yang penting ibu ayah boleh asingkan siap-siap isi dengan tulang. Sekurangnya anak dapatlah protein yang seimbang.
RESEPI CENCARU SUMBAT KELAPA GEBU
Bila ada anak-anak kecil, menu ikan selalunya tak mendapat sambutan. Tapi, bila buat sumbat kelapa ni, laku pulak.
Macam Kakniz suka makan gitu je dengan nasi, tak payah kuah tak payah lauk lain. Makan sampai tinggal tulang ikan. Tak boleh buat selalu, kang ke laut dalam dietnya.
Jom tengok cara nak buatnya.
BAHAN-BAHAN
Ads
6 ekor ikan cencaru
Sebiji kelapa parut
6 ulas bawang putih (ditumbuk)
Seinci kunyit hidup (ditumbuk)
4 biji cili padi (ditumbuk)
Sebiji telur
Sedikit tepung beras
Daun kunyit
Garam secukup rasa
Secubit gula
CARA-CARA
🐟 Siang ikan cencaru, bersihkan dan potong kedua-dua bahagian tepi. Ada yang buat sebelah, tapi Kakniz suka nak sumbat banyakkk, baru gebuuu. Hehe.
Perisakan dengan garam. Ketepikan.
Ads
🐟 Tumbuk bawang putih, kunyit dan cili sampai lumat.
🐟 Masukkan bahan tumbuk ke dalam kelapa parut. Tambahkan telur, garam, gula dan tepung beras. Gaul sebati semuanya. Fungsi telur dan tepung adalah untuk ‘mengikat’ kelapa agar tak bersepah ketika menggoreng.
🐟 Sumbat ikan cencaru dengan kelapa di kedua-dua bahagian yang dikelar tadi.
Ads
🐟 Balut dengan daun kunyit dan kemaskan.
🐟 Panaskan minyak dan goreng cencaru yang telah siap disumbat hingga garing. Angkat dan toskan.
Siap! Tak ambik masa lama pun.
#share buat idea nak masak nanti. Jarang jumpa yang sumbat kelapa kalau makan kat kedai. Yang ada selalunya yang sumbat sambal. Buat sendiri je puas hati!
**Jangan lupa saksikan Pa&Ma Journey Bersama SchAwaLara, setiap Rabu jam 9 malam di Astro Ria saluran 104/124 dan ulangannya setiap Ahad jam 9.30 pagi.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Tinggal lima hari berbaki lagi sebelum kita menyambut Hari Raya Aidil Fitri. Pastinya ibu sudahpun menyediakan juadah untuk dipersiapkan pada hari raya nanti. Apa menu anda? Jika memilih untuk menu berkuah, jangan lupakan soto yang sudah semestinya menjadi santapan istimewa ketika raya kedua atau ketiga.
Resipi kuah soto yang dikongsikan oleh Fara Lome ini memang power. Kuahnya pekat dan likat malah tersangatlah enak. Jom cuba untuk raya nanti.
Resipi Kuah Soto (resipi ni untuk 2 liter air/ 6 orang makan)
Lengkuas 1 inci
Halia 1 inci
Bawang merah besar 4 biji (mmg Klau byk lg sdp)
Bawang putih 1 ulas
Buah keras 1 biji
Blend semua bahan di atas
Ayam potong besar sebab nak carik kan nnti
Serai 2 batang (ketuk)
Minyak untuk menumis
Serbuk sup adabi (kalau sepeket kecik tu guna separuh)
Serbuk kurma adabi (guna separuh juga)
Kiub ayam 1
Akar daun sup (potong dan cuci bersih)
Air 2 liter/ sejug *Atau kalau tak nak guna serbuk sup/kurma guna saja rempah soto. Saya kadang guna rempah soto je boleh dapatkan jenama apa saja. Bahan lain jangan ubah ya. Tetap sama. Tu kuah boleh jadi pekat. Jangan bergantung dengan rempah semata-mata.
Tumis bahan blend, serai dan akar daun sup sehingga naik bau, betul-betul masak/sedikit garing. Supaya bawang semua tu tak rasa mentah di kuah nnti. Bila masak elok kuah akan jadi wangi.
Masukkan serbuk sup dan kurma / rempah soto.
Masukkan ayam. Agak-agak air ayam dah hampir kering baru masukkan air.
Masukkan kiub ayam, perasakan gula garam. Renehkan sehingga ayam masak elok. Angkat ayam dan toskan (untuk dicarik nnti)
Siap!
Resipi Begedil Kentang
5/6 ubi kentang –buang kulit then potong kecil, rebus dan lenyekkan. Masukkan hirisan daun sup dan bawang goreng. Bulat-bulatkan dan leperkan sedikit.
Telur 1 biji
Lada sulah
Garam secukup rasa
*Pecahkan telur, masukkan garam dan lada sulah. godek laju supaya bila goreng nanti jadi macam bersarang.
Cara goreng begedil supaya tak hancur Panaskan minyak agak-agak tenggelam separuh bergedil je. Jangan penuh. Panaskan dengan api yang kecil sehingga betul-betul panas.
Celup begedil dalam bancuhan telur then goreng. Jangan rajin nak balik-balikkan selagi yang sebelah kena minyak tu tak garing/kekuningan.
Dah garing baru balikkan ye. Kalau balikkan awal-awal memang pecah ler.
Asyik makan biskut dengan air milo je untuk kudapan dalam pantang, jemu tau. Para ibu berpantang pun nak makan lain daripada yang lain dan sedap juga. Apa kata para suami buatkan isteri berpantang potato garlic. Senang sangat resipinya. Bagus juga untuk kesihatan ibu atau isteri berpantang.
Kentang mempunyai banyak khasiat yang berguna untuk tubuh badan. Kentang Sebagai penawar racun berlebihan yg semulajadi. Kentang membantu pertumbuhan bakteria dalam saluran pencernaan tubuh. Kandungan garam alkali menjadikan kentang sebagai salah satu makanan yang dapat menjaga kadar alkali dalam tubuh.
Kentang mempunyai khasiat potassium, vitamin C (sumber kedua selepas oren), membekalkan karbohidrat kompleks dan fiber atau gentian kepada gula darah dan pengawalan tekanan darah. Ia juga mengandungi vitamin B1, B2 dan B3 serta sedikit kandungan protein dan zat besi.
Kandungan potassium yang tinggi dalam kentang mampu mengurangkan risiko hipertensi, strok, melindungi jantung dan menolong transmisi pusat saraf serta melawan dinyah hidrat. Ubi kentang mempunyai indeks kekenyangan yang tinggi. Jadi memakan kentang boleh memberikan rasa kenyang yang lebih lama.
Jom lihat resepi potato garlic yang dikongsikan. Resepi ini dikongsikan oleh Aizah Zarirah di dalam Kumpulan Facebook Resepi Ibu Berpantang.
RESEPI POTATO GARLIC
Bahan- bahan: – 300gram kentang dikupas, dipotong dadu dan digoreng dahulu. – Minyak/ olive oil/ magerin – ½ bawang holland, potong ikut selera – 5 – 6 ulas bawang putih, hiris tipis – Garam (sesuaikan) – ¼ sudu kecil lada hitam (boleh diganti oregano + basil) – ½ sudu the parsley kering.
Cara- cara: 1. Tumis bawang holland dan bawang putih dengan margerin sampai harum. 2. Masukkan gentang goreng, kacau hingga sebati. 3. Tambahkan garam, lada hitam dan Italian mix herbs. 4. Kacau sebati dan check rasa dahulu. 5. Tabur dengan parsley kering atau nak lagi sedap boleh je tabur sikit keju parmesan. Tapi untuk yang on diet elak lah.
Mudah sahaja resepi yang dikongsikan. boleh buat untuk kudapan waktu petang. Anak dan suami pun boleh join makan sekali tau. Sedap dan berkhasiat. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba!
Bila anak makan berselera, ibu-ibu mana pun pasti rasa teruja nak sediakan beraneka menu untuk anak. Makin anak suka, makin mak suka mencuba itu dan ini. Lagi-lagi hubung minggu. Kalau boleh nak sediakan macam-macam menu untuk anak.
Resipi finger food yang dihasilkan oleh Puan Mishalie Daniel ini boleh juga anda cuba dalam menu harian anak. Paling menarik nugget yang disediakan ini rangupnya lain macam dengan hanya menggunakan serbuk oat yang unik dan sedap.
Macam mana rasanya? Jom cuba resipi yang dikongsikan olehnya.
Done… Finger food for cik ruby❤️. Nugget Ayam Bersalut Serbuk Oat. Mami jadikan serbuk oat ni sebagai pengganti bread crumbs. Disebabkan rushing nak keluar so tak sempat nak snap pic masa menggoreng. Yang penting baby dapat makan makanan yang sihat jugak kan.
Bahan-bahan:
1 keping dada ayam
Brokoli
Cauliflower
1 biji telur
1 sudu besar tepung gandum
Sedikit serbuk lada sulah
2 sudu besar air ( air tak perlu banyak, sekadar untuk sebatikan tepung dengan ayam)
Bahan Untuk Serbuk Oat
Oat
Sedikit serbuk kunyit
Parsley flakes
1 biji telur ( untuk celup nugget )
Cara-cara:
Kisar lumat ayam, brokoli dan cauliflower. Masukkan ke dalam bekas.
Masukkan pula tepung gandum, telur, lada sulah dan sedikit air.
Kacau sebati. Tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 30 minit atau sehingga nugget masak.
Sejukkkan sekejap dan boleh potong ikut pilihan masing-masing.
Panaskan minyak, amik potongan nugget yang telah di potong dan celupkan ke dalam telur dan salutkan dengan serbuk oat.
Goreng sehingga kekuningan.
Siap.
Senangkan? Jom cuba. Rasanya pun lain dari yang lain, sihat pulak tu untuk anak kita.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Seramai 8,909 pelajar berjaya ditawarkan ke 56 Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) di seluruh negara bagi kemasukan sesi 2025.Pengerusi Majlis Amanah Raya (Mara), Datuk...