![Copy of Copy of NEWBORN - 2023-01-30T171527.726](https://cdn.majalahpama.my/2023/01/Copy-of-Copy-of-NEWBORN-2023-01-30T171527.726-696x348.jpg)
Kudap-kudapan untuk anak memang wajib disediakan agar mereka tak terlalu lapar sementara menunggu waktu makan utama.
Namun nak sediakan kudapan untuk anak kadang-kadang buntu dibuatnya. Jom ikuti resepi paling mudah ini. Yang penting anak ‘confirm’ suka!
Kek pisang oat versi baby. Walaupun rupa tak cantik baby suka sangat-sangat, bagi satu tak cukup nak lagi.
Bahan-bahan:
- Pisang 2 biji
- Telur 1 biji (untuk yang dah pass telur)
- Oat 2 sudu
- Tepung unbleached 2 sudu
- Minyak 1 sudu
Cara-cara:
- Blendkan semua bahan. Kukus selama 20-25 minit. Siap
Kredit: Zulaikha Aida ·
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Puding Pandan Thai, Rasa Lemak Manis Kuah Santan, Simple Sangat!
![Resipi Puding Pandan Thai, Rasa Lemak Manis Kuah Santan, Simple Sangat!](https://cdn.majalahpama.my/2022/04/Untitled-design-68.jpg)
Tak sah jika berbuka tanpa menikmati sepotong kuih manis sebagai pembuka selera. Nak cara kelainan berbuka petang ini, apa kata anda cuba Puding Pandai Thai pula.
Memang lembut, sedap dan berlemak. Nak buat macam mana? Memang mudah sangat, hanya gaulkan sebati dan makan bersama kuah santan serta kelapa parut dan bijan. Jom cuba!
PUDING PANDAN THAI
Yang ini pun saya belajar dari maid Thai. Memang sedap. Simple sangat, rasa lemak manis kuah santan dan puding tu lembut, cair dalam mulut.
Simpan dalam peti ais dalam sejam sebelum berbuka lagi best. Saya share resepi kat sini. Siapa teringin nak buat boleh try ok.
BAHAN PUDING:
2 sudu kapur masakan (campur dengan 1 gelas besar air. Ketepikan) (ambil 1 1/2cawan air kapur yang jernih sahaja)
1 cawan tepung beras
1/3 cawan tepung pulut
1/3 cawan tepung ubi kayu
1/3 cawan gula perang
1 cawan air
1/2 cawan santan pekat
Secubit garam
1 sudu paste pandan
Tapis tepung, satukan semua bahan kat atas dan kacau bagi tak berketul. Buka api paling kecik, kacau sampai puding tu jadi jernih. Part ni susah sikit. Sebab kena kacau macam kacau dodol. Dan tak boleh tinggal walaupun sekejap. Paling cepat boleh siap setengah jam.
Kena pastikan puding tu betul-betul jernih barulah masak. Bila dah masak ketepikan bagi dia suam. Bila dah suam, boleh scoop masukkan dalam mangkuk puding dan letak dalam fridge.
BAHAN KUAH SANTAN
Santan Kotak saiz kecil 2 kotak
Tepung Jangung 1 sudu kecil (bancuh dengan 1 cawan air )
Gula pasir putih 1 sudu besar
Garam 1/2 sudu teh
Panaskan santan, kemudian masukkan air tepung jagung, gula dan garam. Bila dah likat, tutup api dan sejukkan dalam fridge.
KELAPA PARUT (gaul dengan garam sikit sahaja bagi rasa lemak)
BIJI BIJAN
Bila nak hidang, tuang kuah santan, letak satu sudu kelapa parut tadi dan tabur biji bijan.
Kalau nak cantik, puding tu perlu kurangkan air sikit, bila dah suam boleh guna piping icing dan piping atas talam. Tapi dia akan keras sikit tak cair masuk mulut.
Saya lebih suka puding ni lembut jadi bila lembut memang tak boleh nak bentuk. Rupanya tak cantik la. Janji masuk mulut sedap.
Selamat mencuba!
Menarik: Cair Hati Dah Pandai Sebut Mommy, Comel Sebut Penuh, Fazura Teruja Anak Dah Pandai Sebut Mommy
Nak beri didikan agama pada anak-anak biarlah sejak mereka kecil. Ajarkan anak solat dengan cara simple dan anak mudah ‘tangkap’, baru dia teruja. Ketahui macam mana nak latih anak solat secara fun, jom daftar ke Kem Solat Anak: Mudah, Seronok & Berkesan sekarang! Klik https://toko.ideaktiv.com/product/kem-solat-anak/
Ramadan kali ini lebih istimewa bersama Pa&Ma Superb Huffaz. Nantikan bacaan doa dan surah pilihan dari anak-anak Genius Aulad bermula 3 April ini! Saksikan setiap hari jam 7.00 malam di Facebook Majalah Pa&Ma.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Lelaki Ini Kongsi Cara Buat Bingka Ubi Kayu Paling Sedap, Lembut & ‘Moist’ Sangat!
![Lelaki Ini Kongsi Cara Buat Bingka Ubi Kayu Paling Sedap, Lembut & ‘Moist’ Sangat!](https://cdn.majalahpama.my/2023/02/Copy-of-Copy-of-NEWBORN-2023-02-15T124817.395.jpg)
Bingka ubi kayu antara makanan tradisional yang menjadi kegemaran ramai. Rasanya yang lembut di dalam dan rangup di luar ditambah dengan rasa ubi kayu yang kuat memang membangkitkan selera.
Jom ikuti resepi yang dikongsi!
RESEPI BINGKA UBI KAYU
BAHAN-BAHAN:
- 250g Gula
- 2 biji Telur
- 800g Ubi kayu yg telah di blend dan ditapis airnya
(air tapisan ubi tu nanti biarkan mendap..pastu buang airnya perlahan2..ambik tepung mendapan ubi tu..) - 300 ml santan kotak + 100 ml air)
- Sedikit pewarna kuning
- 1/4 cawan minyak masak
- 1/2 st garam halus
CARA MASAKAN:
1.Satukan semua dalam bekas dan tuang dalam acuan.
*saya sapukan loyang dgn sedikit shortening *
2.Bakar suhu 180 C selama 1jam 30min Atau mengikut kesesuaian oven sehingga masak.
saya bakar 2 jam..nak dapatkan garing2 tepi tu.
3.Sejukkan sebelum di potong.
*bingka ubi ni lembut dan moist sangat🥰
Kredit: Faiz Faizal ·
Jangan panik! Jom, belajar cara handle situasi cemas. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/stay-safe/
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekaran
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Donat Ball 2 Bahan, Tak Perlu Yis & Perap. Terus Boleh Goreng, Gerenti Anak Suka!
![Donat Ball 2 Bahan, Tak Perlu Yis & Perap. Terus Boleh Goreng, Gerenti Anak Suka!](https://cdn.majalahpama.my/2022/10/Untitled-design-2022-10-27T172518.331.jpg)
Donut antara salah satu makanan kegemaran anak-anak. Teksturnya yang lembut dan disalut dengan gula, coklat atau susu tepung menambahkan lagi kesedapan.
Bagaimanapun, yang menjadi masalah adalah kebanyakan daripada kita bila buat donut tak gebu walaupun dah ikut resepi yang betul. Itu yang menyebabkan ibu jadi mudah putus asa nak mencubanya lagi.
Namun untuk resepi donut kali ini, ia sangat mudah dan tak perlu nak uli apa pun. Cuma guna dua bahan sahaja, tak perlu yis dan tak perlu perap. Lagi satu tak perlu juga tunggu sehingga doh kembang.
Bagi ibu yang nak jimat masa dan anak dah merengek lapar, terus boleh goreng. Mudah, cepat dan semestinya sedap! Pasti akan jadi kesukaan anak-anak.
DONAT BALL 2 BAHAN
🍩 1 1/2 cawan tepung naik sendiri Bluekey
🍩 330gm yogurt biasa (110gm x 3 bekas)
Hiasan
🍩 Gula kastor
🍩 Manik warna -optional
🍩 200gm Beryls Dark Chocolate Compound Coin*
🍩 1 sudu bsr butter*
(bahan-bahan bertanda * cairkan di atas api)
👉 Satukan tepung dan yogurt. Kacau hingga sebati. Tak perlu perap dan tunggu kembang.
Masukkan adunan terus ke dalam piping bag. Gunting hujungnya sebesar syiling 50 sen
👉 Panaskan minyak. Picit adunan ke dalam minyak panas dan gunting sebesar syiling 50 sen.
Goreng hingga kekuningan dengan api sederhana. Angkat dan toskan. Biarkan suam.
👉 Gaul separuh donat dengan gula kastor. Separuh lagi salut dengan coklat dan tabur manik warna.
Bila dah siap boleh susun dalam pinggan. Saiznya yang comel sangat sesuai untuk anak-anak. Ni juga dikira menu ekspres jika tiba-tiba anak minta nak makan donut.
Teksturnya yang berongga tu menandakan doh itu menjadi dan gebu.
Kredit: T-hah T-hah
Nak tambah ilmu tentang penyusuan susu ibu, jom join webinar PERCUMA Ya, Aku Mampu Susukan Anak! secara ONLINE pada 29 Oktober 2022. Daftar nama anda di https://toko.ideaktiv.com/product/ya-aku-mampu-susukan-anak/
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI