Ramai mengangap bahawa anak-anak kecil tidak perlu diajar tentang masa. Mungkin kerana mereka masih terlalu kecil dan tidak memahami tentang konsep masa malah tidak pandai melihat jam. Sebenarnya anak kecil ini boleh di didik tentang konsep masa melalui rutin harian. Banyak manfaatnya jika ibu ayah memperkenalkan konsep masa sejak anak kecil lagi.

Cara untuk kenalkan konsep masa pada anak:

👉🏻 Anak kecil belum pandai melihat masa pada jam tapi kita dah boleh mula kenalkan konsep masa lebih awal.

👉🏻 Ajarkan konsep “Pertama sekali”, “Selepas itu” dan “Yang terakhir” untuk aktiviti harian.

Contoh:

🚿 Awal pagi, pertama sekali kena mandi.

IKLAN

👚 Selepas itu, pakai baju dan sikat rambut.

Menetapkan Keutamaan Harian

Ingat ini: pertama, seterusnya, terakhir. Itulah yang mudah. Kanak-kanak yang lebih kecil mungkin tidak memahami apa yang menjadi keutamaan tetapi anda masih boleh mengajar mereka konsepnya.

Bergantung pada umur, kebanyakan kanak-kanak tidak melihat gambaran besar. Keutamaan mereka pada skala mingguan, harian, atau setiap jam. Bantu mereka mengatur hari mereka menggunakan kaedah pertama, seterusnya dan terakhir. Kanak-kanak perlu memikirkan apa yang berlaku pada hari pertama mereka, seperti memberus gigi mereka. Kemudian mereka boleh bergerak ke apa yang perlu datang seterusnya, seperti buku-buku sekolah mereka siap pada waktu pagi dan menyelesaikan kerja rumah sebelum tidur. Akhirnya, mereka perlu merancang apa yang perlu berlaku pada hari itu. Mereka boleh memberus gigi sebelum tidur dan meletakkan pakaian mereka untuk esok hari.

Cara Mengukur Masa

Anda juga boleh membuat beberapa aktivit berkaitan masa untuk mengajar anak-anak lebih medalam tentang masa, minit, jam, dan kejadian. kanak-kanak yang tahu bagaimana untuk memberitahu masa tidak semestinya tahu bagaimana mengukur masa. Bantu mereka dengan menetapkan pemasa semasa/blok waktu ketika mereka menyelesaikan tugas.

Anda sebenarnya tidak perlu mengajar anak-anak anda untuk hidup mengikut jam. Matlamat anda adalah untuk membantu mereka memahami jam, 15 minit atau lima minit. Selepas itu anda boleh cuba memberikan situasi kepada mereka contohnya;

“Mama tinggalkan adik dalam masa lima minit, selepas lima minit mama nak tengok mainan adik kemas,” jadi anak-anak akan faham bahawa dia tak ada masa untuk bermain-mainan, tugasnya adalah untuk pastikan dalam masa lima minit alat mainan sudah dikemas.

Pertimbangkan Ganjaran

Ya, anda boleh memberi ganjaran kepada anak-anak untuk pengurusan masa yang baik dan faedah tersebut boleh menjadi motivator yang hebat. Ganjaran boleh dilakukan setiap hari atau seminggu dan anda harus membuat keputusan mengenai ganjaran tersebut bersama sebagai keluarga. Jadilah kreatif dengan ganjaran anda. Pasti, anda boleh memilih untuk memberikan masa anak-anak anda bermain permainan video sebagai hadiah.

Kredit: Dr Redzal Zainol

Bagi parents yang mencari barangan bayi dengan harga yang murah, ada di SINI

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)