Tahun lepas, admin mendapat email daripada salah seorang ibu yang mengadu anaknya bosan ke tadika. Ibu bapa mana yang tidak risau apabila anak yang masih kecil tiba-tiba kata perkataan ‘bosan’ memang risau kan.

Mengikut Pakar Pendidikan Awal Kanak-Kanak, Prof Madya Dr Bustam Kamri, luahan isi hati kanak-kanak itu pasti ada sebabnyaa. Jadi ibu bapa perlu ambil peduli apabila anak mengadu masalahnya.

Ibu ayah jangan terkejut bahawa anak-anak yang masih kecil juga mengalami stress seperti orang dewasa sehingga mengadu tidak mahu ke tadika.

Sekiranya sikap tidak mahu ke tadika bermula dari awal lagi, ia tidak begitu menimbulkan tanda tanya. Hal ini sering berlaku kepada kanak-kanak dan orang dewasa hendaklah melihat permasalahan ini dari pelbagai sudut. Setiap peristiwa yang berlaku di tadika adayang membawa kesan positif dan negatif kepada sikapkanak-kanak. Ada beberapa faktor yang menyebabkan situasi ini berlaku.

1.KESEDIAAN BELAJAR

Faktor kesediaan belajar hendaklah dilihat dari segi umur dan individu. Kanak-kanak yang masih belum mencapai usia enam tahun pada tarikh pendaftaran mungkin terdapat perbezaan sikap dan tingkah lakunya berbanding dengan kanak-kanak yang telah mencapai usia enam tahun. Kesediaan belajar ini boleh ditangani menerusi pemupukan keyakinan diri oleh guru semasa di tadika. Kata-kata perangsang dan galakkan melakukan aktiviti bersama kanak-kanak lain membuatkan mereka merasa bangga dan lebih berkeyakinan.

IKLAN

Awas Ibu Ayah Bila Anak Kata Bosan Ke Tadika. Perkongsian Pakar Pendidikan Awal Kanak-Kanak Mengejutkan!

2.JUMLAH MURID TERLALU RAMAI

Keprihatinan guru semasa kanak-kanak berada di tadika perlu diberi perhatian. Kepelbagaian minat dan latar belakang ini menyebabkan sukar bagi guru yang mempunyai bilangan kanak-kanak yang ramai di dalam satu kelas tadika. Kanak-kanak yang terlepas pandang dan tidak mendapat perhatian akan merasakan dirinya tersisih dan seterusnya memberi kesan negatif terhadap keyakinan diri. Apabila anak-kanak mula menyisihkan diri daripada rakan sebaya minat untuk berada di tadika semakin luntur. Guru pula tidak menyapa namanya biarpun sekali dalam sehari akan menyebabkan perasaan semakin rasa terpinggir kepada diri kanak-kanak.

IKLAN

3.PERATURAN TADIKA

Kadangkala kanak-kanak tidak dapat membuat penyesuaian diri dengan terhadap persekitaran di tadika. Kanak-kanak tidak dapat membezakan antara suasana di rumah dan di tadika. Di rumah tidak ditetapkan dengan peraturan yang perlu dipatuhi berbanding dengan keadaan di tadika. Kanak-kanak belajar mematuhi peraturan yang ditetapkan oleh guru. Tujuan yang murni ini kadangkala tidak dapat difahami oleh kanak-kanak. Oleh itu, guru tadika harus memastikan peraturan dan arahan tidak terlalu banyak kerana akan membebankan kanak-kanak untuk memahami.

4.KELETIHAN

IKLAN

Mungkin keletihan menjadi punca kanak-kanak merasa penat dan tidak mahu ke tadika. Kanak-kanak yang aktif bermain selepas balik dari tadika pada sebelah petang dan tidur lewat menyebabkan mereka memberi alasan tidak mahu ke tadika.

Kanak-kanak perlu mendapat tidur yang secukupnya supaya mereka segar apabila bangun tidur dan bersedia untuk ke tadika.

Terdapat kanak-kanak yang tertidur semasa di tadika dan mereka tidak dapat menjalankan aktiviti dengan berkesan. Akibatnya mereka merasa kecewa dengan hasil kerja yang dilakukan dan mula menyisihkan diri daripada rakan sebaya. Gangguan seperti kurang tidur dan rehat perlu diambil perhatian oleh ibu bapa semasa di rumah. Kerap memberi ingatan kepada kanak-kanak supaya tidur awal dan tidak perlu bersama menonton televisyen sehingga lewat malam.

5.PERKEMBANGAN PEMBELAJARAN

anak di tadika Pernahkah ibu bapa bertanya setiap hari tentang perkembangan anaknya di tadika? Bertanya kepada kanak-kanak dianggap mengambil perhatian terhadap diri kanak-kanak itu sendiri. Sentiasa memberi rangsangan dan galakkan kepada kanak-kanak setiap kali pulang dari tadika atau mengambil peluang berbincang semasa makan.Sekiranya jawapan atau perkara  yang diceritakan berunsur  negatif, ibu bapa hendaklah memberi rangsangan positif. Berbincang dengan kata-kata yang memberi semangat. Sentiasa memberi pujian tingkah laku yang positif. Ibu bapa hendaklah kerap berbincang dengan guru tadika secara terbuka untuk mengetahui perkembangan anaknya.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI