Tahukah anda perhubungan yang rapat antara ayah dan anak boleh dibina dengan cara menguruskan anak sejak kecil. Penglibatan si ayah dalam kehidupan seharian anak  yang akan membina rasa percaya (trust) dan hubungan yang rapat (connection) yang berpanjangan antara ayah/ibu dan anak.

Saya pernah bertanya dengan mak, ayah dengan kami masa kecil macamana?

Mak bagitahu,

“Ayah, dia paling ringan tangan mandikan korang semua. Tukarkan pampers. Buatkan susu. Itulah kesukaan ayah. Umi tak pernah minta tolong, ayah akan terus buat. 11 orang anak, ayah buat semua”

IKLAN

Iya. Rupanya inilah ikatan hati antara ayah dan anak akan terhubung.

Saya akui, saya dulu cukup malas nak buat benda ni. Letih!

Tapi, bila paksa diri buat setiap hari, akan ada satu perasaan yang lain dalam jiwa seorang lelaki dan ayah macam saya.

1. Anak-anak akan sangat rapat. Garanglah macamana, anak-anak tetap akan datang pada ayah mereka.

IKLAN

2. Bila anak buat perangai, buat hal, rasa marah akan cepat reda. Tak sampai nak tangankan. Apalagi, nak pukul atau cubit. Allahu.

3. Anak-anak mudah mendengar kata. Degil dan keras kepala macamana pun, di kata dan di pujuk anak akan ikut pelan-pelan.

Saya suami dan bapa realiti.

IKLAN

Benar tak mudah buat perkara ini. Namun, usahalah setiap hari.

Ia menumbuh satu rasa yang akan Allah beri pada lelaki seperti kita ini.

#sweeterapi
#tatabu
.
Kredit : Abu Hurairah Asifa

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)