Anak perempuan mana yang tidak rapat dengan ayahnya. Mereka ibarat rakan karib yang bercerita apa sahaja malah berkongsi emosi. Namun jangan dibiarkan anak kecil kita seperti ‘kehilangan’ bila mana kita terlalu sibuk dengan kerja dan tanggungjawab.

Walaupun penat malah pulang lewat dari kerja, ucapkanlah perkataan yang baik dan indah untuk si comel kesayangan kita yang menanti lama kepulangan kita. Dr Redza Zainol berkongsi kisahnya bersama anak perempuannya. Jadikan panduan untuk kita merapatkan bonding dengan anak perempuan.

Ayah Figura Terhebat Anak, Macam BFF, Jangan Sekali Abaikan Emosinya!


Setiap hari balik dari tempat kerja, anak perempuan saya mesti akan cari saya. Saya buka je pintu, akan bermulalah segala cerita dia dari pagi sampai ke petang.

Kalau anak saya cerita perkara sedih, saya akan ikut sama merasa sedih. Kalau ada cerita yang kelakar, memang boleh gelak berguling atas lantai.

Benda besar dia akan cerita, benda yang kecil-kecil lagilah dia akan cerita.
Sampailah 1 hari tu, mood saya tak baik. Hari-hari rasa penat sangat bila balik dari kerja. Dalam otak ni ada bermacam benda yang saya fikirkan sepanjang minggu.

Ayah Figura Terhebat Anak, Macam BFF, Jangan Sekali Abaikan Emosinya!

Perkara yang patut saya tinggalkan di tempat kerja, saya terbawa-bawa sampai ke rumah. Itulah kesilapan saya.

IKLAN

Bak kata orang yang bijak pandai, “Don’t play at work and don’t work at play.”

Bila anak saya nak berbual, saya kata nanti dulu dan terus masuk ke bilik. Saya mandi, solat, makan dan lepas tu saya tak tengok pun anak saya tadi. Sampailah dia tertidur sendiri. Dan itulah kebodohan saya yang terbesar.

Malam tu anak saya tertunggu-tunggukan saya. Dia bukannya nak apa-apa, dia cuma mahukan secebis masa dari saya. Itulah yang terjadi setiap hari selama seminggu.

Ayah Figura Terhebat Anak, Macam BFF, Jangan Sekali Abaikan Emosinya!

Sampai satu hari, anak perempuan saya jatuh sakit. Demam, tak ada selera makan. Kebanyakan masa dia baring saja. Sekelip mata rumah ni hilang serinya. Tak ada lagi gelak ketawa dia. Tak ada lagi suara dia yang selalu memenuhi segenap ruang rumah ni.

IKLAN

Semuanya jadi diam. Sunyi. Barulah terasa langit ni tinggi ke rendah. Saya rindu nak dengar suara anak saya.

Saya datang pada anak dan minta dia cerita apa-apa pada saya. Dia buka mata separuh dan dia kata dia nak tidur. Allah, luluh hati saya ni.

Dalam fikiran ni, nak je saya merayu supaya dia cakaplah apa-apa pun. Sampai malam pun saya sanggup dengar.

Ayah Figura Terhebat Anak, Macam BFF, Jangan Sekali Abaikan Emosinya!

Anak perempuan, mereka nak rasa keberadaan ayahnya.
Anak perempuan, mereka nak kita rasa kagum dengan cerita dan usaha mereka.
Anak perempuan, mereka nak kita faham dunia mereka.

IKLAN

Hargailah anak yang ada disisi. Anak yang banyak bercakap itulah yang paling kita rindui bila mereka membesar dan tiada lagi disisi satu hari nanti.

Ya benar, kita semua sibuk bekerja. Mencari rezeki tak putus masa. Namun di sebalik kesibukan kita, ada anak kecil yang merindui wajah dan senyuman kita.

Redza Zainol

Menarik: Alhamdulillah 4 Bulan Lagi, Eyra Hazali Umum Hamil Anak Kedua, Buat Kejutan Untuk Suami!

Memang betul-betul seram ke sampai Faiz Dickie boleh panik tengok adik-adik Bintang Kecil kita menangis dalam Scream Park Sunway Lagoon ni? Kalau tak percaya korang kena layan sampai habis episod pertama Scream Park Challenge ni.

Follow dan subscribe Youtube Channel Bintang Kecil.

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!