Suami tak layak untuk kata isteri yang menyusu badan ni kuat tidur. Sebab menyusu badan ni sepatutnya ada upah khusus. Tapi ramai isteri tutup mata, dan tetap gigih menyusukan. Walhal tugas lunas nafkah anak ni adalah tugas suami. Tetapi memandangkan bayi dibawah 2 tahun makanan mereka adalah susu badan, maka isteri kena bantu lunaskan.

Berikut perkongsian dari Abu Hannah kenapa isteri cepat sangat tertidur dan bukan saja-saja ya.

Dah jadi trend dan kebiasaan isteri sahaja sibuk gigih menyusukan. Dan ada yang bekerja membantu suami. Si suami cuma pandai sound isteri kuat makan, kuat tidur. Bila isteri balik kampung suami, dengan mentaati suami, si suami membuli emosi isteri dengan membuka hal-hal rumahtangga depan ahli keluarganya. Kalau boleh janganlah cakap macam ni ya.

Pengorbanan Besar Isteri

Bila menyusu badan ni, memang penat bang. Menyusukan anak ni membakar kalori bang. Bila proses pembakaran tu berlaku, maka ada la tenaga yang digunakan. Bila ada tenaga digunakan maknanya letih, lapar tu akan dirasai isteri yang menyusukan.

Tak payah bagi direct feed la bang.. Bini pam susu tu 20 minit dia orang akan letih, penat, lapar. Sebab tu dia orang kena makan banyak. Lepas pam susu kena sambung buat kerja rumah pulak. Yang kerja kena sambung bekerja pulak.

Letih. Macam pergi gym.

Suami boleh laa.. Pergi gym, balik, mandi. Makanan siap terhidang. Pastu dah makan boleh rehat. Anak melalak, nampak bini terlelap sambil susukan anak kata dia kuat tidur.

Meh sini bang…

Dalam susu badan ada 2 jenis hormon yang utama dirembeskan paling banyak.

Apa dia?

Hormon oxytocin dan prolaktin. Oxytocin ni hormon happy, tenang, riang. Bila hormon ni dirembeskan, automatik badan akan relaks. Tenang, cool. Dan susu kurang disebabkan hormon ni kurang. Hormon ni kurang sebab isteri menyusukan anak dalam keadaan tekanan, ketakutan, penat, lapar atau marah.

Sebab apa isteri rasa gitu? Sebab faktor sekeliling lah. Salah satunya sebab suami asyik sound isteri kuat tidur.

Bila hormon ni keluar badan akan rest automatik mata akan nak lelap. Sebab otak akan suruh body rest. Barulah susu banyak dan kualiti power.

Ditambah prolaktin. Hormon ni yang menguatkan bonding ikatan emak dan anak. Hormon ni yang meningkatkan rasa keibuan supaya ibu lebih tenang bila tengok anak depan mata.

Hormon-hormon ni semua dirembeskan atas satu matlamat. Untuk hasilkan susu yang banyak dan berkualiti.

Jangan Bagi Tekanan 

Dan pembunuh hormon ni ada satu jer. TEKANAN.

So punca ramai ibu tak berjaya susukan sampai 2 tahun hanya disebabkan 1 benda jer. Tekanan. Kurangnya sokongan.

Dah la susukan anak tak dapat upah. Lagi ko sound dia kuat tido. Ehh.. Dah dapat jimat duit kot. Just hormat isteri sikit pun susah ker?

Bila dia tertidur masa susukan anak. Jangan kacau. Jangan kejut. Biarkan sekejap. Bagi dia rehat sebab dia penat menyusukan.

Jangan risau, direct feed anak takkan tersedak susu. Sebab Allah dah cipta satu lagi hormon CCK. Hormon ni ada pada manusia. Dia akan dirembeskan pada otak manusia supaya manusia tu merasa kenyang. Bila kenyang automatik baby akan lelap dan lepaskan puting ibunya. Hormon cck ni mcm suis off untuk had makan manusia.

Yg selalu tersedak tu sbb menyusu guna botol susu. Haa… Ni special beb directfeed.

So tolong yea.. Kita orang lelaki sepatutnya tanggungjawab kita lunas nafkah anak. Susu badan tu nafkah laa.. Sebab tu kalau isteri tak nak susukan pun, wajib suami cari ibu susuan. tak boleh paksa2 depa. Dah la upah khas tak ada.

Ni isteri bantu bagi susu free pun dah bagus. Tetiba sound dia kuat tidur. Tu suruh belajar. Bila belajar akan faham. Tak adalah jadi isu melabel macam ni.

Siap mengata isteri mengada. Ko yang mengada. Kalo terer sangat pergi cari ibu susuan. Kalo tak ada jawab la depan Allah esok-esok. Tu nafkah tu. Susu anak bukan tanggunjawab emak. Tu tanggungjawab ayah.

Sebab tu sesetengah kebudayaan diaorang memang akan carikan ibu susuan untuk anak mereka. Supaya isteri tak teruk sangat buat seorang. Tapi zaman ni wanita kena kerja, kena bagi susu badanz suami lak tak support.

Sebab tu selepass nama anak ialah nama ayah. Sbb anak tu tanggungjawab ayah. Bukannya emak. Ayah meninggal, keluarga ayah kena handle anak tu. Pun tetap bukan tanggungjawab emak. Faham?

Sumber: Abu Hannah