Ikut kepercayaan orang dulu-dulu, bayi baru lahir yang dah tumbuh gigi awal dianggap istimewa. Namun mengikut istilah perubatan, ia dipanggil gigi natal. Gigi natal merupakan gigi yang muncul semasa bayi dilahirkan.

Biasanya gigi ini akan dibuang kerana akar tidak kuat dan mudah tercabut sehingga membolehkan bayi tercekik jika tertelan gigi berkenaan. Keadaan ini sangat jarang berlaku, sekitar 1:2000 bayi yang baru dilahirkan.

Gigi perlu dibuang risau risiko lain

Dalam perkongsian di video TikTok yang dimuat naik oleh seorang wanita, Ciknurul, dia berkongsi kisah anaknya yang baru sahaja dilahirkan namun memiliki dua batang gigi di bahagian bawah.

@jamumodernlahir nyaa nur zahira amani membawa tuah😍😍 lahir² keluar 2 batang gigi…kecoh hospital & klinik gigi🤣 ##brandatiktok ##tiktokviral ##fypdongggggggg

♬ BALADA KUKURUYUK DJ KARDUS – MUHAMMAD RAMA

Jelas doktor, keadaan itu berlaku kerana mungkin faktor terlebih kalsium dan menyarankan agar gigi tersebut dibuang kerana terlalu lembut, bimbang bayi akan tertelan jika tercabut.

Doktor cakap terlebih kalsium, dan doktor hospital buat surat suruh cabut sebab gigi dia lembut dan bergoyang.

IKLAN

Katanya lagi, sebelum ini anak keduanya mempunyai rambut berwarna putih sejak dari dalam perut lagi, manakala bagi anak ketiga pula sudah mempunyai gigi ketika dilahirkan.

Saya anak nombor dua ada tumbuh rambut putih dari dalam perut, nombor tiga tumbuh gigi pula.

IKLAN

Video yang berdurasi selama 17 saat itu meraih lebih 976 ribu tontonan dan mendapat lebih 50 ribu tanda suka di TikTok.

“Selalu bawa tuah ni”

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata berpendapat bayi yang tumbuh gigi sejak dalam kandungan ini membawa tuah kerana ia jarang-jarang berlaku. Malah, ada juga di antara mereka yang berkongsi pengalaman yang sama iaitu sejak lahir sudah mempunyai gigi.

IKLAN

Kredit: Ciknurul ; OB

Virtual Baby Merangkak Race Pa&Ma is back!! Buat mama papa yang ada baby boleh merangkak, inilah masanya untuk anda sertai Virtual Baby Merangkak Race Pa&Ma! Serlahkan kepantasan dan kecomelan si manja merangkak dalam bemtuk video yang kreatif dan menarik.

Untuk join pertandingan ini, anda boleh daftar sekarang https://toko.ideaktiv.com/product/merangkak-race/ atau untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi https://wa.me/+60193452950

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong p erjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)