Tentu ada ibu bapa nak cari paduan bagaimana nak tarik minat anak suka belajar kan. Lebih lagi jika anak masih belum boleh membaca dan tahun hadapan bakal masuk tadika.

Menurut puan Diyana Jamal untuk mendidik anak minat belajar mesti sejak kecil lagi. Beliau sendiri sejak anak usia tiga tahun tu sudah dedahkan anak dengan kelengkapan menulis. Ikuti perkongsian ibu muda ini.

Bagaimana Nak Tarik Minat Anak Belajar? Boleh Cuba Ibu Ini Kongsi Tip

Seperti yang di janjikan, ibu nak share cara ibu didik Damia untuk tarik minat dia rajin belajar. Ni adalah berdasarkan pengalaman ibu.

Jadi, Ibu-ibu/bakal ibu, boleh baca dan cuba buat untuk anak-anak korang ya.

1. Belikan alat tulis

Sejak Damia berusia 3 tahun lebih lagi, ibu dah mula belikan dia alat tulis. Belikan dia alat tulis yang basic je. Contohnya : Pensel, buku. Pernah juga kami belikan dia warna magic, water color, dan cryon untuk dia berkreativiti.

2. Biarkan anak buat sepah/conteng buku dan dinding

Pada mulanya ibu pun geram juga. Bayangkan, dinding rumah baru di cop dan di conteng dengan pelbagai warna, di sini sana. Mahu tak bertukar hijau! Tapi, lama kelamaaan, ibu tahu cara ibu yang salah.

IKLAN

Kanak-kanak seusia 2-3 tahun, mindanya sedang pesat berkembang. Mereka ni akan bermain & membuat sepah di rumah macam tongkang pecah. Dan menconteng itu adalah cara mereka meng-expresi kreativiti mereka. Jika bimbang dinding kotor, korang boleh beli kertas khas untuk di lekatkan di dinding/cat dinding dengan cat minyak.Part yang bersepah tu, kau redha je lah

Bagaimana Nak Tarik Minat Anak Belajar? Boleh Cuba Ibu Ini Kongsi Tip

3. Be with her

Cari masa untuk bersama-sama dengan anak-anak untuk berkreativiti/belajar.Kehadiran kita di sisi mereka ni boleh menyuntik semangat dan mood mereka.Dan semestinya, JANGAN pegang hp semasa sesi tersebut. Tumpukan perhatian sepenuhnya kepada mereka.

4. Rancang jadual

IKLAN

Walau pun anak kita berusia 3 tahun, kita seharusnya ada jadual untuk dia bermain/belajar. Tak perlulah sampai nak buat time table. Cukuplah sekadar meluangkan masa sekitar 1-2 jam untuk belajar.

Jika dapat 10 minit/sesi pun okey. Bila dia dah suka, lama-lama nanti automatik dia leka untuk belajar.

Bagaimana Nak Tarik Minat Anak Belajar? Boleh Cuba Ibu Ini Kongsi Tip

5. Jangan paksa

Anak-anak ni dia mudah bosan. Bila kita buka je buku atau suruh dia belajar, memang payah nak fokus dan adakalanya dia memberontak. JANGAN PAKSA. Biarkan dahulu. Perhatikan dahulu cara dia. Seperti Damia, dia suka belajar bila buka tv. Kena sabar dan selalu lihat perkembangan dan minatnya.

6. Have fun

IKLAN

Jangankan budak-budak. Mak bapak budak pun malas nak belajar kalau tak kena cara.Tapi, kanak-kanak ni lebih mudah di lentur minatnya. Caranya, kita ibu bapa ni kena kreatif semasa sesi pelajaran.

Korang boleh bawa anak-anak pergi ke taman untuk belajar. Mereka ni lebih mudah mengingat bila melihat benda yang real. Sebagai contoh, kita tunjukkan bunga. Kita ceritakan bunga tu warna apa, berapa kelopaknya, berbau wangi/sebaliknya.

7. Elak perkataan JANGAN

“Jangan malas belajar” “Jangan tengok tv” “Jangan main benda tu”. Sebaliknya TUKAR kepada,  “Kakak, jom kita lukis bunga” “Kakak, jom kita baca buku” “Jom kita nyanyi” Ingat tau korang. Kata-kata yang baik, akan menghasilkan result yang baik.

8. Pillow talk

Ni istilah orang puteh. Dalam masa melayunya “cakap bantal”. Bukan cakap dengan bantal tau. Hahaha. Maksudnya, sebelum tidur, ibu akan ulangkaji secara lisan tentang apa yang telah kami lalui/pelajari siang tadi.

Dan waktu ini, memang sangat membantu untuk kita sebagai ibu untuk jalinkan hubungan yang akrab dengan anak. Ketika dia sedang mamai nak tidur tu, korang ucap/DOA yang baik-baik untuknya. Jika boleh, peluk dia sekali. This one yang ibu JARANG miss sejak Damia berusia 3 tahun.

Sekarang dia dah 5 tahun. Alhamdulillah dia sangat suka bila di ajak untuk belajar/ulang kaji.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI