Keputusan Elfira Loy menghantar anak sulungnya, Muhamad Rayyan Khalaf yang baru berusia 2 tahun ke sekolah, adalah untuk meningkatkan penguasaan kemahiran motor dan skil bersosial.

Menerusi laporan Kosmo, Elfira mempertahankan tindakannya menghantar Rayyan ke sekolah, dan menegaskan semua itu terpulang kepada kehendak masing-masing sebagai ibu bapa.

Menurut Nurul Elfira Loy Ahmad Sabri itu, beberapa kajian yang dijalankan menunjukkan sebenarnya banyak manfaat menghantar anak-anak kecil ke sekolah pada usia kecil.

“Menghantar anak-anak kecil ke taman asuhan (playschool) akan membantu mereka untuk membangunkan kemahiran ‘motor’ (aktiviti yang melibatkan pergerakan otot dalam badan).

“Mereka juga dapat membangunkan kemahiran sosial dan harian. Memang ada kajian menunjukkan perbezaan antara kanak-kanak yang aktif bermain dengan yang kurang melakukan aktiviti yang merangsang kemahiran motor,” katanya menerusi satu entri dalam Instastory.

IKLAN

Ujar Elfira lagi, sekiranya ada ibu bapa belum bersedia menghantar anak kecil ke taman asuhan, ia tak salah dan masing-masing ada pendirian.

“Jika rasa tak bersedia nak hantar anak kecil ke sekolah tidak mengapa. Boleh je buat aktiviti bersama anak-anak di rumah,” ujar Elfira, 27.

IKLAN

Cuma dia berasa sedikit terganggu apabila ada pihak yang mempersoalkan tindakan dirinya menghantar anak ke taman asuhan atau sekolah ketika masih berstatus kanak-kanak kecil.

“Biarpun saya tidak masuk mengambil pusing tentang mesej (dari netizen), saya juga rasa terganggu dan perlu terangkan berkenaan stigma sesetengah ibu bapa yang berfikiran mengapa anak-anak terlalu awal ke sekolah,” katanya.

Elfira Loy mendirikan rumah tangga dengan Muhamad Faris Khairol Anuar pada 1 Januari 2019 dan dikurniakan seorang cahaya mata pertama lelaki bernama Muhamad Rayyan Khalaf pada 1 Oktober tahun yang sama.

IKLAN

Kredit: Kosmo

Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?

Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa. Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)