Kuning yang tinggi boleh menyebabkan kecacatan otak dan kematian. Kuning memang selalu terjadi dikalangan bayi yang baru lahir. Kenapa darah bayi perlu diambil lagi selepas 2 minggu jika kuning tidak turun? Mungkin ramai ibu bapa yang mengeluh. Ikuti perkongsian Dr. Erna.

Bahaya Kalau Bacaan Kuning Bayi Tinggi, Boleh Menyebabkan Kecacatan Otak & Kematian

Kenapa kena ambil darah baby lagi lepas 2 minggu kalau kuning tak turun?

Untuk bayi yang dilahirkan secara normal, jika sudah hari ke14 dan bacaan kuning masih tinggi dan baby juga masih kuning, kita akan ambil darah untuk lihat fungsi hatinya, buah pinggangnya, darah biasa (darah merah, putih, kuning), air kencing untuk lihat apakah penyebab kuning masih tinggi.

Bahaya Kalau Bacaan Kuning Bayi Tinggi, Boleh Menyebabkan Kecacatan Otak & Kematian

IKLAN

Untuk bayi pramatang, kita lihat pada hari ke 21.

Jangan risau, doktor bukan sengaja nak cucuk bayi anda. Ianya dilakukan untuk memastikan kuning bayi anda adalah jenis yang normal (disebabkan oleh susu badan atau jenis darah).

IKLAN

Kuning yang tinggi boleh menyebabkan kecacatan otak dan kematian. Maka, perkara inilah yang doktor mahu elakkan daripada berlaku.

Dan, tolonglah jangan ambil apa apa supplemen semasa anda mengandung. Ramai yang bayi yang fungsi hatinya ada masalah sikit dan bila ditanya memang ibunya ada makan supplemen semasa mengandung.

Bahaya Kalau Bacaan Kuning Bayi Tinggi, Boleh Menyebabkan Kecacatan Otak & Kematian

IKLAN

Supplemen iron dan calcium juga biarlah dapatkan nasihat doktor dahulu. Dan belilah di farmasi yang berdaftar. Dapatkan nasihat doktor yang tidak menjual produk ya.

Risau sangat tengok ramai sungguh bayi yang jaundisnya tinggi tinggi betul

Sumber: Dr Erna Nadia

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI