Memandangkan sekarang ini kebanyakan wanita boleh memandu kenderaan sendiri untuk ke mana-mana pastinya lebih mudah bergerak. Bagaimanapun dalam situasi di mana wanita yang memandu dan membawa anak-anak kecil dalam kereta melalui tol, ada harinya terlupa pula untuk top up kad tambah nilai.

Jadi nak tak nak, terpaksa ke pondok top up dan meninggalkan anak-anak sekejap. Keadaan ini sebenarnya boleh membahayakan keselamatan diri sendiri dan anak dalam kereta. Jika ada pasangan tiada masalah.

Apa yang dikongsikan oleh El Ameerah ini boleh dijadikan panduan bersama.

Pihak PLUS bagi beritahu, jika kita exit tol dan tiba-tiba baki tak cukup, kita perlu tekan button intercom dan tunggu runner PLUS dtg.

Runner akan bantu kita untuk topup dan serahkan semula kad TnG kita.

IKLAN

Untuk semua pengguna jalan raya, pegawai tu pesan janganlah membahayakan nyawa anda dengan melintas dari lorong ke lorong. Perkara ini bertentangan dengan SOP pihak PLUS.

Jika kenderaan belakang anda dah bunyikan hon sbb marah ke apa2, just stay calm sampai runner PLUS dtg.

Again, jangan keluar dari kereta dan pergi ke pondok topup.

Pihak PLUS beritahu, insiden pengguna yg melintasi lorong untuk ke pondok topup adalah perkara yang tidak patut berlaku.

Jika runner di tol itu mengarahkan pengguna utk datang sendiri ke pondok topup, maka dia telah melanggar SOP dan pengguna dinasihatkan buat aduan segera.

PLUS sendiri akui ada keadaan di mana pengguna memang impossible utk tinggalkan kereta. Contohnya, memang tak boleh berjalan (OKU), wanita sarat mengandung atau pun ada baby dalam kereta.

So lepas ini, especially wanita-wanita. Kalaulah berlaku insufficient balance, terus tekan button intercom dan tunggu bantuan runner.

Pegawai itu pesan, jangan panick dan tolong jangan membahayakan nyawa anda.

Apapun, lebih bagus jika kita pastikan kad kita cukup baki. TAPI ada juga keadaan di mana sesetengah dari kita yg nasib tak berapa baik. Time nak exit tu lah baki tak cukup.

Kita janganlah marah-marah dan hon berkali-kali bila nampak ada pengguna yg tak cukup baki.

Hari ini hari dia susah. Esok lusa entah-entah hari kita pulak.

Kredit: El Ameerah