Kebanyakan warga kota berpusu-pusu memenuhi lebuhraya menuju ke destinasi kampung halaman. Balik raya membawa bayi dan kanak-kanak, ibu ayah mesti tahu caranya.

Perkongsian daripada Uswatun Hasanah, Konsultan Tangisan Bayi Malaysia ini boleh ibu bapa aplikasikan. Pengggunaan kerusi keselamatan atau car seat amat penting untuk mengurangkan risiko kecederaan seandainya berlaku kemalangan.

Balik Raya Bawa Bayi, Ibu Ayah Kena Kerap Berhenti. Keluarkan Anak Dari Carseat 2 Jam Sekali

Namun, menurut Uswatun, ia penting kerana fitrah bayi dan kanak-kanak meniarap dan merangkak. Ibu bapa tidak boleh kedekut meluangkan sedikit masa, setiap dua jam untuk memberhentikan kenderaan dan mengeluarkan si manja sebentar bagi menikmati kelegaan tubuh.

5 INFO DAN TIP ‘TRAVEL’ JAUH DENGAN ANAK KECIL

#1: MEMASANG SUNSCREEN

Pasang ‘suncreen’ atau letak kain untuk elak silau yang buat anak tak selesa. Jika anak anda jenis yang mudah teruja dengan ransangan sekeliling dan sukar tidur akibat ini, menghalang pemandangan dengan cara begini boleh menyelesaikan hal ini. Lebih lagi, tahukah anda, bila retina mata menangkap jumlah cahaya yang kurang, pengeluaran hormon tidur iaitu Meletonin akan jadi lebih efektif.

#2: SEDIAKAN SLEEP PROP

Tiru semula cara tidur anak yang biasa seperti ketika tidur dirumah mengikut umur masing-masing. Cara tidur adalah peralatan tidur (sleep prop) sepertinya bantal, katil, selimut dan penutup mata untuk orang dewasa. Kita mendapatkan ‘sleep prop’ ini setiap kali mahu masuk tidur, bukan?

Maka, untuk anak kecil, misalnya jika anak biasa berbedung, bedunglah sebelum meletak anak didalam car seatnya. Jika anak biasa tidur ditemani ‘white noise’ , bawalah sumber bunyian tersebut contohnya patung berbunyi atau CD nya.

IKLAN

Sebahagian bayi merasa cukup dengan bunyi enjin kereta sedia ada. Jika anda menaiki kapal terbang, pilihlah tempat duduk berdekatan enjin untuk sumber bunyi. Jika anak mengguna buai? Biasanya hayunan dari gerakan kereta sudah memadai terutama bila anak di bedung dan dipasangkan ‘white noise’ secara serentak.

Balik Raya Bawa Bayi, Ibu Ayah Kena Kerap Berhenti. Keluarkan Anak Dari Carseat 2 Jam Sekali

#3: MESTI TAHU PUNCA BAYI MENANGIS

Mengapa bayi resah dan menangis jika kereta berhenti di lampu merah atau bergerak amat perlahan akibat kesesakan?:

1. Kerana ‘matinya’ sensasi hayunan bila kereta berhenti bergerak. Sensasi hayunan tak kira dalam bentuk apa: dodoi, gendong, tepuk-tepuk dan buaian di gemari SEMUA kategori bayi kerana mereka telah kenal nikmat di hayun sejak di kendong rahim.

2. Cuaca yang panas (Malaysia ler tu..) menyumbang kepada kenaikan suhu kereta. Cermin tertutup memerangkap udara panas dan dalam masa yang sama bertindak sebagai konduktor haba. Pada suhu 27 darjah, 10 minit sudah cukup untuk menaikkan suhu ke paras bahaya.

Oleh kerana suhu badan anak kecil menaik 3 hingga 5 kali ganda lebih cepat dari orang dewasa, badan mereka akan berpeluh lebih banyak bila aliran darah ke kulit menambah. Berpeluh berlebihan meningkatkan dehidrasi malah memberi stress kepada jantung untuk mengepam darah lebih laju.

IKLAN

Ini adalah mengapa anak yang mula bahang dan kepanasan mula hilang sabar, hatta Bayi ‘easy going’, hatta bayi yang asalnya tak berbuai pun.

Balik Raya Bawa Bayi, Ibu Ayah Kena Kerap Berhenti. Keluarkan Anak Dari Carseat 2 Jam Sekali
Gambar: Freepressjournal

#4: PERHATIKAN ANAK TERTIDUR DALAM CAR SEAT

Adalah tidak selamat untuk membiar anak kecil lena di ‘car seat’ untuk tempoh begitu lama. Lebih kecil usia bayi anda, lebih besar risikonya. Beberapa kajian ulangan mendapati, kadar degupan jantung dan pernafasan bayi kecil mula meningkat selepas 30 minit berada didalam ‘car seat’ dan kadar oksigen dalam darah mula menurun.

Bayi kecil

Mengapa?. Ini kerana bayi kecil tiada kawalan otot kepala. Kedudukan kerusi yang condong 40 darjah dan posisi ‘terhimpit’ dalam car seat menyumbang kepada masalah pernafasan bebas dan lapang.

Balik Raya Bawa Bayi, Ibu Ayah Kena Kerap Berhenti. Keluarkan Anak Dari Carseat 2 Jam Sekali
Gambar: pazerandepstein.com

Kanak-kanak

IKLAN

Buat anak yang lebih besar, mereka tetap harus diperhatikan bila kepala mereka mula melentok ke dada. Berat kepala yang menekan dada boleh menyempitkan laluan udara lalu mencetus asphyxiation (lemas).

Sifir mudahnya: car seat untuk tujuan ‘traveling’ paling selamat, tetapi katil yang rata adalah tempat tidur paling selamat buat bayi, bukan ‘car seat’. Ini bukan sahaja benar untuk car seat, tetapi juga teraplikasi dengan sebarang bentuk sistem ‘traveling’ anak kecil termasuk kereta sorong. Keluarkan anak dari ‘car seat’ setiap sekurang-kurangnya 2 jam sebelum kembali meletakkan mereka di dalam ‘car seat’.

Balik Raya Bawa Bayi, Ibu Ayah Kena Kerap Berhenti. Keluarkan Anak Dari Carseat 2 Jam Sekali

#5: SEDIAKAN MASA BERHENTI

Jangan kedekut masa untuk berhenti seketika ,beberapa kali bagi memberi ruang anak kecil ‘melonggarkan’ otot, menyedut udara segar, meredakan pemandangan dengan berlari, bergolek-golek, berbaring rata, meniarap dan sebagainya.

Adalah tidak realistik untuk memiliki misi sampai cepat ke destinasi dengan ‘memerangkap’ anak kecil berjam-jam malah mungkin berbelas jam dalam ruang tertutup yang bertentangan dengan fitrah mereka.

Balik Raya Bawa Bayi, Ibu Ayah Kena Kerap Berhenti. Keluarkan Anak Dari Carseat 2 Jam Sekali

 

Sumber: Baby Language

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI