Anak duduk dalam posisi W sitting sememangnya sudah diketahui kurang bersesuaian dan banyak keburukannya namun bila anak sudah terbiasa, ternyata tabiat ini begitu sukar untuk diubah.

Mengubah anak kembali pada posisi duduk bersila dan sebagainya memerlukan masa. Ahli terapi cara kerja, Pn Ayesha Sairi berkongsi tip untuk kembalikan anak kepada posisi yang betul.


Duduk W-Sitting

“Anak saya suka duduk w-sitting, Puan. Walaupun saya dah tegur dia banyak kali, dia tetap akan kembali duduk dalam posisi w”

“Anak Puan umur berapa?”

“6 tahun”

Ibubapa yang saya kasihi, saya menerima persoalan ini semasa bengkel yang saya sertai pada hari Sabtu lepas. Ibu ini sedar yang duduk w-sitting ini tidak baik untuk anaknya. Tetapi ibu buntu cara apa lagi yang boleh dilakukan supaya anak boleh duduk dengan baik.

Duduk dengan baik di atas lantai bermaksud berada di dalam posisi bersila, bersimpuh dan juga melunjur. Bukan dalam posisi w-sitting.

IKLAN

Anak yang sudah berusia 6 tahun mungkin sudah jadikan cara duduk w-sitting sebagai sesuatu yang normal untuknya.

Sebagai seorang ibu, pastilah beliau berasa risau dengan situasi anaknya itu. Beliau sudah tahu kesan buruk apabila anak berada dalam posisi w-sitting.

Saya menerangkan kepada ibu dan semua peserta bahawa:

IKLAN

* Anak tersebut mungkin sudah jadikan w-sitting sebagai satu habit, satu kebiasaan untuknya.
* Ibu sudah melakukan sesuatu yang betul iaitu dengan menegur anak setiap kali anak duduk dalam posisi w-sitting
* Anak kemungkinan mempunyai otot teras atau ‘core musle’ yang lemah.
* Posisi w-sitting ini tidak memerlukan otot teras anak untuk bekerja dengan kuat bagi menstabilkan badan. Kaki anak yang membentuk huruf w dapat membantu menstabilkan badan.
* Kesannya, otot teras anak tidak kuat dan anak akan mudah berasa letih untuk stabilkan diri sendiri dalam posisi duduk yang lain.

Saya mencadangkan kepada ibu untuk
✅ Galakkan anak lakukan aktiviti motor kasar. Antaranya ialah:
– berguling
– jalan itik atau animal walk yang lain
– merangkak
– lompat bintang
– lompat di atas trampoline

✅ Banyakkan aktiviti tummy time atau berada dalam posisi meniarap. Ia membantu untuk kuatkan otot teras.

Kadang-kadang, anak bukan tidak mahu ikut permintaan ibu, tetapi dia tidak boleh. Oleh itu, kami sebagai terapis akan lihat kemahiran asas yang diperlukan untuk lakukan sesuatu.

IKLAN

Sekiranya yang asas itu tidak dikuasai, tumpukan kepada kemahiran asas tersebut. ‘Back to basic’ kata orang putih.
Harap dapat membantu serba sedikit.


2 keburukan W-sitting

1. Tidak bagus untuk perkembangan fizikal terutamanya untuk bahagian lutut dan pinggang.

2. Menyumbang kepada kurangnya otak kanan dan kiri anak berhubung.

Menarik:

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)