Salah satu bahan baik untuk tubuh ialah DHA dalam ikan. DHA memainkan peranan yang amat penting dalam perkembangan sistem saraf dan sel otak.

Phosphatide dalam ikan terlibat secara aktif dalam metabolisme kolesterol, mencegah pengumpulan kolesterol dalam darah, membantu membuang kolesterol yang tidak baik daripada tubuh, mencegah obesiti, dan melindungi sistem kardiovaskular. Kandungan ini juga boleh menghalang pelbagai jenis kanser.

Secara ringkasnya, ikan adalah amat penting.

Bagi yang nak cuba beri ikan pada anak, boleh cuba resipi yang dikongsi ibu ini. Selamat mencuba!

Harini cuba buat kuah bersantan kat baby Inca. Sebelum ni pernah buat time dia umur bawah setahun. Tapi dia tak suka😅

IKLAN

Sekarang dah setahun lebih ibu buat balik. Alhamdulillah. Siap menambah lauk! 🤩 Bau time masak tu pon wangiii betol memang bikin terliur😋

IKAN MASAK LEMAK LABU

(resepi baby 7 bulan ke atas)

Bahan-bahan:
✅ Bawang putih
✅ Bawang holland
✅ Isi ikan putih
✅ Mirepoix
✅ Susu full cream @ santan segar
✅ Kunyit serbuk sedikit
✅ Labu kuning (potong kiub)
✅ Park choy (any sayur pilihan)

IKLAN

Cara penyediaan:
1️. Tumis bawang putih + bawang holland
2️. Masukkan sikit air + mirepoix 1 cube
3️. Masukkan susu full cream @ santan
4️. Sedikit kunyit serbuk
5️. Masuk isi ikan dan labu
6️. Masuk park choy (racik)

Siap! Super simple tapi anak berselera makan🤩

IKLAN

Khasiat Ikan Untuk Bayi:

Ikan ialah makanan yang mengandungi banyak nutrien penting untuk tubuh seperti protein, asid amino, omega-3, methionine, tyrosine, lysine, tryptophan, dan sebagainya. Protein yang terkandung dalam ikan adalah mudah untuk dicerna berbanding dengan yang ada dalam daging.

Ikan mengandungi beberapa jenis bahan-bahan lemak seperti lipid yang merupakan asid lemak tak tepu. Asid lemak ini adalah baik untuk tubuh dan mengelakkan lemak dalam darah, yang menjurus kepada obesiti.

Kredit: Nadia Amalina

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!