Tular satu video di mana seorang bapa menolak anak jatuh dari stroller kemudian melenyek anaknya dengan menggunakan stroller tersebut. Dalam rakaman video itu, jelas kedengaran suara anaknya menangis dan tantrum.

Bapa Kejam Sengaja Tolak Anak Kecil Jatuh Stroller, Hentak Anak Dengan Kuat!

Video tular ini yang tidak dapat dikenalpasti lokasinya telah mencetuskan kemarahan netizen. Rata-rata menggunakan tanda pagar #PDRM dan meminta pihak berkuasa mengambil tindakan keatas bapa ini. Memang sangat jelas kekasaran yang dilakukan ke atas anak kecil tersebut. Daripada video itu, anggaran umur anak berusia 2 tahun lebih – 4 tahun.

Bapa Kejam Sengaja Tolak Anak Kecil Jatuh Stroller, Hentak Anak Dengan Kuat!

Perilaku keganasan seperti itu sememangnya salah dan tidak patut berlaku lebih-lebih lagi di tempat awam. Ibu bapa harus faham, anak yang tantrum sebenarnya cara mereka berkomunikasi dan tantrum di kalangan kanak-kanak adalah normal kecuali anak tersebut menunjukkan sikap abnormal seperti mencederakan diri sendiri.

Kredit Video: Satu Malaya

Bagi ibu bapa yang kurang memahami apa itu tantrum dalam kalangan anak kecil, ikut perkongsian daripada Doc Abdul Rahim Nor.

 

ILMU TANTRUM. Artikel 1126.

“Mengapa anak/cucu anda Tantrum? Macamana Nak Mengatasi Tantrum Anak/Cucu Anda?”

Anda mesti ada bekal SEDIKIT ILMU ni sebelum anda bertindak jika anda hadapi anak/cucu yang TANTRUM!!

Bapa Kejam Sengaja Tolak Anak Kecil Jatuh Stroller, Hentak Anak Dengan Kuat!

A. Anda boleh tak CONTROL emosion kita bila anak/cucu TANTRUM depan anda di khalayak ramai? Rasa macam nak tampaq/balun ke? Nak pujuk ke? Nak biar je ke? atau rasa nak cekek je……. Jangan jadi kes berat pula tu.

IKLAN

B. Tantrum ni adalah keadaan ketika anak/cucu anda meluahkan EMOSI geram & frustration dengan cara:

1.SUARA: seperti menangis kuat-kuat, atau kata-kata kasar dan lain-lain

2.PHYSIKAL: berguling-guling di lantai, pukul-pukul atas lantai, menghentak-hentak kaki, meronta-ronta, melempar barang dan lain-lain

Hal ni pasti buat anda akan stres dan hilang pertimbangan. Tapi JANGAN TERKEJUT, sebenarnya TANTRUM ni NORMAL rupanya DAN sebagian dari proses perkembangan otak, physikal dan naluri anak/cucu kita.

Bapa Kejam Sengaja Tolak Anak Kecil Jatuh Stroller, Hentak Anak Dengan Kuat!

C. Ilmu doc nak share-share dengan uoll:

1. Tantrum dialami oleh anak/cucu anda di usia 1-4 tahun. Ketika anak/cucu melepaskan perasaan mereka, kita sebgai ibubapa JANGAN pula terikut emosi, panas baran atau naik angin atau naik tangan pula…. nanti ANDA PULA YG TANTRUM!!! bukan anak/cucu anak. Ingat TANTRUM pada anak-anak NORMAL. Tapi ada batas-batasnya. Kalau tantrum dari orang DEWASA macam doktor atau anda ni, ABNORMAL la.

2. Sebab utama Tantrum pada anak/cucu kita kerana terbatasnya mengungkap bahasa untuk mereka luah expressi/perasaan/kehendak mereka. Mereka tak tahu nak explain apa yang sebenarnya mereka hendaki kepada kita dengan kata-kata. Tata bahasa mereka masih cetek. Mereka akan luah perasaan mereka dengan menangis, menjerit, meronta, mengulingguling atau hentak kakitangan ke lantai dan lain-lain.

IKLAN

3. Ada tantrum/mengamuk di lakukan kanak-kanak tersebut sebab mereka tahu dengan cara begitu mereka mendapat perhatian kita lalu dapat apa yg mereka inginkan. Atau dengan cara itu mereka beri tahu yang mereka tak setuju dengan cara atau dengan kata-kata kita. Mereka akan ulang perbuatan ni selalu. Maka JANGAN biar ia berterusan, takut-takut menjadi kebiasaan atau tabiat buruk hingga umur dewasa.

4. Kita perlu tau, ukuran & kemantangan otak kita 50% pada umur 1 tahun, 80% ketika 3 tahun, 90% pada umur 5 tahun. Fully mature umur 25 tahun. Maka kefahaman, vocabulary & kematangan kanak-kanak amat cetek berbanding kita. Jangan anda fikir, kanak-kanak berfikiran macam anda. Hadapi Tantrum anak/cucu kita dgn BIJAKSANA.

5. Jenis Tantrum yang mendera atau melukakan diri sendiri oleh kanak-kanak amat membahayakan diri mereka seperti menghantuk kepala mereka di lantai. Boleh akibatkan perdarahan dalam kepala atau otak. Atau meluka/megigitkan diri, amat menyedihkan.

6. Kerap berlaku tantrum pada kanak-kanak yang ada gangguan peribadi, masalah psikology depressi, autisme, deslexia, dan lain-lain.

Bapa Kejam Sengaja Tolak Anak Kecil Jatuh Stroller, Hentak Anak Dengan Kuat!

D. Cara-cara menghentikan tantrum pada anak:

1. Cuba tenangkan diri, take it easy & relax je.

Ketika anak uoll tantrum, kita kenalah relaxkan emosi kita yang geram supaya tak melonjak naik dan jangan balas MENYALAK atau memaksa anak menghentikan amukannya atau tangankan mereka. Sepatutnya kita COOL DOWN diri kita dulu & bawa anak/cucu ke tempat yang lebih sepi untk tenangkan emosinya. Kita perlu TAHAP KESABARAN YANG TINGGI MENGHADAPI anak yang tantrum ni.

IKLAN

2. Cuba cari penyebab mengapa anak/cucu tu tantrum ketika tu?

– Mungkin kehendak mereka kita tak penuhi.
– Kemungkinan kelaparan.
– Mereka letih & mengantuk tapi susah mereka khabarkan kepada kita kerana belum pandai memberitahu kehendak mereka. Baru lah mudah kita atasi tantrum mereka.

3. Alihkan perhatian anak/cucu anda.

Ibu bapa patut mengalihkan perhatian mereka ketika mereka tantrum. Focusing mereka sangat mudah beralih kepada sesuatu yang lebih tertarik atau sesuatu yang baru. Beri mainan kesukaan seperti belon, main bubble dan lain-lain atau mknan kesukaan mereka ketika mereka tantrum.

4. Jangan biar saja anak/cucu tantrum seorang diri sehingga keletihan kerana emosi mereka akan lebih tertekan & rasa diri mereka tak dipedulikan atau tak dikasihi oleh anda.

5. Jangan memukul anak/cucu anda.

Ketika mereka tantrum, jangan tangan-tangankan, memukul atau mencubit mereka. Sebaliknya kita sepatutnya memeluk atau mencium mereka untuk menenangkan emosinya yang mereka anggap anda ambil peduli & mencintai mereka.

Bapa Kejam Sengaja Tolak Anak Kecil Jatuh Stroller, Hentak Anak Dengan Kuat!

E. Cubaan-cubaan yang dibuat ibu bapa terkini bila anak/cucu mereka tantrum:
Anda boleh cuba:

1.Ada yang cuba MENGAJUK tantrum anak/cucu bersama mereka. Mereka berhenti tantrum tu dengan tiba-tiba. Mungkin mereka rasa heran/pelik, kita pun boleh “Pura2” buat tantrum tu kerana mereka pun “pura-pura” buat tantrum untuk ambil perhatian je.

2. Kebanyakan ambil video anak/cucu tantrum. Bila ditunjuk kepada mereka, mereka berasa malu, lalu berhenti tabiat tersebut.

F. Nasihat doktor: Kalau tantrum anak/cucu anda kerap, berpanjangan/lama, nampak pelik dari normal, atau anak/cucu mendera atau menyakiti diri mereka sendiri atau orang lain, elok consult pakar paediatrik perilaku anak/cucu ni. Kemungkinan anak/cucu ni ada penyakit sampingan seperti penyakit gangguan peribadi, masalah psikology depressi, autisme, deslexia, deprexia, pathologi, gangguan otak & emosi, autism dan lain-lain. Rawatannya bergantung pada penyakitnya.

Sumber:
Doc Abdul Rahim Nor
#KlinikAbdulRahim
2-D Pangsapuri Garuda,
11900 Bayan Lepas,
Penang.
Tel:04-6444181

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI