Ahli perniagaan, Sharifah Nabilla Al-Yahya Syed Sheh terkejut apabila mendapati anak sulungnya, Ammara yang baru berusia 5 tahun rupanya mengalami masalah rabun mata.

Menurutnya, dia tergerak hati untuk membuat pemeriksaan mata baru-bari ini dan ternyata selama ini penglihatan anak sulungnya itu kabur sejak bayi.

Reaksi ammara first time pakai spec

“Rupanya ammara rabun jauh since dari kecil lagi dan belle baru tau baru baru ni itupun sebab belle tergerak hati untuk buat checkup mata dia.

IKLAN

“Vision mata dia rendah dan selama ni dia nampak blur je. Ammara ingat vision blur tu normal sebab memang dari kecil itu yang dia nampak. sebab tu dia tak pernah complain kata tak nampak. Dan belle pun tak tau kata dia rabun.”

Pengusaha empayar perniagaan muslimah berjenama Bella Ammara ini tidak menyangka power mata anaknya mencecah 500 di kedua-dua belah mata. Tambahnya lagi, kemungkinan Ammara rabun disebabkan faktor genetik memandangkan suaminya juga mengalami masalah yang sama ketika kecil.

“Bayangkan power mata dia 500 dua dua belah mata. Doktor cakap memang ada kids yang rabun dari kecil sebab faktor genetik. samalah macam daddy dia. And harini first time dia pakai spec and belle sengaja bawa dia tengok diluar rumah untuk dia menikmati sekeliling dengan clear.

IKLAN

“Reaksi ‘wow’ ammara pastu dia cakap ‘now i can see u clearly’ rasa sebak pulak.”

Sharifah Nabilla atau mesra dipanggil Bella juga meminta warga maya yang mempunyai masalah yang sama jika sudi berkongsi pengalaman agar bermanfaat untuk semua.

IKLAN

“Siapa yang ada pengalaman rabun since kecil dan baby boleh la share pengalaman korang macam mana. semoga berguna untuk belle dan juga orang lain.”

Rata-rata warga maya memberikan nasihat tak kurang juga ada yang berkongsi pengalaman yang sama.

pijahisham
sayaa. mmg rabun dari kecil. start dari umur 6thn pakai spek..sampai lah skrg. mmg dari faktor genetik. Bila bsr nak pakai contact lens, mmg kena guna contact lens custom. Kalau buat dekat focus point diorg akan custom lens dekat hong kong. Nak drive malam pun xbest sbb silau tgk lampu2.

lydiasafuan
Ibu bapa kena aware dengan kelakuan anak anak yang ada vision problem. 1. Tengok tv dengan keadaan teleng kepala. 2. Mengecilkan mata. 3. Sering menggosok mata. 4. Pening kepala. 5. Prestasi pembelajaran anak menurun mungkin sebab mata dia x nampak. Kalau tanda tanda ni ada. Cecepat bawak anak anak untuk check mata. Jangan sampai mata anak kita kena lazy eye. Iaitu bila dibetulkan dengan power pun anak x kan nampak jelas seperti biasa.

Kredit: Bella Al-Yahya

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)