Umum mengetahui pemberian makanan pejal kepada bayi adalah pada usianya 6 bulan. Namun lain pula kisahnya dengan anak kesayangan Dr Say Shazril Shaharuddin dan Dr Azura Abas yang kini sudah pun dibenarkan untuk memulakan makanan pejalnya oleh doktor pakar pada usia empat bulan.

Terbaru, Dr Say berkongsi diinstagramnya menyatakan rasa terujanya dengan perkembangan Ace. Malah kongsinya lagi, jangan sesekali cuba menyuapkan makanan pertama pada bayi melainkan telah mendapat nasiat daripada pakar kanak-kanak.

Ambil Suntikan Pneumococcal

Hari ni hari suntikan optional vaccine Ace yakni Pneumococcal & Rotavirus di @andorrahospitalofficial. Seperti biasa bila berjumpa pakar kanak-kanak kami, Dr Asmiati semestinya terkejut beliau melihat kesemangatan Ace yang ditimbang tadi, 8.7kg peeps!

IKLAN

Ace 4 Bulan & Dah Boleh Makan!

Selepas ditanya & diperiksa perkembangan Ace yang sedikit advance untuk dia yang berumur 4 bulan, Dr Asmiati menyampaikan berita yang agak excited untuk saya dengari.

Yakni Ace dah boleh start WEANING (makan)! Pada awalnya terkejut saya dibuatnya sebab mengikut practice, babies patut start weaning sewaktu 6 bulan tapi memandangkan perkembangan Ace laju dari biasa maka pakar membenarkan kami beri dia makan. Apa lagi, terus saya call bini dan terus bini ajak shopping!

Harus ditekankan sekali lagi berapa cepat babies boleh start makan bergantung kepada nasihat daripada pakar kanak-kanak. Jika tidak secara am nya, 6 bulan baru kanak-kanak boleh makan.

Anyway tq Dr Asmiati from @andorrahospitalofficial for this amazing news. Ace pun turut hepi boleh makan tu yang dia tersenyum manis tu hehe.

View this post on Instagram

Topik : Ace 4 Bulan & Dah Boleh Makan! . Arini hari suntikan optional vaccine Ace yakni Pneumococcal & Rotavirus di @andorrahospitalofficial. Seperti biasa bila berjumpa pakar kanak2 kami Dr Asmiati semestinya terkejut beliau melihat kesemangatan Ace yg ditimbang tadi, 8.7kg peeps! Selepas ditanya & diperiksa perkembangan Ace yg sedikit advance tuk dia yg berumur 4bulan, Dr Asmiati menyampaikan berita yg agak excited tuk sy dengari. . Yakni Ace dah boleh start WEANING (makan)! Pada awalnya terkejut sy dibuatny sb mengikut practice, babies patut start weaning sewaktu 6 bulan tp memandangkan perkembangan Ace laju dari biasa maka pakar membenarkan kami beri dia makan. Ape lagi, trus sy call bini & trus bini ajak shopping! Harus ditekankan sekali lagi berapa cepat babies bley start mkn bergantung kpd nasihat drpd pakar kanak2, jika tidak secara am nya, 6bulan baru kanak2 boleh makan. Anyway tq Dr Asmiati from @andorrahospitalofficial for this amazing news. Ace pn turut hepi bley mkn tu yg dia tersenyum manis tu hehe.

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on