Siapa sangka hanya dengan memberi anak makan buah tembikai boleh menyebabkan anak tercekik dan hampir meragut nyawa.

Puan Syazwanie Afiqah Mohd Kushari telah berkongsi detik cemas apabila anaknya tercekik sisa buah tembikai. Mengaku salahnya, dia berkongsi cerita ini sebagai panduan ibu bapa di luar sana agar lebih berhati-hati ketika memberi anak kecil makan.

Saya kan.. Nak cerita something. Buat pengajaran. Salah saya.

Haritu saya keluar dengan baby jalan-jalan. Lupa nak bawak makan dia. Saya pun beli lah buah tembikai yang potong-potong tu.

Sedap Nampak Baby Nyonyot Buah Tembikai

Saya bagi baby nyonyot. Sedap nampak dia nyonyot. Suka bebenor. Lepas tu dia tak nak lagi dah. Saya ada nampak macam sisa buah tembikai kat tepi2 mulut dia. Saya lap pastu saya sambung berjalan.

Nampak Muka Baby Tak Bermaya

Saya nampak muka dia memang tak bermaya. Tapi dia diam je. Dia mmg jenis kurang menangis. Saya tak pikir apa. Tiba-tiba dia muntah air banyak sangat. Entah lah memang tak fikir. Lepas tu dia muntah lagi. Saya pelik, ada pehal dengan tembikai tu ke?

Apply First Aid Untuk Budak Tercekik

Lepas tu saya tergerak hati nak korek mulut dia. Turned out ada sikit sisa buah tembikai dalam mulut dia besar satu ruas jari kelingking. Saya cepat2 buang. Then saya apply first aid untuk budak2 tercekik. Alhamdulillah lepas tu semua okay. Dia pun okay sambung gelak balik. Tapi mama abah tak da mood nak berjalan. Terus balik.

Tak Perasan Masa Tengah Nyonyot, Dia Tergigit Tembikai Guna Gusi Dia

Rupanya masa dia tgh nyonyot saya tak perasan dia ada tergigit guna gusi dia. Saya patut perasan bila saiz tembikai tu mengecil. Sebab kalau dia nyonyot mestilah saiz lebih kurang je cuma isi je da kene sedut kan? Entahlah.. bengap betul. Apa lah saya pikir.

Rasa Bersalah, Rasa Useless Sangat

Memang terkesan sangat. Sampai sekarang terkesan. Benda dah jadi dekat dua minggu tapi sampai skrg masih terasa. Terdiam. Rasa bersalah sangat. Rasa useless sangat. Rasa kecewa dengam diri sendiri. Kadang kalau teringat saya menangis sebab saya ada terbaca kes macam ni tapi saya tak alert. Tak hati-hati. Allahu..

Bersyukur Pernah Terbaca Artikel Cara Handle Anak Tercekik

Satu yang saya bersyukur, hari sebelum tu saya share artikel tentang apa perlu kita lakukan kalau budak tercekik pada suami saya, saya bgtau dia, “Nauzubillah.. tapi sebagai panduan..”Tak sangka the next day dah kene apply kat anak.

Ada org suggest sebelum bg anak kita kene kunyah/gigit sikit bagi hancur baru suap pada anak, tapi actually bende tu tak boleh kan? Huhu. Entahlah..

So, sampai situ je cerita saya untuk dijadikan pengajaran semua. Terima kasih.

Sumber: Syazwanie Afiqah Mohd Kushari 

Tinggalkan Komen